Preddijabetes: Kakva vam je glukoza natašte? Evo kako izgleda test za intoleranciju i postoje li simptomi koji upućuju na veću opasnost

Preddijabetes

Preddijabetes je stanje koje se javlja prije pojave šećerne bolesti tipa 2. Druga imena za ovo stanje su inzulinska rezistencija i poremećena tolerancija glukoze, a javlja se kada gušterača ne može proizvoditi dovoljne količine inzulina potrebne za održavanje normalne razine šećera u krvi.

Preddijabetično stanje se javlja kada je razina šećera u krvi viša od normalne, ali još nije dovoljno visoka da bi se dijagnosticirao dijabetes tipa 2. Inzulin je hormon gušterače koji dopušta šećeru u krvi ulazak u stanice i upotrebu za energiju.

Kod preddijabetesa stanice u tijelu ne reagiraju normalno na inzulin. Gušterača proizvodi više inzulina kako bi pokušala natjerati stanice da reagiraju.

Na kraju gušterača ne može prozvoditi dovoljno inzulina, šećer u krvi raste, te dolazi do preddijabetesa, a kasnije i do šećerne bolesti tipa 2.

Svjetski dan dijabetesa održava se 14. studenog, a cilj mu je potaknuti važnost i svijest o pristupačnosti terapije i njege dijabetesa. U 2022. godini kampanja se usredotočuje na potrebu za boljim pristupom kvalitetnom obrazovanju o dijabetesu za zdravstvene radnike i osobe koje žive s dijabetesom.

Jedna od 10 odraslih osoba diljem svijeta trenutno živi s dijabetesom, a procjenjuje se da je ta brojka oko 537 milijuna ljudi. Gotovo polovica ne zna da boluje od te bolesti. Preddijabetes stavlja ljude u povećani rizik od razvoja dijabetesa tipa 2, srčanih bolesti i moždanog udara.

Preddijabetično stanje
FOTO: Shutterstock

Preddijabetes – simptomi

Osoba može imati preddijabetes dugo vremena, pa čak i nekoliko godina, a da nema jasne simptome. Ovo stanje često prolazi neotkriveno dok se ne pojave ozbiljni zdravstveni problemi poput dijabetesa tipa 2. Razmislite o testiranju razine šećera u krvi ukoliko imate neke od ovih rizičnih faktora:

Iako najčešće preddijabetes nema simptoma, jedan od mogućih je pojava kožnih promjena koje se zovu acanthosis nigricans, što je znak inzulinske rezistencije. Dolazi do razvoja tamnih, debelih i često baršunastih mrlja kože.

Ova promjena se obično se događa oko:

 • laktova
 • koljena
 • vrata
 • pazuha
 • zglobova.
Preddijabetes - simptomi
FOTO: Shutterstock

Klasični znakovi i simptomi koji sugeriraju da je predijabetes prešao na dijabetes tipa 2 uključuju:

Preddijabetes – test

Tri su moguća testa koja se koriste u dijagnozi preddijabetesa.

Test glukoze u krvi natašte

Nakon posta od osam sati vadi se krv i mjeri se razina glukoze u krvi. Rezultati su:

 • normalni ako je šećer u krvi manji od 5,5 mmol/l
 • preddijabetes ako je šećer u krvi 5,5 – 7 mmol/l
 • dijabetes ako je šećer u krvi veći od 7 mmol/l.

Oralni test tolerancije glukoze (OGTT)

Prvo se radi test glukoze u krvi natašte. Onda se popije čaša vode sa šećerom. Dva sata nakon toga uzima se uzorak krvi i ponovo mjeri razina glukoze. Rezultati su:

 • normalni ako je šećer u krvi manji od 7,8 mmol/l nakon drugog testa
 • preddijabetes ako je šećer u krvi između 7,8 – 11 mmol/l nakon drugog testa
 • dijabetes ako je šećer u krvi 11,1 mmol/l ili veći nakon drugog testa.
Preddijabetes - test
FOTO: Shutterstock

Hemoglobin A1c test

Ovaj test krvi pokazuje prosječnu razinu šećera u krvi u posljednja 2 – 3 mjeseca. Koristi ga se često kod onih koji već imaju dijagnosticiran dijabetes, kako bi se provjerilo kakve su vrijednosti u zadnja tri mjeseca. Može poslužiti i kao dijagnostičko sredstvo kod preddijabetesa. Rezultati su:

 • normalni ako je šećer u krvi 5,6 % ili manje
 • preddijabetes ako je šećer u krvi 5,7 – 6,4 %
 • dijabetes ako je šećer u krvi 6,5 % ili više.

Preddijabetes – promjena života

Liječenje preddijabetesa također se može smatrati sprječavanjem dijabetesa tipa 2 i njegovih mogućih težih komplikacija. Nakon dijagnoze potrebne su određene promjene načina života. Kad je u pitanju preddijabetes, dijeta, odnosno promjena prehrane također je neizbježna.

Studija je pokazala smanjenje vjerojatnosti za dobivanje dijabetesa tipa 2 od približno 58 % kod ljudi koji su dugoročno pratili te promjene.

Preddijabetes - dijeta
FOTO: Shutterstock

Najefikasniji načini promjene života zbog preddijabetesa su:

 • prehrambene navike – uključite obilje cjelovitih namirnica bogatih hranjivim tvarima u svoju prehranu i ograničite unos visoko prerađene hrane, suhomesnatih prozivoda i pića zaslađenih šećerom; pojačajte i unos ribe; hrana bogata vlaknima, poput voća, povrća i cjelovitih žitarica, može biti posebno korisna u postizanju zdravstvenih ciljeva
 • redovito vježbanje – rizik od dijabetesa možete smanjiti redovitom fizičkom aktivnošću; preporučuje se 30 minuta dnevno bilo koje aktivnosti koja podiže otkucaje srca na ciljanu razinu, poput hodanja; intenzitet aktivnosti dogovorite s liječnikom
 • gubitak kilograma ako postoji prekomjerna težina
 • uzimanje lijekova ako su propisani.

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:
 1. Diabetes Tests. (2021). CDC.
 2. Higuera, V. (2021). What Is Prediabetes? Healthline.
 3. About World Diabetes Day. International Diabetes Federation.

Ocijenite članak

3.56 / 5   9

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: Razina šećera u krvi natašte, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu