Juha od tikvica i mrkve: Bez puno vremena za štednjakom! Imamo dva jednostavna, brza i nutritivno bogata recepta

Juha od tikvica i mrkve - topla i hladna

Imam osjećaj da svaka osoba ima svoju varijantu kremaste juhe od tikvice i rijetko tko se kod takve juhe drži nekakvog recepta od početka do kraja. Ta juha nije zahtjevna, a tikvica je odličan saveznik drugom povrću i žitaricama s kojima se nerijetko i kombinira.

Neki vole dodati krumpir, neki nipošto ne vole da se osjete luk ili češnjak, rajčice, cvjetača itd. Zatim su tu kombinacije s rižom, ječmom ili lećom.

Kombinacija ima mnogo, a ja vam danas donosim dva jako jednostavna i brza recepta koji kombiniraju tikvice i mrkvu.

Nutritivna vrijednost tikvica

Omiljene su među svima koji žele izgubiti kilograme jer imaju nizak udio ugljikohidrata, a visok postotak vode. Imaju malo kalorija i šećera, a bogate su esencijalnim hranjivim tvarima kao što su kalij i mangan, antioksidansima poput vitamina C i A, a imaju čak i lutein, beta karoten, zeaksantin i dehidroaskorbinsku kiselinu.

Nutritivna vrijednost mrkve

Mrkva se često smatra ultimativnom zdravom hranom. Sigurno ste barem nekoliko puta tijekom odrastanja čuli kako su mrkve dobre za vid. Ostale zdravstvene prednosti mrkve uključuju smanjenje kolesterola i manji rizik od srčanog udara.

Nadalje, mrkva ima sposobnost da poboljša kvalitetu kože, potakne imunološki sustav, optimizira probavu i zaštiti zdravlje kardiovaskularnog sustava jer je odličan izvor vitamina i minerala. Većina prednosti mrkve može se pripisati njezinom sadržaju beta karotena i vlakana. Osim toga, dobar su izvor antioksidansa, kalija, vitamina K i C, niacina i vitamina B6.

Juha od tikvica i mrkve – recepti

U nastavku vam donosim dva jednostavna recepta koji su idealni za ljeto jer nećete provesti puno vremena za štednjakom, a zauzvrat ćete dobiti ukusan, nutritivan i osvježavajući obrok.

Hladna juha od tikvice i mrkve
FOTO: Mare

Hladna juha od tikvica i mrkve s veganskim “feta” sirom, jogurtom i bosiljkom

Prvi je na redu recept za hladnu verziju, a sastojci su dostatni za četiri porcije.

Sastojci:
Sastojci za serviranje (količine po želji):
  • veganski “feta” sir
  • jogurt od soje
  • naribana sirova mrkva
  • listovi bosiljka.
Priprema
  1. Na maslinovom ulju 5 – 7 minuta dinstajte sitno izrezani luk i češnjak.
  2. Dodajte tikvicu izrezanu na kockice i mrkvu na kolutiće, posolite i popaprite te kratko, 2 – 3 minute, miješajte.
  3. Ulijte povrtni temeljac i na srednje jakoj vatri ostavite da se krčka 20-ak minuta.
  4. Kad se povrće skuhalo, ugasite i usitnite ga štapnim mikserom ili u blenderu. Ostavite da se dobro ohladi prije serviranja.
  5. Kod serviranja u juhu možete dodati veganski feta sir, jogurt od soje, naribanu svježu mrkvicu i bosiljak.
Topla juha od tikvice i mrkve
FOTO: Mare

Topla juha od tikvica s glaziranim baby mrkvama, đumbirom i mažuranom

Drugi je na redu recept za toplu verziju juhe, a sastojci su dostatni za četiri porcije.

Sastojci za juhu:
Glazirane mrkve
FOTO: Mare
Sastojci za glazirane baby mrkve:
Priprema
  1. Juhu pripremite na način da kratko na maslinovom ulju dinstate luk, 5 – 7 minuta, dodate mu tikvicu izrezanu na kockice i naribani đumbir te posolite. Promiješajte dvije minute i nakon toga ulijte povrtni temeljac.
  2. Ostavite da se juha lagano krčka na srednje jakoj vatri 20-ak minuta.
  3. Za to vrijeme pripremite glazirane mrkve tako da otopite veganski maslac zajedno s maslinovim uljem u tavi, dodajte mu balzamični ocat, sol i sirup od agave. Promiješajte da se sve sjedini te dodajte mrkvicu, češnjak na tanke listiće i mažuran.
  4. Oko 1 – 2 minute miješajte da se mrkva dobro obloži i zalijte povrtnim temeljcem.
  5. Poklopite i na laganoj vatri ostavite da se glazira 10-ak minuta ili dok mrkva ne bude skroz mekana.
  6. Po potrebi dodajte još temeljca, ali vodite računa o tome da sva tekućina do kraja kuhanja mora ispariti.
  7. Kad je tikvica kuhana, uz pomoć štapnog miksera ili blendera usitnite je da postane kremasta i po potrebi dodajte još soli.
  8. Servirajte na način da u tanjur ili zdjelicu kremaste juhe dodate glazirane mrkve i češnjak, a čak i listići mažurana, koji će dotad skroz izgorjeti, nisu neukusni. Imaju zanimljivu teksturu hrskavog aromatičnog mini čipsa.

Dobar tek!

Ako vam se svidio ovaj recept, pogledajte i ostale moje recepte.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

5 / 5   5

Foto: Mare

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu