Juha od brokule i mrkve: Ovaj vitaminski “booster” morate probati, evo recepata

Juha od brokule i mrkve

Brokula je povrće koje bismo trebali imati što češće na jelovniku zbog njezinih pozitivnih utjecaja na zdravlje. Preventivno djeluje na razvoj stanica raka, štiti od kardiovaskularnih bolesti i blagotvorno djeluje na probavu. 

Mrkva je pak bogata beta karotenom te nutrijentima koji također štite od kardiovaskularnih bolesti i moždanog udara. Mrkva je vrlo zahvalna namirnica jer se, osim u juhama i jelima, koristi i u kolačima. 

Juha od brokule i mrkve okrijepit će organizam u hladnijim danima, pomoći u jačanju imuniteta, potaknuti rad jetre te osigurati vitamine i minerale kako bi naše tijelo imalo dovoljno energije i nosilo se sa svakodnevnim obavezama. 

Krem juha od brokule i mrkve
FOTO: Getty Images

Krem juha od brokule i mrkve

Gusta juha od brokule i mrkve lako se sprema, a većinu sastojaka imate kod kuće. Od kuhinjskih aparata bit će vam potreban blender ili štapni mikser. U juhu dodajte kockice tofua ili piletine kako biste uravnotežili obrok dodatkom proteina. 

Sastojci:

Priprema

  1. Mrkvu operite, ogulite i narežite na kolutove ili kockice, a brokulu operite i narežite na manje cvjetove.
  2. Na zagrijanom ulju popržite luk, potom češnjak, pa dodajte povrće, povrtni temeljac i začine te pustite da zavrije
  3. Kada zavrije, ostavite da se kuha oko 10 minuta, potom juhu izblendajte te dodajte vrhnje i škrob. 
  4. Poslužite uz kockice tofua ili piletine. 

Pročitajte članak “Ne bacajte stabljiku u smeće! Evo što možete napraviti s ostacima brokule“.

Juha od brokule i mrkve bez vrhnja
FOTO: Getty Images

Juha od brokule i mrkve bez vrhnja

Iako klasično vrhnje možemo zamijeniti zobenim ili rižinim vrhnjem, juha od brokule i mrkve bit će ukusna i bez dodatka vrhnja. Ova veganska juha oduševit će i one koji ne mogu bez namirnica životinjskog porijekla.

Sastojci:

Priprema

  1. Zagrijte pećnicu na 175 °C i obložite lim za pečenje papirom.
  2. U loncu zagrijte ulje pa dodajte luk, celer, mrkvu, pola količine brokule, papar i sol te pirjajte oko 10 minuta. 
  3. Dodajte krumpir i češnjak, potom povrtni temeljac i kuhajte oko 20 minuta dok krumpir ne omekša. 
  4. Ostatak brokule i kockice kruha posložite na lim za pečenje, prelijte maslinovim uljem, dodajte prstohvat soli i pecite oko 10 – 15 minuta
  5. Kada je juha kuhana, dodajte je u blender zajedno s indijskim oraščićima, jabučnim octom i senfom te izblendajte do kremaste teksture. 
  6. Zatim dodajte kopar i limunov sok te još jednom izblendajte
  7. Ako je juha pregusta, po potrebi dodajte vode. 
  8. U juhu dodajte pečenu brokulu i krutone te poslužite.  

Pročitajte članak “Juha od brokule bez vrhnja: Veganski recept od kojeg ne može jednostavnije i finije“.

Juha od brokule, mrkve i krumpira
FOTO: Shutterstock

Juha od brokule, mrkve i krumpira 

Krumpir će zbog svojeg škrobnog sastava svaku juhu napraviti kremastijom i gušćom. Ako volite gušće juhe, tada je juha od brokule, mrkve i krumpira baš za vas.

Sastojci:

  • 6 čajnih žličica neslanog maslaca
  • 1 šalica narezane mrkve
  • 1 šalica narezanog celera
  • 1 nasjeckani luk 
  • 3 šalice cvjetova brokule 
  • 4 šalice crvenog krumpira (narezanog na kocke)
  • 3 šalice pilećeg temeljca
  • 1 čajna žličica češnjaka (mljevenog)
  • 1/4 čajne žličice majčine dušice
  • sol
  • papar
  • 3 šalice mlijeka
  • 6 jušnih žlica brašna 
  • 2 šalice vrhnja
  • 1/3 šalice parmezana
  • pola šalice cheddar sira. 

Priprema

  1. Otopite dvije čajne žličice maslaca u loncu pa dodajte mrkvu,celer, luk i dinstajte oko tri minute
  2. Dodajte češnjak i dinstajte još pola minute. 
  3. Dodajte krumpir i pileći temeljac te začinite začinima. Pustite juhu da prokuha i ostavite da se kuha oko 15 minuta. 
  4. Dodajte brokulu i kuhajte još pet minuta
  5. U tavi zagrijte preostale četiri čajne žličice maslaca i dodajte mlijeko te sjedinite
  6. Dodajte vrhnje, cheddar sir i parmezan te sve prelijte preko juhe i pomiješajte. 
Krem juha od brokule, cvjetače i mrkve
FOTO: Getty Images

Krem juha od brokule, cvjetače i mrkve 

Brokula, cvjetača i mrkva poznata su i standardna kombinacija smrznute mješavine povrća.

S razlogom se nazivaju “kraljevski miks”. Osim što mogu biti prilog jelu, od ove tri nutritivno kvalitetne biljke možete napraviti krem juhu.

Sastojci:

Priprema

  1. Na zagrijanom ulju popržite luk, potom dodajte češnjak, dinstajte te dodajte brokulu, cvjetaču, mrkvu i krumpir i pirjajte oko pet minuta.
  2. Dodajte brašno i sjedinite, a zatim dodajte povrtni temeljac, biljni napitak, sir ili kvasac te sol. Pustite da zavrije, a potom kuhajte na laganoj vatri oko 20 minuta. 
  3. Maknite juhu s vatre i dodajte limunov sok
  4. Ako želite u potpunosti gustu juhu, izblendajte cijeli sadržaj juhe. Oni koji vole hrskavije mogu izblendati pola sadržaja juhe i pomiješati s ostatkom juhe koja nije izblendana. 

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu