Kako izgled hrane utječe na naš apetit i probavu?

miris hrane

Vjerojatno ste i sami zamijetili da kada je hrana na vašem tanjuru vizualno privlačna osjećate veću želju da probate što se to na tanjuru nalazi, no možda niste mogli ni pretpostaviti da izgled hrane može utjecati i na vašu probavu. Kada ugledamo hranu koja nam je vizualno privlačna, mozak šalje stimulirajući signal probavnom sistemu za lučenje probavnih sokova (koji pomažu u procesu probave), a sličan mehanizam događa se kada osjetimo ugodan miris hrane (više o tom kako miris hrane utječe na apetit pročitajte ovdje).

Za indijsku hranu (koja je širom svijeta poznata po svojim okusima, bojama i mirisima) važi pravilo da “mora osvojiti oko, zatim nos, pa tek onda nepce”.

Indijska-hrana

Ukoliko uzmemo u obzir da miris i izgled hrane utječe na naš apetit, a da nam okus hrane omogućava da uživamo u hrani, onda možemo uvidjeti da indijska tradicija, koja mnogo pažnje poklanja upravo dekoraciji i posluživanju jela, ugodnom mirisu jela te okusima (koji se postižu pravilnim kombiniranjem namirnica i upotrebom raznovrsnih začina) ima i svoju znanstvenu opravdanost (više o zdravim navikama i tradicijama iz Indije pročitajte u tekstu “11 zdravih lekcija o prehrani iz Indije”).

Razmislite koliko vam se puta da ste imali namjeru da pojedete nešto zdravo ili nešto sto je pripremila vama draga osoba, no kada ste vidjeli kako to jelo izgleda niste ga mogli okusiti ili “progutati”. S druge strane, hrana koju naručite u restoranu često djeluje jako “ukusno”, bez da ste je i probali, budući da je servirana na lijepom tanjuru, sa dekoracijama od povrća ili začinskog bilja.

Ukoliko smo svjesni činjenice kako izgled hrane koju jedemo utječe na naš apetit možemo je iskoristiti da bismo lakše usvojili zdrave navike i da bismo pomogli probavnom sistemu da učinkovitije obavlja svoju funkciju.

Ovo je posebno važno ukoliko želite usvojiti neke nove namirnice u svoj jelovnik, hraniti se zdravo ili želite da članovi vaše obitleji zavole određenu grupu hrane. Imajte uvijek na umu da ako hrana izgleda privlačno, veće su šanse da će ono što ste skuhali svi pojesti sa više entuzijama, želje i apetita, te da će se dobro osjećati nakon jela (ovaj čin je posebno važan kada kuhate jela za svoje mališane).

dekoriranje-hrane

Kada djeci poslužujete hranu, poslužite je u manjim posudicama i budite kreativni: napravite “planine” od riže, “drveće” od brokula, smajlije, koristite kalupe u obliku srca ili životinjica, napravite sunce ili neku drugu figuricu koja ce biti privlačna za vaše dijete.

Više o ovoj temi pročitajte u tekstu “Kako da vaše dijete zavoli povrće”).

Kada poslužite hranu, potrudite se da je poslužite na lijepim tanjurima, da na tanjuru bude prisutno što više boja i dekorirajte vaša jela (začinskim biljem, svježim lišćem korijandera, nasjeckanom chili-papričicom ili komadićima povrća). Začinsko bilje, osim što lijepo izgledati kao dekoracija jelima, dat će svoja ljekovita svojstva i neodoljiv miris, koji će dodatno pobuditi apetit. Pročitajte kako vrlo jednostavno možete uzgojiti začinsko bilje na svom balkonu ili u kuhinji ovdje.

Ukoliko ste propustili, pročitajte tekst “Otkrijte tajnu kuhanja ukusnih i zdravih jela”.

Članak uređen:

Saznajte više o zdravoj prehrani u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

5 / 5   2

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Kako izgled hrane utječe na naš apetit i probavu?

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.