Pesto od rikule: Bez puno komplikacija, a dobit ćete paletu okusa! Imamo dva recepta za sve obožavatelje tjestenine
- Budite prvi i komentirajte!
- 2 min čitanja
Pesto koji se, kao i većina zelenih pesta, odlično slaže s tjesteninom, dobar je i kao namaz za kruh ili punjenje za razne rolice ili pogačice. Rikula je lako dobavljiva tijekom čitave godine, a pesto je odličan način kako je uvijek iskoristiti ako vam ostane viška.
Danas vam donosim dva recepta – jedan klasičniji u kojem dominira rikula, a drugi u kojem je uz rikulu dominantna i kultivirana šparoga. No, jednako tako umjesto šparoge možete staviti npr. brokulu.
Tako možete odabrati orašaste plodove ili sjemenke koje želite koristiti.
Primjerice, ja sam u varijanti “rikula/šparoga” njihovu gorčinu smanjila tako što sam odlučila koristiti slatkoću dinstanog mladog luka, ali i indijskim oraščićima i suncokretovim sjemenkama koje tostiranjem također razviju jedan intenzivniji, bogatiji okus.
U baznom receptu s rikulom koristila sam kombinaciju pinjola, kikirikija i suncokretovih sjemenki što je pestu dalo jako zanimljiv okus.
Kako biste dobili maksimum iz takvih kombinacija, prethodno kratko tostirajte sastojke (osim same rikule) i tako će se osloboditi sva paleta okusa.
Pesto od rikule
Prvo vam donosim bazni recept.
Sastojci:
- 200 g rikole
- 30 g pinjola
- 30 g slanog prženog kikirikija
- 20 g suncokretovih sjemenki
- 4 režnja češnjaka
- 100 ml maslinovog ulja (po potrebi više)
- sol
- papar.
Priprema
- Ako koristite kikiriki i suncokretove sjemenke koji nisu pečeni i slani, onda ih prethodno posolite i kratko tostirajte na tavi ili u pećnici. To će pestu dati intenzivniji okus.
- Još tople prebacite u multipraktik ili blender te usitnite u pastu uz podlijevanje maslinovim uljem.
- Kad se smjesa ohladi, dodajte češnjak i rikolu malo po malo.
- Po potrebi dodajte još ulja te začinite paprom i solju do željenog okusa.
Pesto od rikole i šparoga
Nakon baznog recepta donosim recept u kojem se rikula sljubljuje sa šparogama i mladim lukom.
Sastojci:
- 100 g šparoga (ili brokule)
- 80 g rikule
- 40 g mladog luka (2 komada)
- 70 g suncokretovih sjemenki
- 50 g indijskih oraščića
- sol
- 3 jušne žlice maslinovog ulja.
Priprema
- Ako koristite sjemenke i oraščiće koji nisu pečeni i slani, onda ih prethodno posolite i kratko tostirajte na tavi ili u pećnici. To će pestu dati intenzivniji okus.
- Šparoge i mladi luk nasjeckajte na kolutiće, posolite te kratko pecite u tavi na 2 – 3 jušne žlice maslinovog ulja, 5 – 7 minuta. To će pomoći da se razvije slatkoća iz luka i savršeno će se nadopuniti sa šparogama i prethodno tostiranim sjemenkama i oraščićima koje pred sam kraj dodajte u tavu i sve zajedno pomiješajte.
- Još toplo prebacite u multipraktik i blendajte do željene teksture. Po želji dodajte još maslinovog ulja.
- Kad se smjesa ohladi, dodajte opranu i osušenu rikulu pa opet kratko blendajte. Izbjegnite dodavanje rikule u toplu smjesu kako biste dobili najbolje od njezinog okusa.
- Začinite solju po potrebi do željene slanoće.
Napomena
Pesto možete držati u hladnjaku u zatvorenoj posudici nekoliko dana, ali pazite da po samoj površini uvijek bude maslinovog ulja. Jako lijepo podnosi i zamrzivač.
Sol i maslinovo ulje uvijek možete naknadno dodavati, zato nemojte pretjerati odmah u startu.
Ako vam se svidio ovaj recept, pogledajte i ostale moje recepte.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
12 vježbi s vlastitom težinom za izgradnju mišića
- Tomislav Stanić
- 4 min čitanja