Umak od tikvica – brz, lagan i kremast

Umak od tikvica za tjesteninu njoke ili rižu

S toplijim vremenom tikvica ima na sve strane. Vjerojatno ih i sami pripremate barem na jedan ili dva načina. Ovaj recept si sačuvajte za one dane kada vam treba nešto brzo, lagano i kremasto uz njoke, tjesteninu ili rižu. Umak od tikvica može u suštini biti i malo gušća krem juha od tikvica, toliko je jednostavno.

Preferiram dinstati tikvice, tako ih radim i kad pripremam juhu, ali nećete pogriješiti ni ako ih kuhate. Imate li kakav pripremljeni pesto, 1 – 2 čajne žličice bit će super dodatak. Želite li malo zanimljiviju teksturu, ostavite dio tikvica isjeckan na listiće.

U nastavku vam donosim jedan od svojih recepata za umak u kojem sam kombinirala tikvice, pinjole i rukolu s nezaobilaznim maslinovim uljem.

Umak od tikvica s pljukancima
FOTO: Mare

Sastojci:

Umak od tikvica
FOTO: Mare

Priprema

  1. Tikvice nasjeckajte na kockice ili oblik koji želite. Ako su tikvice manje, preferiram sjeckanje na kolutiće, pa još na pola. 
  2. Na tavi kratko tostirajte pinjole ili orašide po vašem izboru.
  3. Tikvice dinstajte dok ne porumene na ulju zajedno sa češnjakom na listiće. Dio tikvica po želji izvadite, a ostatak podlijevajte temeljcem.
  4. Kada dobro omekšaju, maknite s vatre. Dodajte rukolu i dio tostiranih pinjola ili orašida te usitnite štapnim mikserom ili u blenderu da dobijete kremu.
  5. Poslužite uz njoke, tjesteninu, rižu ili po želji, a ako ste dio pinjola i tikvica sačuvali, posipajte po vrhu.

U slast!

Ako vam se svidio ovaj recept, pogledajte i ostale moje recepte.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

5 / 5   2

Foto: Mare

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu