Pizza s artičokama i zelenim pestom

Pizza s pestom i artičokama

Zelena pizza je pomalo neobična kombinacija, ako ste navikli da vam pizza uvijek ima umak od rajčice. No, ako volite eksperimentirati, svakako preporučam da probate ovu kombinaciju pesta i artičoka.

Ja se volim poigrati sastojcima, pa tako, i kad je pizza u pitanju, nerijetko mi umak bude neki fini pesto ili bijeli umak.

U ovom receptu odlučila sam se za pesto od mladog špinata kojem sam dodala sjemenke konoplje, češnjak, maslinovo ulje i šaku kikirikija.

Kikiriki je pestu dao jako poseban okus, nekako slano baršunast i kremastu masnu teksturu, a sjemenke konoplje se toliko i ne osjete, ali imaju svoj benefit zbog nutritivnih svojstava, a o tome ima odličan članak “Sjemenke konoplje – zašto su dobre za zdravlje?“.

Predivni zeleni mladi ili baby špinat bogat je mnogim nutrijentima poput folne kiseline, vitamina A i K te nekoliko različitih fitotvari.

Bez obzira koristite li baby špinat kojem nije potrebna nikakva termička obrada ili starije listove špinata, vi ih slobodno sirove i oprane ubacite u blender tijekom izrade pesta. Nikakva prethodna termička obrada nije potrebna.

Pizza s pestom i artičokama
FOTO: Mare

Što se tiče tijesta za pizzu, ja uvijek slijedim recept poznatog i nagrađivanog talijanskog picajola iz Napulja, a on se zove Enzo Coccia i njega lako možete pronaći na internetu. Tako da, ako želite da vaša pizza ima napolitansko tijesto, trebat će vam: brašno tip 00, sol, voda i kvasac i najbitnije, tijesto morate umijesiti barem 12 do 14 sati prije i pažljivo pratiti kada staviti sol, a kada kvasac. Nije nimalo komplicirano, ali bitno je slijediti njegove korake.

No, vi uvijek možete koristiti neko svoje već provjereno tijesto za pizzu, a ja vam u nastavku predstavljam svoj recept za pesto i ideju s čime dodatno nadjenuti pizzu, a da se odlično nadoveže na okus pesta.

Pizza s pestom
FOTO: Mare

Sastojci za zeleni pesto:

Sastojci za nadjev:

Priprema

  1. Pesto napravite tako da sve sastojke za pesto stavite u blender i izblendate dok ne dobijete kremasti zeleni umak.
  2. Tijesto za pizzu rastegnete, namažete pestom i po njemu posložite artičoke, sir i masline.
  3. Pecite pizzu na najvišoj temperaturi i, kad je gotova, dodatno po njoj pobacajte listove kiselice i rikole.

U slast!

Ako vam se svidio ovaj recept, pogledajte i ostale moje recepte.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

4.20 / 5   5

Foto: Mare

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu