Popečci od tikvica – recepti za hrskavce koji mogu biti prilog ili glavno jelo

Popečci od tikvica

Popečci od tikvica savršeno su jelo za toplije dane kada imamo obilje tikvica. Osim što su izrazito ukusni, ovi popečci su jednostavni za napraviti te se mogu servirati na razne načine. Tikvice su bogate vitaminima i mineralima, pa ovi popečci donose i obilje nutrijenata.

Popečke od tikvica od tikvica možete servirati kao glavno jelo ili kao prilog. Odlično se slažu s različitim prilozima kao što su pire krumpir ili riža, a za laganije jelo možete ih servirati i sa salatom. Mogu se servirati topli ili hladni te s određenim umacima kao što su vrhnje ili umak od rajčica.

U nastavku vam donosimo četiri različita recepata za popečke od tikvica.

Najbolji popečci od tikvica
FOTO: Shutterstock
Popečci od tikvica i sira
FOTO: Shutterstock

Popečci od tikvica i sira

Osobno su mi najbolji popečci od tikvica oni koji sadrže i sir, čime popečci ispadnu posebno ukusni. U nastavku se nalazi recept za popečke od tikvica i sira koji možete mijenjati, ovisno o tome koji sir preferirate ili imate.

Sastojci:

  • 4 srednje velike tikvice
  • pola čajne žličice soli
  • pola šalice brašna
  • 2 umućena jaja
  • 1/3 šalice naribane gaude
  • sol i papar po želji
  • maslinovo ili suncokretovo ulje za prženje.

Priprema

  1. Prije svega potrebno je izvući višak vode iz tikvice. Naribajte tikvice i posolite ih. Ostavite da odstoje 10 – 20 minuta u cjedilu, a zatim rukom iscijedite višak vode. Naribane tikvice možete staviti i u čistu krpu te dodatno istisnuti vodu iz njih nad sudoperom.
  2. U zdjeli pomiješajte naribane tikvice, brašno, jaja, sir te sol i papar. Po potrebi dodajte još brašna.
  3. Zagrijte ulje u tavi te na srednje velikoj vatri pržite popečke. U tavu stavite jednu jušnu žlicu smjese za jedan popečak. Stražnjom stranom žlice lagano spljoštite popečak te pržite oko dvije minute sa svake strane ili dok ne poprimi zlatnu boju. 

Za poseban okus ovih popečaka možete koristiti i dimljenu gaudu. Također, možete koristiti i kombinaciju različitih sireva (npr. parmezan, mozzarella, cheddar itd.). U smjesu također možete dodati mladi luk ili vlasac za dodatan okus.

Još jedan recept vas očekuje u članku “Tako fino, a dijetno: Recept za brze popečke od tikvica i sira“.

Popečci od tikvica i krumpira
FOTO: Shutterstock

Popečci od tikvica i krumpira

Ovi hrskavi popečci od tikvica s dodatkom naribanih krumpira oduševit će baš sve.

Sastojci:

  • 2 srednje velike tikvice
  • pola čajne žličice soli
  • 1 veliki krumpir
  • 1 mali žuti luk
  • 2 umućena jaja
  • 1/4 šalice brašna
  • sol i papar po želji
  • maslinovo ili suncokretovo ulje za prženje.

Priprema

  1. Naribajte tikvice i posolite ih kako biste izvukli vodu iz njih. Ostavite da odstoje 10 – 20 minuta u cjedilu, a zatim rukom iscijedite višak vode. Naribane tikvice možete staviti i u čistu krpu te dodatno istisnuti vodu iz njih nad sudoperom.
  2. Naribajte krumpir i luk.
  3. Sve sastojke pomiješajte u zdjeli.
  4. Zagrijte ulje u tavi te na srednje velikoj vatri pržite popečke. U tavu stavite jednu jušnu žlicu smjese za jedan popečak. Stražnjom stranom žlice lagano spljoštite popečak te pržite oko tri minute sa svake strane ili dok ne poprimi zlatnu boju. 

Ovi popečci lako mogu biti i popečci od tikvica i mrkve, a potrebno je samo uz (ili umjesto) naribane krumpire dodati i naribanu mrkvu.

Popečci od tikvica i zobenih pahuljica
FOTO: Shutterstock

Popečci od tikvica i zobenih pahuljica

Popečci od tikvica bez brašna idealni su za osobe koje izbjegavaju gluten. Ako ne podnosite gluten, pobrinite se da su zobene pahuljice koje koristite označene kao bezglutenske, tj. da se ne proizvode na istom mjestu kao i proizvodi s glutenom.

U ovom receptu umjesto brašna koristi se brašno od zobenih pahuljica. Kako biste dobili brašno od zobenih pahuljica, potrebno je samo dobro izblendati zobene pahuljice. Više o zobenom brašnu možete saznati u članku “Zobeno brašno – recepti sa zobenim brašnom“. 

Sastojci:

  • 1 srednje velika tikvica
  • 1/4 čajne žličice soli
  • 1 umućeno jaje
  • 1/3 šalice brašna od zobenih pahuljica
  • 1/4 šalice gaude
  • 1 jušna žlica tanko narezanog mladog luka
  • sol i papar po želji
  • maslinovo ili suncokretovo ulje za prženje.

Priprema

  1. Naribajte tikvicu i posolite je kako biste izvukli vodu iz nje. Ostavite da odstoji 10 – 20 minuta u cjedilu, a zatim rukom iscijedite višak vode. Naribanu tikvicu možete staviti i u čistu krpu te dodatno istisnuti vodu iz nje nad sudoperom.
  2. U zdjeli pomiješajte sve sastojke. 
  3. Zagrijte ulje u tavi te na srednje velikoj vatri pržite popečke. U tavu stavite jednu jušnu žlicu smjese za jedan popečak. Stražnjom stranom žlice lagano spljoštite popečak te pržite 2 – 3 minute sa svake strane ili dok ne poprimi zlatnu boju. 
Veganski popečci od tikvica
FOTO: Shutterstock

Veganski popečci od tikvica

Za one koji inače kuhaju s jajima i mliječnim proizvodima, ovo su totalno drugačiji popečci od tikvica, ali okusom su jednako fini kao uobičajeni popečki od tikvica! Idealni su ako izbjegavate jaja i/ili mliječne proizvode ili ako nemate te proizvode pri ruci. U ovom receptu se lan koristi kako bi povezao sve sastojke, stoga ga nemojte izostaviti.

Sastojci:

  • 3 srednje velike tikvice
  • pola čajne žličice soli
  • 2 jušne žlice mljevenog lana
  • 5 jušnih žlica vode
  • pola šalice brašna
  • 1/4 šalice kukuruznog škroba
  • 1 čajna žličica praška za pecivo
  • 1 – 2 mlada luka (izrezani na tanke ploške)
  • sol i papar po želji
  • maslinovo ili suncokretovo ulje za prženje.

Priprema

  1. Naribajte tikvice i posolite ih kako biste izvukli vodu iz njih. Ostavite da odstoje 10 – 20 minuta u cjedilu, a zatim rukom iscijedite višak vode. Naribane tikvice možete staviti i u čistu krpu te dodatno istisnuti vodu iz njih nad sudoperom.
  2. U međuvremenu u zdjeli pomiješajte lan i vodu, zatim pustite da lan upije vodu i smjesa se zgusne.
  3. Sve sastojke pomiješajte.
  4. Zagrijte ulje u tavi te na srednje velikoj vatri pržite popečke. U tavu stavite jednu jušnu žlicu smjese za jedan popečak. Stražnjom stranom žlice lagano spljoštite popečak te pržite 2 – 3 minute sa svake strane ili dok ne poprimi zlatnu boju.
Popečci od tikvica iz pećnice
FOTO: Shutterstock

Popečci od tikvica iz pećnice

Popečci od tikvica u pećnici idealan su način da ovo jelo napravite s manje ulja. Ovako pripremljeni zdravi popečci od tikvica također su lakši za napraviti iz razloga što ne morate stajati nad tavom, već sve popečke samo ubacite u pećnicu.

Odaberite recept za popečke od tikvica koji vam se sviđa te ih, umjesto prženja, ispecite na sljedeći način. Zagrijte pećnicu na 200°C i obložite lim papirom za pečenje. Popečke rasporedite na lim i pecite 12 minuta sa svake strane ili dok ne poprime zlatnu boju.

Pročitajte i druge recepte s tikvicama:

Članak objavljen:
  1. Elysia. (2021). Healthy Zucchini Fritters {Gluten-free}. Haute & Healthy Living.
  2. Nora. (2021). Easy Zucchini Fritters. Savory Nothings.
  3. Nora. (2020). Vegan Zucchini Fritters. Nora Cooks.
  4. Olga. (2018). Zucchini and Potato Fritters. Olga’s Flavor Factory.

Ocijenite članak

3.57 / 5   7

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu