Medicinski odobrava

Marta Dugonjić, dr. med.

HbA1c – zašto je važan za kontrolu dijabetesa, kako izgleda test i kako se pripremiti

hba1c

HbA1c ili glikozilirani hemoglobin najvažniji je test za kontroliranje i dijagnosticiranje dijabetesa oba tipa. Zbog stabilnosti glikoziliranog hemoglobina u krvi, rezultati na ovom testu točniji su od onih dobivenih redovitim mjerenjem glukoze u krvi.

Što označava kratica HbA1c?

HbA1c oznaka je za određeni dio hemoglobina koji nastaje vezanjem glukoze u molekuli hemoglobina. Hemoglobin je molekula koja prenosi kisik i daje crvenu boju krvi. On je dominantni protein u crvenim krvnim stanicama, eritrocitima. Eritrociti se novima zamjenjuju svakih 8 do 12 tjedana.

Veliku većinu hemoglobina odraslih čini hemoglobin A.

“A” označava odrasli ili tip kod odraslih (eng. odrasla osoba = adult). Iako je sastav molekula ovog proteina većinom jednak, oko 8% hemoglobina čine malo drugačije molekule. Jedna od njih je i A1c. Hemoglobin A1c dio je koji veže glukozu te se zato naziva glikoziliranim hemoglobinom.

Zašto otići na pretragu?

Na pretragu trebate otići ako sumnjate da imate dijabetes (učestalo mokrenje, stalna žeđ, umor). No bez obzira na kvalitetu rezultata same pretrage, uvijek je potrebna dodatna pretraga (OGTT) kako bi se dijagnosticirao dijabetes. Ako vam je dijabetes već dijagnosticiran, HbAc1 test se preporučuje dvaput godišnje ili svaka tri mjeseca. Kad ili ako se utvrdi povišena vrijednost HbA1c, liječnik propisuje terapiju kojom se pokušava sniziti razina glukoze u krvi.

mjerenje-glukoze-u-krvi

Kontrolom, odnosno snižavanjem HbA1c, sprječava se nastanak ili razvoj kroničnih komplikacija šećerne bolesti. To su mikrovaskularne komplikacije: retinopatija, neuropatija i dijabetička nefropatija (bolest bubrega). Oni kojima se razina HbA1c snizi za barem 1% imaju manji rizik od katarakte, zatajenja srca i amputacije udova ili smrti zbog bolesti perifernih arterija.

Razina glukoze u krvi varira tijekom dana ovisno o prehrani, fizičkoj aktivnosti i stresu pa mjerenja GUP-a ne govori dovoljno o uspjehu terapije. Zbog toga što opisuje stanje u krvi u periodu od 8 do 12 tjedana što je životni vijek eritrocita na koje se veže glukoza, HbA1c je od izuzetne važnosti za kontinuiranu kontrolu dijabetesa.

Kako izgleda HbA1c pretraga?

Riječ je o krvnoj pretrazi. Uzorak krvi dobiva se vađenjem krvi iz vene u laboratoriju ili iz prsta u ordinaciji vašeg liječnika uz minimalne rizike.

Koje su normalne, a koje abnormalne vrijednosti?

Zdrave osobe koje nemaju dijabetes imat će HbA1c manji od 5.7%. Vrijednosti između tog broja i 6.4% ukazuju na povećan rizik od oboljenja od šećerne bolesti, a svaka viša vrijednost znači dijabetes.HbA1c i GUK koreliraju tako da 6% HbA1c označava 126 mg/dL ili 7 mmol/L, a 7% 154 mg/dL ili 8.6 mmol/L.

Cilj terapije osoba oboljelih od dijabetesa je održati razinu HbA1c između tih vrijednosti, odnosno 6.5% i 7%. Terapija u tom slučaju uključuje promjenu prehrane, propisivanje dodatne fizičke aktivnosti, lijekova ili kombinaciju sva tri elementa.

za-trcanje-s-dijabetesom

Kako se pripremiti za pretragu?

Za pretragu nisu potrebne posebne pripreme. Hrana pojedena posljednjih nekoliko dana prije uzimanja uzorka krvi nema utjecaj na HbA1c pa nije potrebno postiti prije same pretrage, niti promjeniti prehranu nekoliko dana prije pretrage.

Ograničenja pretrage

HbA1c ne može se koristiti za svakodnevno kratkotrajno praćenje koncentracije glukoze u krvi, niti uočavanje hipoglikemije i nije primjereno da se koristi za podešavanje doze inzulina. On ne zamjenjuje druge pretrage, odnosno GUK.

Razina HbA1c može se lažno povećati u određenim medicinskim uvjetima. Ti uvjeti su:

  • zatajenje bubrega,
  • kronična pretjerana konzumacija alkohola i
  • hipertrigliceridemija (visoka razina triglicerida u krvi).

Medicinska stanja koja mogu lažno smanjiti HbA1c su:

  • akutni ili kronični gubitak krvi,
  • srpasta anemija i
  • talasemija.

U trudnoći je HbA1c niži za 0,5 % zbog smanjenja udjela stanica u ukupnoj krvi (hemodilucije) i drugih čimbenika. Ova pretraga se ne koristi za dijagnosticiranje trudničkog dijabetesa.

Cijena

Cijena HbA1c pretrage u privatnim klinikama je 70 kuna. U “paketima” s OGTT-om, GUK-om i mikroalbuminurijom može iznositi od 150 do 200 kuna.

Nalaz je gotov isti dan.

Članak objavljen:

Saznajte više o dijabetesu u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

4.27 / 5   11

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: hba1c, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu