Pesto od rikule koji se savršeno sljubljuje s tjesteninom

Pesto od rikule

Pesto koji se, kao i većina zelenih pesta, odlično slaže s tjesteninom, dobar je i kao namaz za kruh ili punjenje za razne rolice ili pogačice. Rikola je lako dobavljiva tijekom čitave godine, a pesto je odličan način kako je uvijek iskoristiti ako vam ostane viška.

Danas vam donosim dva recepta. Jedan klasičniji u kojem dominira rikula, a drugi u kojem je uz rikulu dominantna i kultivirana šparoga. No jednako tako umjesto šparoge možete staviti primjerice brokulu.

Kad su pesta u pitanju, s omjerima sastojaka se uvijek možete igrati sukladno vašem okusu. Tako možete odabrati orašaste plodove ili sjemenke koje želite koristiti.

Pesto od rikule možete dodatno obogatiti raznim okusima

Primjerice, ja sam u varijanti rikole/šparoge njihovu gorčinu smanjila tako što sam odlučila koristiti slatkoću dinstanog mladog luka, ali i indijskim i suncokretovim sjemenkama koje tostiranjem također razviju jedan intenzivniji, bogatiji okus. 

U bazom receptu s rikolom koristila sam kombinaciju pinjola, kikirikija i suncokretovih sjemenki što je pestu dalo jako zanimljiv okus.

Kako biste dobili maksimum iz takvih kombinacija, prethodno kratko tostirajte sastojke (osim same rikole) i tako će se osloboditi sva paleta okusa.

Pesto od rikule
FOTO: Mare

Pesto od rikole

Sastojci:

Pesto od rikule i orašida
FOTO: Mare

Priprema

  1. Ako koristite kikiriki i suncokretove sjemenke koji nisu pečeni i slani, onda ih prethodno posolite i kratko tostirajte na tavi ili u pećnici. To će pestu dati intenzivniji okus.
  2. Još tople prebacite u multipraktik ili blender te usitnite u pastu uz podlijevanje maslinovim uljem.
  3. Kad se smjesa ohladi, dodajte češnjak i rikolu malo po malo.
  4. Po potrebi dodajte još ulja te začinite paprom i solju do željenog okusa.
Pesto od rikule i šparoga
Foto: Mare

Pesto od rikole i šparoga

Sastojci:

Priprema

  1. Ako koristite sjemenke i oraščiće koji nisu pečeni i slani, onda ih prethodno posolite i kratko tostirajte na tavi ili u pećnici. To će pestu dati intenzivniji okus.
  2. Šparoge i mladi luk nasjeckajte na kolutiće, posolite te kratko pecite u tavi na 2 – 3 žlice maslinovog ulja, 5 – 7 minuta. To će pomoći da se razvije slatkoća iz luka i savršeno će se nadopuniti sa šparogama i prethodno tostiranim sjemenkama i oraščićima koje pred sam kraj dodajte u tavu i promiješajte sve zajedno.
  3. Još toplo prebacite u multipraktik i blendajte do željene teksture. Po želji dodajte još maslinovog ulja.
  4. Kad se smjesa ohladi, dodajte opranu i osušenu rikolu i opet kratko blendajte. Izbjegnite dodavanje rikole u toplu smjesu kako biste dobili najbolje od njezinog okusa. Začinite solju po potrebi do željene slanoće.
Napomena

Pesto možete držati u frižideru u zatvorenoj posudici nekoliko dana, ali pazite da po samoj površini uvijek bude maslinovog ulja. Jako lijepo podnosi i zamrzivač.

Sol i maslinovo ulje uvijek možete naknadno dodavati, zato nemojte pretjerati odmah u startu.

Ako vam se svidio ovaj recept, pogledajte i ostale moje recepte.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Foto: Mare

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu