Juha od brokule i mrkve: Ovaj vitaminski “booster” morate probati, evo recepata
- Budite prvi i komentirajte!
- 4 min čitanja
Brokula je povrće koje bismo trebali imati što češće na jelovniku zbog njezinih pozitivnih utjecaja na zdravlje. Preventivno djeluje na razvoj stanica raka, štiti od kardiovaskularnih bolesti i blagotvorno djeluje na probavu.
Mrkva je pak bogata beta karotenom te nutrijentima koji također štite od kardiovaskularnih bolesti i moždanog udara. Mrkva je vrlo zahvalna namirnica jer se, osim u juhama i jelima, koristi i u kolačima.
Juha od brokule i mrkve okrijepit će organizam u hladnijim danima, pomoći u jačanju imuniteta, potaknuti rad jetre te osigurati vitamine i minerale kako bi naše tijelo imalo dovoljno energije i nosilo se sa svakodnevnim obavezama.
Krem juha od brokule i mrkve
Gusta juha od brokule i mrkve lako se sprema, a većinu sastojaka imate kod kuće. Od kuhinjskih aparata bit će vam potreban blender ili štapni mikser. U juhu dodajte kockice tofua ili piletine kako biste uravnotežili obrok dodatkom proteina.
Sastojci:
- 1 šalica mrkve
- 2 šalice brokule
- 1 luk
- 2 jušne žlice maslinovog ulja
- 2 režnja češnjaka
- oko 6 šalica povrtnog temeljca
- oko 3 – 4 jušne žlice tapioka ili kukuruznog škroba
- oko 100 ml zobenog ili rižinog vrhnja
- sol
- papar
- origano.
Priprema
- Mrkvu operite, ogulite i narežite na kolutove ili kockice, a brokulu operite i narežite na manje cvjetove.
- Na zagrijanom ulju popržite luk, potom češnjak, pa dodajte povrće, povrtni temeljac i začine te pustite da zavrije.
- Kada zavrije, ostavite da se kuha oko 10 minuta, potom juhu izblendajte te dodajte vrhnje i škrob.
- Poslužite uz kockice tofua ili piletine.
Pročitajte članak “Ne bacajte stabljiku u smeće! Evo što možete napraviti s ostacima brokule“.
Juha od brokule i mrkve bez vrhnja
Iako klasično vrhnje možemo zamijeniti zobenim ili rižinim vrhnjem, juha od brokule i mrkve bit će ukusna i bez dodatka vrhnja. Ova veganska juha oduševit će i one koji ne mogu bez namirnica životinjskog porijekla.
Sastojci:
- 2 čajne žličice maslinovog ulja
- 1 luk (nasjeckan)
- pola šalice mrkve (nasjeckane)
- pola šalice celera (nasjeckanog)
- 1 komad brokule (nasjeckane)
- 1 šalica krumpira (nasjeckanog)
- 3 režnja češnjaka (mljevena)
- 4 šalice povrtnog temeljca
- 3 šalice krutona
- pola šalice indijskih oraščića
- pola čajne žličice jabučnog octa
- pola čajne žličice senfa
- 1 čajna žličica soka limuna
- sol
- papar
- kopar.
Priprema
- Zagrijte pećnicu na 175 °C i obložite lim za pečenje papirom.
- U loncu zagrijte ulje pa dodajte luk, celer, mrkvu, pola količine brokule, papar i sol te pirjajte oko 10 minuta.
- Dodajte krumpir i češnjak, potom povrtni temeljac i kuhajte oko 20 minuta dok krumpir ne omekša.
- Ostatak brokule i kockice kruha posložite na lim za pečenje, prelijte maslinovim uljem, dodajte prstohvat soli i pecite oko 10 – 15 minuta.
- Kada je juha kuhana, dodajte je u blender zajedno s indijskim oraščićima, jabučnim octom i senfom te izblendajte do kremaste teksture.
- Zatim dodajte kopar i limunov sok te još jednom izblendajte.
- Ako je juha pregusta, po potrebi dodajte vode.
- U juhu dodajte pečenu brokulu i krutone te poslužite.
Pročitajte članak “Juha od brokule bez vrhnja: Veganski recept od kojeg ne može jednostavnije i finije“.
Juha od brokule, mrkve i krumpira
Krumpir će zbog svojeg škrobnog sastava svaku juhu napraviti kremastijom i gušćom. Ako volite gušće juhe, tada je juha od brokule, mrkve i krumpira baš za vas.
Sastojci:
- 6 čajnih žličica neslanog maslaca
- 1 šalica narezane mrkve
- 1 šalica narezanog celera
- 1 nasjeckani luk
- 3 šalice cvjetova brokule
- 4 šalice crvenog krumpira (narezanog na kocke)
- 3 šalice pilećeg temeljca
- 1 čajna žličica češnjaka (mljevenog)
- 1/4 čajne žličice majčine dušice
- sol
- papar
- 3 šalice mlijeka
- 6 jušnih žlica brašna
- 2 šalice vrhnja
- 1/3 šalice parmezana
- pola šalice cheddar sira.
Priprema
- Otopite dvije čajne žličice maslaca u loncu pa dodajte mrkvu,celer, luk i dinstajte oko tri minute.
- Dodajte češnjak i dinstajte još pola minute.
- Dodajte krumpir i pileći temeljac te začinite začinima. Pustite juhu da prokuha i ostavite da se kuha oko 15 minuta.
- Dodajte brokulu i kuhajte još pet minuta.
- U tavi zagrijte preostale četiri čajne žličice maslaca i dodajte mlijeko te sjedinite.
- Dodajte vrhnje, cheddar sir i parmezan te sve prelijte preko juhe i pomiješajte.
Krem juha od brokule, cvjetače i mrkve
Brokula, cvjetača i mrkva poznata su i standardna kombinacija smrznute mješavine povrća.
Sastojci:
- 2 čajne žličice maslinovog ulja
- 1 luk (nasjeckan)
- 2 režnja češnjaka (mljevena)
- 2 mrkve (narezane na kockice)
- 4 šalice cvjetova brokule
- 4 šalice cvjetova cvjetače
- 1/4 šalice brašna
- 1 krumpir (narezan na kockice)
- 4 šalice povrtnog temeljca
- 1 šalica biljnog napitka od badema
- 1/3 šalice prehrambenog kvasca ili 1 šalica sjeckanog cheddar sira
- 1 čajna žličica limunovog soka
- sol
- papar.
Priprema
- Na zagrijanom ulju popržite luk, potom dodajte češnjak, dinstajte te dodajte brokulu, cvjetaču, mrkvu i krumpir i pirjajte oko pet minuta.
- Dodajte brašno i sjedinite, a zatim dodajte povrtni temeljac, biljni napitak, sir ili kvasac te sol. Pustite da zavrije, a potom kuhajte na laganoj vatri oko 20 minuta.
- Maknite juhu s vatre i dodajte limunov sok.
- Ako želite u potpunosti gustu juhu, izblendajte cijeli sadržaj juhe. Oni koji vole hrskavije mogu izblendati pola sadržaja juhe i pomiješati s ostatkom juhe koja nije izblendana.
Pročitajte i članke:
- Juha od mrkve i đumbira: Skladan par koji će probuditi sva osjetila! Zdjelica ove juhe sve je što vam treba kad krene prehlada
- Juha od batata i mrkve: Topla riznica mikronutrijenata za jesenske i zimske dane! Imamo 4 recepta koji će vas okrijepiti
- Brza juha od povrća: Sjajan način da unesete više povrća u organizam! Evo recepata koji će vas okrijepiti.