Kako pametno kupovati u supermarketu?

kupovina

Znate li da su police u supermarketu strateški raspoređene tako da vas navedu da (ne) kupite određene artikle i da potrošite (mnogo) više novca nego što ste planirali? Otkrijte kako kupovati pametno, kako biste izbjegli “zamke” nepotrebnog trošenja novca.

Koliko vam se puta desilo da ste otišli u supermarket po kruh i mlijeko, a vratili se s punim vrećicama stvari koje nista planirali kupiti?

Police u supermarket su raspoređene tako da su artikli koji su potrebni za svaki dan (koji se brzo kvare) raspoređeni na rubovima ili na samom kraju supermarketa.

Tako da, ako želite kupiti svježe mlijeko, voće, povrće, kruh i peciva, morate hodati kroz velike redove konzervirane hrane, skupih grickalica, te slatkiša. Uz ovakav raspored u supermarketima vrlo je vjerojatno da ćete dok dođete do police sa mlijekom i kruhom “usput” kupiti neke grickalice (čips), slatkiše (za sebe ili djecu), neku konzervu, gotovu juhu, sos…

Namirnice koje su najskuplje iz određene kategorije postavljaju se na visinu očiju, kako bi bile najuočljivije (ako ste u žurbi, vrlo je vjerovatno da se nećete “propinjati na prste” ili čučnuti, kako biste uporedili cijene).

Posebna pažnja posvećuje se artiklima za djecu, koji se strateški postavljaju na visinu uzrasta djece godina koja su “meta” za prodaju određenih artikala, kako bi im bili dostupni za uzeti. Ako ste išli sa djetetom u kupovinu, vrlo je vjerojatno da vam se desilo da dijete “dohvati” neki artikl i da vrišti i pravi “scenu” ako pokušate taj artikl vratiti na policu.

Veći supermarketi koriste i umjetne mirise koji “mame” kupce da kupe određene artikle (ako proalzite pored polica sa prozivodima za kolače ili gotovim kolačima, možete “namirisati” vaniliju i cimet, pored polica sa slatkišima osjetiti miris čokolade…). Mirisi imaju veliki utjecaj na naše emocije, tako da se može desiti da ako prođete pored police sa čokoladama (i sami ne znajući zašto) osjetite kako vam se jede nešto “čokoladno”.

Kako biste izbjegli dodatno trošenje novca na artikle koji vam (bas nužno) i nisu potrebni taj dan, poštujte nekoliko korisnih savjeta:

1. Držite se liste za kupovinu

Prije kupovine napravite listu namirnica i držite se te liste. Ukoliko se ne možete “kontrolirati” kada uđete u supermarket, ponesite samo onoliko novca koliko vam je potrebno za namirnice sa liste.

2. Krećite se po rubovima supermaketa

Krećite se po rubovima supermarketa, kako biste izbjegli “zamke” srednjih redova sa redovima skupe i procesirane hrane (koja nije zdrava, ni jeftina). Pogledajte mapu za ilustraciju.

mapa supermaketa pametna kupovina

3. Uporedite cijene prije nego ubacite artikl u košaru

Pobrinite se da “uočite” artikle koji su smješteni visoko ili na najnižoj polici. To su uglavnom prozivodi koji su jeftiniji, a ponekad i zdraviji.

4. Pažljivo s djecom

Zbog skupih reklamnih kampanja za dječje slatkiše i grickalice, te strateškog mjesta na kojem su postavljeni na policama, kako bi privukli djecu, sa njima treba biti posebno pažljiv. Ukoliko su manja, možete ih nositi u naručju ili ih postaviti da sjede u kolicima. Izbjegavajte da s njima idete kroz srednje redove, gdje su slatkiši i grickalice postavljeni.

Najveci izazov za rodtelje je blagajna, na kojoj su (vrlo nisko) smještene čokoladice, grickalice i lizalice. Ukoliko djecu ubacite u kolica (ako su manja) i “zaposlite” ih na blagajni da vam dodaju lagane namirnice, manje je vjerojatno da će “ugrabiti” neku lizalicu.

5. Razgovarajte s djecom i učinite im kupovinu zabavnijom

kupnja-s-djecom

Kada ste s djecom u supermaketu, pokušajte ih zabaviti na odjelu za zdrave namirnice. Neka sama odaberu malo povrće i voće za svoj obrok, pitajte ih koje su boje, neka ubace povrće u vrećicu za vaganje, pitajte ih kako se zove koje voće, neka sama donesu kruh do blagajne (ako nije težak za njih)…

Ukoliko im budete držali pažnju na zdravim i svježim namirnicama, vrlo je vjerojatno da će manje zagledati na police s nezdravom hranom za djecu, te da će zavoljeti više voće i povrće (pročitajte više u tekstu “Kako da vaše dijete zavoli povrće?”).

I za kraj, imajte na umu da je krajni cilj trgovačkih lanaca da vi potrošite što veću sumu novca i kupite i ono “što vam ne treba”. Osvjestite svoje navike kupovanja i kupujte pametno!

Članak objavljen:

Ocijenite članak

5 / 5   2

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu