Kako mudro kupovati voće i povrće na tržnici?

tržnica

Ukoliko kupujtete voće i povrće na tržnicama, onda će vam savjeti kako da mudro kupujete povrće i voće dobro doći, posebno ako ste u nedoumici što i kako kupiti, kada se nađete na tržnici, a imate “brdo” izbora. Prilikom kupovine obratite pažnju:

Je li povrće svježe?

Promotrite je li povrće svježe (pri tome uzmite u obzir i svoju procjenu, ne samo preporuke trgovca, budući da nikada ne znate je li objektivan). Ukoliko povrće nije svježe, neće dati tako ugodan okus jelima, utjecat će na vrijeme kuhanja, bit će siromašnije vitaminima i mineralima, te će se brže i pokvariti. Čak i ako je jefitnije, povrće i voće koje nije svježe često nije najbolji izbor.

Isplanrajte što ćete kuhati

Ukoliko želite napraviti varivo, domaći sos od rajčice ili neko drugo jelo za koje nisu potrebne svježe rajčice, onda iste možete često kupiti po sniženoj cijeni, uštedjeti i dobiti na intenzitetu okusa. S druge strane, ako vam trebaju rajčice za salatu Ili za zimnicu, ili ih želite koristiti tijekom cijeloga tjedna onda je nužno da kupite svježe rajčice. Isto vrijedi i za voće (voće za pripremu kolača može biti zrelije). Dakle, važno je da imate jasan plan štp ćete i kada kuhati, kako biste znali kakvo vam voće i povrće treba.

Promotrite izgleda li povrće kao “domaće”?

domace-povrce

Ukoliko svaka jabuka ili rotkva izgleda identično, sjajno i privlačno, vjerojatno je da proizvodi nisu domaći. Priroda voli različitost, te stoga “prirodne” jabuke na drvetu nisu iste: neke su veće, neke su manje, neke imaju mrlje, kvržice ili udubine, neke imaju usjeke ili otvor kroz koji je šetao crv i “normalne” su veličine za njihovu sortu. Upravo vam promatranje ovih karakteristika može pomoći da procijenite koliko su proizvodi zapravo “domaći”, to jest “prirodni”.

Potražite povrće i voće sa najboljim cijenama

Prije kupovine, prošetajte tržnicom i raspitajte se za cijene (zvuci logično, no zanimljivo je da najviše kupaca kupuje na prodajnim mjestim u blizini ulaza ili izlaza na tržnicu, gdje su često cijene i najveće).

Sprijateljite se sa trgovcem

Pokušaj da saznate više o trgovcu: odakle dolazi, uzgaja li sam povrće ili ga preprodaje, kojim je danima na tržnici. Što više inforamcija imate, možete donijeti bolju odluku o kupovini povrća i voća, dok s druge strane, ukolko ste “stalni kupac” možete dobiti popust, ili će vas trgovac upozoriti (iz osjećaja dužnosti) da povrće koje ima taj dan nije dobre kvalitete i preporučiti vam nešto drugo. Možete sa trgovcem dogovarati i unaprijed kupovine telefonom, ukoliko imate neke specijalne zahtjeve.

Pohranite pravilno šumsko voće

Šumsko bobičasto voće (poput jagoda, malina, ribizla, kupina, borovnica…) često se tijekom kupovine pakira u plastične vrećice, gdje se do dolaska u dom razmekša i izgnječi. Osim ružnog estetskog izgleda, ovako izgnječeno voće brže se kvari. Kada planirate kupnju bobičastog voća, mudro je sa sobom ponijeti plastične kutije ili staklene tegle, u koje ćete zamoliti trgovca da ih zapakira. Tako će vaše bobičasto voće ostati istog oblika

Tijekom zime potražite domaće prerađevine od povrća i voća

domaci-sos-od-rajcice

Tijekom zime rajčice su često skupe i nisu ukusne, kao za vrijeme ljeta, te ih stoga možete zamijeniti u jelima domaćim sosom od rajčice (koji na tržnicama možete naći po vrlo povoljnim cijenama).

Možete također potražiti i druge domaće prerađevine od voća i povrća, poput džemova, pekmeza, sušenog voća, začinskog maslinovog ulja, kao i konzervirane chili-papričice u ulju Ili čak domaću zimnicu (koju možete konzumirati kao salatu). Sve ove prerađevine često su dosta jefitnije nego samo povrće i voće tijekom zimskih mjeseci i budući da su pravljene tijekom ljeta, kada je bila sezona istih, radi se o lokalnim nairnicama, i uglavnom domaćim proizvodima koji nisu (ili su barem manje) kemijski tretirani.

Kupujte poljsko cvijeće

Na tržnicama možete vrlo lako nabaviti i poljsko cvijeće (ukoliko trgovac ima svoj vrt sa povrćem i voćem, vrlo vjerojatno ima vrt sa poljskim cvijećem). Poljsko cvijeće simbolične je cijene, tako da za vrlo malo novaca možete svakoga puta sa tržnice ponijeti i prekrasnu, mirisnu dekoraciju za svoj dom. Poljsko cvijeće je i ekološki prihatljivije, budući da ne zahtijeva gnojiva i tretiranje kemijskim sredstvima, kao ni posebne temperaturne uvjete (grijanje, klimatizacija), te transport (za razliku od cvijeća iz cvjećarni).

Ukoliko posjećujete i super-markete, pročitajte tekst “Kako pametno kupovati u supermarketu?

Članak objavljen:

Saznajte više o zdravoj prehrani u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu