Popečci od slanutka: Gotovi za manje od pola sata, a mogu se jesti za bilo koji obrok ili poslužiti kao “finger food”
- Budite prvi i komentirajte!
- 1 min čitanja
Mekani iznutra, a hrskavi izvana. Prijaju uz bilo koji obrok u danu, a super ideja ih je servirati i kao finger food uz primjerice platu veganskih namaza i sireva. Lako se i brzo prave, peku u pećnici, a mogućnost dodavanja alternativnih sastojaka je velika. Neke sam vam i navela u receptu u nastavku.
Ja sam se naposljetku odlučila servirati ih uz veganski sir koji sam nedavno pravila te majonezu od avokada, bosiljka i limete. Nju pripremite stvarno brzo i lako na način da sve sastojke izblendate s malo sojinog mlijeka i začinite po želji. Od začina sam koristila sol medvjeđeg luka, a ako je nemate, svaka druga sol je isto u redu. Dodajte i malo češnjaka u prahu i papra, recimo.
Sastojci:
- 240 g kuhanog slanutka (ili mala konzerva)
- 1 srednje veliki krumpir (oko 150 g)
- 1 luk (oko 100 g)
- 50 g šparoga (ili brokule ili kuhanih mahuna ili graška)
- 2 jušne žlice sezama (crni ili bijeli po želji)
- 2 jušne žlice prehrambenog kvasca (ili začini poput češnjaka u prahu, mješavine začina itd.)
- 1 jušna žlica slanutkovog brašna (pšeničnog, pirovog ili rižinog)
- 1 žlica maslinovog ulja
- pola čajne žličice soli.
Sastojci za paniranje:
- 2 čajne žličice tahinija (humus u istoj količini ili pola čajne žličice senfa su dobra alternativa)
- 100 g sojinog ili zobenog mlijeka
- 2 šake cornflakesa
- maslinovo ulje za premazivanje.
Priprema
- Slanutak i krumpir moraju prethodno biti kuhani, a poželite li koristiti zelene mahune ili grašak umjesto šparoga, isto vrijedi i za njih. Odlučite li se za brokulu ili, poput mene, za šparoge, njih ne treba kuhati, već samo sitno isjeckati na što manje komadiće. Jednako tako usitnite i luk.
- Kuhani krumpir i slanutak zgnječite dobro vilicom ili gnječilicom, a možete koristiti i štapni mikser, blender ili procesor za hranu.
- Smjesi dodajte šparoge, sezam, prehrambeni kvasac, luk, brašno, maslinovo ulje i sol. Sve dobro promiješajte.
- Formirajte popečke te ih kratko umočite u tahini razblažen u sojinom mlijeku, a zatim ih uvaljajte u cornflakes koji ste prethodno usitnili.
- Položite na lim za pečenje, pokapajte maslinovim uljem te pecite na 185 – 200 °C 15 – 20 minuta.
- Kada ste zadovoljni teksturom i bojom, izvadite. Servirajte po želji, a majoneza od avokada, bosiljka i limete, o kojoj sam vam pričala u uvodu, super je prijedlog.
Dobar tek!
Ako vam se svidio ovaj recept, pogledajte i ostale moje recepte.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
12 vježbi s vlastitom težinom za izgradnju mišića
- Tomislav Stanić
- 4 min čitanja