Dugo će se pričati o njoj
Musaka od poriluka: Imamo recept za sočni složenac pun povrća koji je još finiji sljedeći dan
- Budite prvi i komentirajte!
- 1 min čitanja
Ova musaka od poriluka jedna je od onih musaka o kojoj ćete pričati i dan nakon. Još je idealnije ako vam je ostao koji komad za sljedeći dan jer je izrazito ukusna kada odstoji u hladnjaku. Fini okusi povrća i slatkoća poriluka prožmu se s krumpirom i preljevom koji se rasprostrani kroz cijelu musaku i daje joj odličan slani kontrast.
Toplo preporučujem da iz ovog recepta ne izostavljate sastojke jer svaki ima svoje “zašto” i doprinos ovoj, za mene, najboljoj musaki od poriluka koju sam dosad napravila.
Sastojci su dostatni za kalup veličine 30 x 35 cm.
Sastojci:
- 1 kg poriluka
- 800 g krumpira
- 100 g mrkve
- 150 g maslinovog ulja
- 200 g tikve
- 1 jušna žlica soli
- 1 čajna žličica papra
- mješavina začina od suhog povrća po želji i potrebi.
Za preljev:
- 180 g svježeg tofua
- 250 g umaka za kuhanje na bazi soje
- 250 g sojinog ili zobenog mlijeka
- 30 g kukuruzne krupice (palente)
- 100 g veganskog parmezana
- 10 g prehrambenog kvasca
- sol i papar po potrebi.
Priprema
- Poriluk očistite i nasjeckajte nasitno. Mrkvu i bundevu naribajte, a krumpir narežite na tanke ploške.
- Sve zajedno pomiješajte i prebacite u veći lonac u kojem ste ugrijali maslinovo ulje.
- Začinite i uz povremeno miješanje ostavite da se lagano dinsta 10 – 15 minuta.
- Pripremite preljev na način da sve sastojke pomiješate skupa u blenderu tako da dobijete kremasti umak bez ikakvih grudica.
- Pećnicu zagrijte na 180 °C, a u kalup za pečenje najprije prebacite polovicu dinstanog povrća s krumpirom pa po tome prelijte polovicu preljeva. Zatim prekrijte ostatkom povrća s krumpirom i prelijte ostatkom preljeva.
- Pecite sat vremena. Ako vam se čini da bi površina mogla zagorjeti, prekrijte aluminijskom folijom. Pred sam kraj pečenja, ne na početku.
- Muska s porilukom je gotova! Servirajte toplo ili hladno po vašoj želji, a odlično se slaže uz kupus salatu.
Dobar tek!
Poželite li poriluk jesti u obliku variva, odličan recept čeka vas u članku “Varivo od poriluka i ječma: Brzo gotovo i ekstra kremozno! Imamo recept za jelo na žlicu koje ‘diže iz mrtvih’“.
Ako vam se svidio ovaj recept, pogledajte i ostale moje recepte.
Članak objavljen: