Znakovi dijabetesa na koži: Javljaju se kod 70 % pacijenata oboljelih od ove kronične bolesti! Liječnik otkriva koji su najčešći

Znakovi dijabetesa na koži

Šećerna bolest je česta i iscrpljujuća bolest koja pogađa različite organe, uključujući i kožu. Između 30 – 70 % pacijenata s dijabetesom melitusom, tipa 1 i tipa 2, imat će kožnu komplikaciju bolesti u nekom trenutku tijekom svojeg života.

Koža je najveći organ ljudskog tijela. Prepun je živaca i krvnih žila koje nam omogućuju da osjetimo dodir, temperaturu, bol i pritisak. Dijabetes može utjecati na živce i krvne žile u tijelu, uključujući one u koži. Bez obzira na to je li u pitanju dijabetes tip 1 ili dijabetes tip 2, promjene na koži mogu biti znak da se nešto događa ispod površine.

Različite dermatološke manifestacije povezane su s dijabetesom melitusom (znakovi dijabetesa na koži), a ta se stanja razlikuju po težini i mogu biti benigna, deformirajuća, pa čak i opasna po život.

Promjene na koži mogu pružiti uvid u kontrolu razine šećera kod pacijenata i mogu biti prvi znak metaboličke neravnoteže kod bolesnika s nedijagnosticiranim dijabetesom.

Prepoznavanje i upravljanje ovim stanjima važno je radi povećanja kvalitete života i izbjegavanja ozbiljnih štetnih učinaka kod bolesnika s dijabetesom.

U nastavku saznajte koji su znakovi dijabetesa na koži.

Znakovi dijabetesa na koži

Slijedi prikaz najčešćih kožnih stanja koja se povezuju s dijabetesom, odnosno povišenom razinom glukoze u krvi.

dijabetes tip 2 - promjene na koži
FOTO: Shutterstock

Acanthosis nigricans

Ovo stanje kože uzrokuje tamnu mrlju ili traku baršunaste kože koja se može pojaviti u naborima tijela kao što su vrat, pazuh ili prepone. Ponekad se može pojaviti i na rukama, laktovima ili koljenima.

Acanthosis nigricans je znak inzulinske rezistencije i može biti posljedica preddijabetesa ili dijabetesa tipa 2. To je uobičajeno kod ljudi koji su pretili.

Pojedine kreme mogu pomoći da mrlje izgledaju bolje, ali najučinkovitiji tretman je rješavanje temeljnog uzroka, poput pretilosti ili inzulinske rezistencije. Promjene načina života poput fizičke aktivnosti i održavanja zdrave tjelesne težine mogu pomoći u preokretanju inzulinske rezistencije.

Pročitajte članak “Crna akantoza: Hiperpigmentacija kože koja upućuje na ozbiljnije probleme sa zdravljem! Evo kako je prepoznati i liječiti“.

Dijabetička dermopatija

Ovo stanje kolokvijalno se naziva “mrlje na potkoljenicama” i bezopasno je. Mrlje izgledaju kao crvene ili smeđe okrugle mrlje ili linije na koži i česte su kod osoba s dijabetesom. Pojavljuju se na prednjoj strani nogu i često se miješaju sa staračkim pjegama.

Mrlje ne bole, ne svrbe i nema otvorenih rana. Dijabetes može uzrokovati promjene u malim krvnim žilama koje smanjuju dotok krvi u kožu i uzrokovati ovo stanje kože koje je bezopasno i ne treba liječenje.

Dijabetička dermopatija
FOTO: Shutterstock

Necrobiosis lipoidica

Uzrokuje žute, crvenkaste ili smeđe mrlje na koži. Obično počinje kao male, podignute izbočine koje izgledaju kao prištići. Kako se pogoršava, izbočine se pretvaraju u mrlje, a koža je tvrda i svrbi. Ovo stanje kože je rijetko, ali ako se razvije, koža može biti otečena i bolna. Uzrok nekrobioze nije potpuno jasan, ali žene imaju veću vjerojatnost da će je razviti od muškaraca. Obično se razvija kada se dogode promjene u masti i kolagenu ispod površine kože.

Ne postoji lijek za necrobiosis lipoidicu pa je liječenje usmjereno na upravljanje simptomima. U ranim fazama topikalne steroidne kreme mogu se koristiti kako bi se spriječilo pogoršanje.

Bullosis diabeticorum (dijabetički mjehurići)

Ovo stanje izgleda kao mjehurići kod žuljeva. Mogu se razviti na potkoljenicama i nogama, a ponekad i na rukama. Mogu izgledati zastrašujuće, ali su bezbolni i obično prolaze sami. Uzrok dijabetičkih žuljeva nije poznat. Mogu se pojaviti bez poznatih ozljeda kože. Vjerojatnije je da će dobiti dijabetičke žuljeve oni kojima je razina šećera u krvi visoka tijekom određenog vremena.

Većina žuljeva zacjeljuje sama od sebe bez ostavljanja ožiljka. Svakodnevni pregled stopala i kože najbolji je način za pronalaženje ranih znakova mjehurića. Najbolji način da ih spriječite da se razviju ili pogoršaju je da spustite šećer u krvi na normalnu razinu.

Eruptivna ksantomatoza

Uzrokuje male, crvenkasto-žute izbočine na stražnjoj strani stopala, ruku, nogu i stražnjice. Mogu biti osjetljivi i svrbjeti. Ovo stanje je rijetko, a uzrokovano je visokom razinom kolesterola i triglicerida (masti u krvi). Najbolji tretman je staviti razinu masnoća u krvi pod kontrolu. Liječnik može propisati lijekove koji će pomoći u snižavanju kolesterola.

Digitalna skleroza
FOTO: Shutterstock

Digitalna skleroza

Ovo stanje započinje zategnutom, gustom, voštanom kožom na prstima i može uzrokovati da zglobovi prstiju postanu ukočeni i teško se pomiču. Ako razina šećera u krvi ostane visoka, digitalna skleroza može uzrokovati da koža postane tvrda, gusta i natečena te se može proširiti po cijelom tijelu.

Ovo stanje je češće kod osoba s dijabetesom tipa 1 koje imaju visoku razinu šećera u krvi. Jedini tretman za digitalnu sklerozu je snižavanje razine šećera u krvi u normalan raspon.

Otvorene rane i ulkusi

Visok šećer u krvi tijekom dugo vremena može dovesti do slabe cirkulacije i oštećenja živaca, što može otežati tijelu zacjeljivanje rana. To se posebno odnosi na stopala. Ove otvorene rane nazivaju se dijabetički ulkusi. Ako imate dijabetes, trebali biste svakodnevno provjeravati ima li rana na stopalima te ih adekvatno zbrinuti.

dijabetički ulkus
FOTO: Shutterstock

Bakterijske infekcije

Djelovanjem bakterija tkivo postaje upaljeno, vruće, natečeno, crveno i bolno. Uobičajene bakterijske infekcije uključuju one na kapcima, folikulima dlake i noktima. Uobičajena vrsta bakterija odgovornih za bakterijske infekcije u osoba s dijabetesom je stafilokok. Bakterijske infekcije obično se mogu liječiti antibioticima.

Održavanje razine šećera u krvi unutar normalnog raspona može pomoći da se izbjegnu infekcije. Zdrava prehrana, tjelesna aktivnost i uzimanje lijeka prema uputama su najbolji alati za upravljanje šećerom u krvi.

Gljivične infekcije

Stvaraju svrbež i osip okružen sitnim crvenim mjehurićima i ljuskama. Obično se razvijaju u toplim, vlažnim naborima kože. Uobičajene gljivične infekcije uključuju svrab sportaša, atletsko stopalo, lišajeve i vaginalne infekcije. Poput bakterijskih infekcija, svatko može dobiti gljivičnu infekciju, ali su česte kod osoba s dijabetesom.

Gljivične infekcije vjerojatnije će se pojaviti kada je razina šećera u krvi visoka. Održavanje razine šećera u krvi unutar normalnog raspona provjerom šećera u krvi, redovita tjelovježba i zdrava prehrana način su kako prevenirati gljivične infekcije. Protugljivične kreme mogu pomoći u borbi protiv ovih infekcija.

svrbež kože kod dijabetesa
FOTO: Shutterstock

Izrazito suha koža i svrbež kože kod dijabetesa

Ovo stanje kože je uobičajeno, čak i za ljude koji nemaju dijabetes, ali suha, svrbežna koža može biti posljedica slabe cirkulacije, što je vjerojatnije kod dijabetesa. Previše šećera u krvi uzrokuje da tijelo izvlači tekućinu iz svojih stanica tako da može proizvesti dovoljno urina za uklanjanje viška šećera. To može učiniti kožu suhom.

Praćenje razine šećera u krvi i držanje u ciljanom rasponu što je više moguće pomaže u očuvanju zdravlja kože. Također pomaže ako ograničite svoje vrijeme pod tušem, koristite blage sapune i losion nakon tuširanja. Vježbanje je jedan od najboljih načina za poboljšanje cirkulacije – i ima mnoge druge zdravstvene prednosti, poput pozitivnog utjecaja na raspoloženje i kardiovaskularni sustav.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:
  1. Diabetes and Your Skin. (2022). CDC.
  2. Labib, A. i sur. (2022). Skin Manifestations of Diabetes Mellitus. National Library of Medicine.
  3. Diabetes: 12 warning signs that appear on your skin. AAD.

Ocijenite članak

5 / 5   3

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu