Trebaju li dijabetičari izbjegavati voće?

svježe voće

Većina ljudi smatra da je konzumacija voća neizostavna u zdravoj prehrani, no za osobe koje boluju od dijabetesa priča je drugačija. Oni moraju posebno paziti na koncentraciju glukoze u krvi, a voćke su obično bogate šećerima fruktozom i glukozom.

Više o tome smiju li dijabetičari jesti voće pročitajte u nastavku članka.

Detoksifikacija - voce

Foto: Photospin

Voće i dijabetes – prednosti 

Jedna od najvećih prednosti koje voće može pružiti dijabetičarima je bogatstvo dijetalnim vlaknima. Dijabetičari trebaju jesti pravilno izbalansiranu prehranu koja će im pružiti dovoljno energije i nutrijenata, a voćke tu mogu pomoći.

Naime, namirnice bogate dijetalnim vlaknima mogu sudjelovati u kontroliranju apsorpcije šećera i “lošeg” kolesterola iz hrane u krv, a zato je i voće posebno važno u prehrani. Dijetalna vlakna se naravno mogu naći i u drugim namirnicama, poput povrća, ali voće ne treba zanemariti. 

Više o dijetalnim vlaknima pročitajte ovdje.

Osim toga, voće je slatko i može poslužiti kao dobra zamjena za deserte i slatkiše koji su bogati šećerom. U voću se mogu naći i mnogi antioksidansi kojih nema u drugim namirnicama, a koji su važni za održavanje zdravlja i zaštitu od slobodnih radikala, ističu nutricionisti sa zdravstvenog portala Medical News Today.

Što kaže znanost?

Bi li voće trebalo svesti na minimum ili čak izbjegavati zbog toga što sadrži šećer? Ili vlakna i ostali nutrijenti koje sadrži smanjuju utjecaj na razinu šećera u krvi? 

Studija objavljena u časopisu Nutrition Journal mogla bi pružiti neke smjernice jer otkriva da smanjena konzumacija voća ne pomaže dijabetičarima.

Istraživači su tijekom istraživanja okupili 63 muškaraca i žena s prekomjernom težinom i nedavno dijagnosticiranim dijabetesom tipa II. Svi su ispitanici na raspolaganju imali liječničku pomoć i savjete nutricionista, uključujući i prijedloge za smanjenje unosa kalorija.

dijabetes

Foto: Photospin

No, neke od njih su ispitivači nasumce izabrali sa zadatkom da smanje unos voća, dok je druga skupina jela najmanje dva voćna obroka dnevno. Cilj je bio istražiti utjecaj takvih režima na glikolizirani hemoglobin koji pokazuje razinu šećera u krvi tijekom određenog vremenskog razdoblja.

Prva je skupina dnevno konzumirala oko 135 grama voća, što je približno jednako količini u jednoj naranči ili banani, dok je druga skupina konzumirala oko 320 grama.

Nakon dvanaest tjedana, ispitanici u objema skupinama izgubili su na tjelesnoj težini i smanjili obujam struka, no oni koji su jeli više voća imali su i bolje rezultate.

secer u krvi

Foto: Photospin

Među skupinama nije bilo značajnih razlika u rezultatima mjerenja razine šećera u krvi.

Uzimajući u obzir brojne moguće pogodnosti koje nam pruža voće, preporučamo da oboljeli od dijabetesa tipa II ne smanjuju unos voća“, izjavili su autori istraživanja. Ipak, važno je napomenuti kako je potrebno provesti još istraživanja.

Voće – glikemijski indeks

Glikemijski indeks hrane (GI) je vrijednost koja se koristi za određivanje koliko brzo pojedina hrana povisuje razinu glukoze u krvi. Svaka namirnica ima pridružen neki broj na skali od 1 do 100, a što je broj veći to ta namirnica brže povisuje razinu glukoze u krvi. 

Glikemijski indeks je veoma važan dijabetičarima jer pomoću te vrijednosti mogu izabrati namirnice koje smiju ili ne smiju konzumirati.

Iako je voće pretežno slatko, zapravo postoji mnogo voćki koje imaju nizak glikemijski indeks. To su:

 • jabuke,
 • banane,
 • trešnje,
 • grejp,
 • kiwi,
 • nektarine,
 • naranče,
 • breskve,
 • kruške,
 • šljive,
 • jagode.

Vidljivo je da skoro sve voćke koje se uobičajeno jedu na našem području zapravo imaju nizak glikemijski indeks. Datulje su npr. voće visokog glikemijskog indeksa, a smokve, ananas, dunja i papaja voće srednjeg glikemijskog indeksa.

Zaključak je da voće i dijabetičarima pruža mnoge zdravstvene prednosti, ali ga treba pažljivo i određeno uključiti u prehranu. 

Članak objavljen:

Izvori:

 1. Christensen, S.A., Viggers, L., Hasselström, K., Gregersen, S. (2013) Effect of fruit restriction on glycemic control in patients with type 2 diabetes – a randomized trial. Nutrition Journal 12, 29. 
 2. Leopold, C., Butler, N. (2018) Fruits for people with diabetes. Medical News Today.
 3. Myth: I can’t eat fruit if I have diabetes. (2019) Diabetes UK.

Saznajte više o dijabetesu u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

4 / 5   9

Foto: Photospin

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: zabranjeno voće za dijabetičare, dijabetes prehrana voće, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu