Jela od tikvica bez mesa: Lagani i zdravi ručak od tikvica za čas

Jela od tikvica bez mesa

Jela od tikvica bez mesa idealan su način da ovo fino i nutritivno povrće dođe u prvi plan. Tikvice su jedno od povrća koje možete upotrijebiti na brojne načine. Jela od tikvica ne moraju biti komplicirana, pa tako možete spremiti pohane tikvice s prilogom, juhu ili tjesteninu s tikvicama.

Starinska jela bez mesa često su se pripremala zbog nedostatka mesa, najčešće uzrokovanim neimaštinom, pa su stoga iziskivala dosta mašte. Upravo od tih maštovitih starih jela bez mesa možemo saznati razne ukusne, jeftine i lagane recepte. Pa su tako bakina jela bez mesa s tikvicama uključivala punjene tikvice i žličnjake, tj. popečke od tikvica

U nastavku vam donosimo razne recepte u kojima će tikvica zasjati.

Jela od tikvica
FOTO: Shutterstock
Ručak od tikvica za čas
FOTO: Shutterstock

Tjestenina s tikvicama – recept

Jedno od jela koje volim pripremati kada dođe sezona tikvica je tjestenina s tikvicama i kiselim vrhnjem – po recepturi moje mame. U nastavku se nalazi upravo taj recept koji je spreman za manje od pola sata, za ručak od tikvica za čas

Preferiram pripremati ovaj recept sa špagetima, ali možete koristiti bilo koji oblik tjestenine.

Sastojci:

Priprema

  1. Operite i naribajte tikvicu.
  2. Zagrijte maslinovo ulje (u zdjeli ili tavi za koju imate poklopac) i kratko ispržite sitno izrezani češnjak.
  3. Nakon toga u zdjelu dodajte naribanu tikvicu i prstohvat soli te sve poklopite i smanjite vatru. Ako želite, dodajte nasjeckani kopar ili malo muškatnog oraščića. Tikvice je potrebno dinstati 10 minuta uz povremeno miješanje kako se ne bi zalijepile za dno zdjele.
  4. U međuvremenu skuhajte tjesteninu prema uputama na pakiranju.
  5. Kada su tikvice gotove, ugasite vatru i umiješajte kiselo vrhnje. Začinite sa soli i paprom po želji.
  6. Pomiješajte umak i tjesteninu i uživajte!

Tjesteninu možete pripremiti i s kremastim, veganskim umakom od tikvica čiji ćete recept pronaći u članku “Umak od tikvica – brz, lagan i kremast“.

Zdrava jela s tikvicama
FOTO: Shutterstock

Rižoto s tikvicama – recept

Postoje brojna zdrava jela s tikvicama, a jedno od takvih upravo je ovaj fini rižoto s tikvicama.

Sastojci:

Priprema

  1. Zagrijte jednu jušnu žlicu maslinovog ulja i pržite luk dok ne poprimi zlatnu boju. Pred kraj dodajte češnjak i kratko ga ispržite.
  2. Dodajte naribanu tikvicu i rižu i kratko pirjajte sve skupa.
  3. Dodajte limunovu koricu, pa počnite postepeno dodavati temeljac uz neprestano miješanje.
  4. Dodajte temeljac i kuhajte dok riža ne postane al dente, 15 – 20 minuta.
  5. Umiješajte parmezan, maslac, sol i papar po ukusu te ostavite sa strane i narežite tikvice na kockice ili trakice.
  6. Zagrijte ostatak maslinovog ulja i pržite tikvice s malo soli dok ne poprime zlatnu boju.
  7. Servirajte rižoto s prženim tikvicama i pinjolima na vrhu. Uživajte! 
Jela od tikvica i patlidžana bez mesa
FOTO: Shutterstock

Jela od tikvica i patlidžana bez mesa – recepti

Jela s tikvicama bez mesa često sadrže i patlidžane iz razloga što su to dvije namirnice kojima tržnice i trgovine obiluju tijekom ljetnih mjeseci. U nastavku ćete pronaći dva recepta za jela s tikvicama i patlidžanima – ratatouille i musaku.

Ratatouille ili složenac od tikvica, patlidžana i rajčice

Ovaj klasični francuski složenac obiluje ljetnim sastojcima i okusima, a pogodan je i za vegane, tj. osobe koje izbjegavaju mliječne proizvode i jaja.

Sastojci:
Sastojci za umak:
  • 2 jušne žlice maslinovog ulja
  • 1 nasjeckani luk
  • 1 usitnjena crvena paprika
  • 1 usitnjena žuta paprika
  • 4 usitnjena režnja češnjaka
  • sol i papar po ukusu
  • 2 limenke (800 g) sjeckanih rajčica
  • 2 jušne žlice (ili oko 10 listova) usitnjenog svježeg bosiljka.
Sastojci za premaz:
  • 2 jušne žlice (ili oko 10 listova) usitnjenog svježeg bosiljka
  • 1 čajna žličica usitnjenog češnjaka
  • 2 jušne žlice usitnjenog svježeg peršina
  • 2 čajne žličice svježeg usitnjenog timijana
  • 4 jušne žlice maslinovog ulja
  • sol i papar po ukusu.
Priprema
  1. Zagrijte pećnicu na 190 ˚C.
  2. Izrežite patlidžane, rajčice i tikvice na ploške od otprilike jedan milimetar debljine.
  3. U tavi od lijevanog željeza pripremite umak na način da prvo ugrijete maslinovo ulje. Pržite luk i paprike dok ne omekšaju, pa pred kraj dodajte češnjak. Povrće posolite i popaprite po želji. Povrću dodajte sjeckane rajčice, dobro promiješajte i maknite s vatre. Umiješajte bosiljak i umak je gotov.
  4. Slažite povrće na umak u tavi u kružnom obliku na način da naizmjenično stavljate npr. patlidžan, rajčicu, žutu tikvicu, pa zelenu tikvicu. Posolite i popaprite povrće.
  5. Pomiješajte sastojke za premaz te ga rasporedite na vrh povrća.
  6. Pokrijte tavu aluminijskom folijom i pecite složenac 40 minuta. Zatim uklonite foliju i pecite još 20 minuta.
  7. Servirajte dok je jelo toplo i uživajte!
Starinska jela bez mesa
FOTO: Shutterstock

Musaka od tikvica i krumpira bez mesa

Lagana musaka od tikvica i krumpira je zasitno i jako ukusno jelo. Divna stvar kod musake jest da dobijete nekoliko obilnih i finih porcija od pripreme jednog jela. Stoga musakom možete nahraniti veći broj ljudi ili je iskoristiti za ručkove tijekom radnog tjedna.

Ako ne želite koristiti patlidžane u ovom receptu, ili ih nemate, možete koristiti veću količinu tikvica u zamjenu za patlidžane

Sastojci:
Sastojci za bešamel:
  • 1/3 šalice i 2 jušne žlice maslinovog ulja
  • 2/3 šalice brašna
  • pola čajne žličice soli (ili više, ovisno o preferencijama)
  • papar po ukusu
  • pola čajne žličice muškatnog oraščića
  • 4 šalice ugrijanog mlijeka
  • 2 jaja.
Sastojci za umak od leće:
  • 1 jušna žlica maslinovog ulja
  • 1 nasjeckani luk
  • 2 usitnjena režnja češnjaka
  • 1 + 1/4 šalice kuhane crne leće
  • 1 limenka (400 g) sjeckanih rajčica
  • pola šalice povrtnog temeljca ili vode
  • 1 čajna žličica sušenog origana
  • pola čajne žličice muškatnog oraščića
  • prstohvat cimeta
  • sol i papar po ukusu.

Crna leća u ovom receptu koristi se iz razloga što zadržava oblik i teksturno je puno čvršća od drugih tipova leće. Kako biste dobili ovu količinu kuhane crne leće, potrebno je skuhati 1/2 šalice suhe crne leće. Alternativno možete koristiti crvenu leću, ali nekuhanu iz razloga što se ona vrlo lako raskuha.

Musaka od tikvica i krumpira bez mesa
FOTO: Shutterstock
Priprema
  1. Zagrijte pećnicu na 200 °C.
  2. Izrežite patlidžan na ploške i posolite svaku plošku kako biste izvukli gorčinu iz patlidžana. Ostavite sa strane 20 – 30 minuta.
  3. U međuvremenu pripremite bešamel umak. Zagrijte maslinovo ulje u velikoj zdjeli, pa umiješajte brašno, sol i papar. 
  4. Miješajte brašno dok ne dobije blago zlatnu boju, a potom lagano počnite dodavati mlijeko (uz neprestano miješanje). Dodajte muškatni oraščić i kuhajte 5 – 7 minuta.
  5. U maloj zdjelici umutite jaja s malo vrućeg bešamela, a potom tu smjesu umiješajte u bešamel. Kuhajte još dvije minute na laganoj vatri, a potom ugasite vatru i ostavite umak sa strane.
  6. Sada pripremite umak od leće. Zagrijte maslinovo ulje u zdjeli i ispržite luk dok ne poprimi blago zlatnu boju. Pred kraj dodajte i češnjak.
  7. Umiješajte kuhanu crnu leću, sjeckane rajčice, povrtni temeljac i začine te sve skupa kuhajte na laganoj vatri 15 – 20 minuta. 
  8. Dok se umak kuha, pripremite ostatak povrća za musaku. Izrežite krumpire i tikvice na ploške te ih posložite na pleh za pečenje zajedno s patlidžanima.
  9. Premažite povrće maslinovim uljem i pecite 15 – 20 minuta.
  10. Sada je vrijeme da složite musaku! Na dno kalupa stavite malo umaka od leće. Zatim posložite povrće i na vrh povrća stavite ostatak umaka od leće. Vrh musake zalijte bešamel umakom.
  11. Pecite 45 minuta ili dok vrh musake ne poprimi zlatno-smeđu boju. 
  12. Ostavite da se ohladi, izrežite na kocke i uživajte!

Za pripremu punjenja u bezmesnoj musaki možete koristiti i gljive ili zamjene za meso kao što su sojine ljuspice. Isprobajte i ova dva recepta za vegansku musaku:

Pročitajte i ostale recepte za fina jela od tikvica bez mesa:

Članak objavljen:
  1. Karadsheh, S. (2020). Best Vegetarian Moussaka Recipe. The Mediterranean Dish.
  2. Broadfoot, R. Ratatouille. Tasty.

Ocijenite članak

5 / 5   2

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: slozenac od jaja i pohanih tikvica, slozenac od pohanih tikvica, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu