Tikvice punjene mljevenim mesom: Recept za zapečene tikvice na 5 načina

Tikvice punjene mljevenim mesom

Tikvice punjene mljevenim mesom jedan su od omiljenih načina pripreme tikvica koje su odličan izbor namirnica u procesu mršavljenja budući da na 100 g sadrže svega 17 kcal. Bogate su kalijem, manganom, vitaminima C i B te djeluju protuupalno. Mljeveno meso dobar je izbor proteina koji će tikvice učiniti kompletnim i uravnoteženim obrokom. 

Pročitajte članak “Kako spremiti tikvice?”.

Punjene tikvice s mljevenim mesom - recept
FOTO: Shutterstock

Punjene tikvice s mljevenim mesom – recept 

Za tikvice s mljevenim mesom trebat će vam svega nekoliko sastojaka.

Sastojci:

  • 1 velika tikvica
  • 250 g mljevenog mesa
  • pola šalice ribanog sira Grana Padano 
  • 2 režnja češnjaka
  • 1 ljutika 
  • sušene rajčice u ulju 
  • 1 čajna žličica talijanske mješavine začina 
  • papar
  • sol
  • peršin za ukras. 

Priprema

  1. Zagrijte pećnicu na 180 °C. 
  2. Žlicom izdubite polovice tikvice te nasjeckajte češnjak, ljutiku i sušene rajčice. 
  3. Nasjeckajte izdubljeno meso tikvica. 
  4. Polovice tikvica stavite u posudu za pečenje, a ulje od sušenih rajčica zagrijte, dodajte ljutiku i češnjak i dinstajte oko dvije minute
  5. Potom dodajte mljeveno meso i nasjeckani dio tikvica, dinstajte nekoliko minuta dok ne dobije boju
  6. Dodajte sve začine i sušene rajčice te pomiješajte.
  7. Smjesom punite tikvice, a zatim posipajte naribanim sirom. 
  8. Pecite oko 20 minuta dok ne dobije boju. 
Tikvice punjene mljevenim mesom i rižom
FOTO: Shutterstock

Tikvice punjene mljevenim mesom – recept s rižom

Tikvice punjene mljevenim mesom i rižom jedna je od čestih kombinacija kada je u pitanju recept za punjene tikvice s mljevenim mesom. No, ovaj put, umjesto punjenih tikvica napravite rolice od tikvica punjene mljevenim mesom. 

Sastojci:

  • 1 tikvica
  • 1 luk narezan na kockice
  • 2 jušne žlice maslinovog ulja
  • 1 šalica kuhane riže
  • 250 g mljevene puretine 
  • 2 mljevena režnja češnjaka
  • 1 čajna žličica mljevenog kumina
  • rajčice iz limenke
  • svježi peršin
  • parmezan po želji. 

Priprema

  1. Zagrijte pećnicu na 205 °C. 
  2. Tikvice narežite na vrlo tanke kriške, položite ih na pleh za pečenje i pecite oko 12 minuta kako bi se lakše zarolale. 
  3. Na srednje jakoj vatri zagrijte ulje, dodajte luk i dinstajte. 
  4. Dodajte češnjak i kumin i dinstajte, a potom dodajte mljeveno meso i dinstajte oko 10 minuta dok ne poprimi zlatnu boju.
  5. Umiješajte kuhanu rižu i posolite. 
  6. Na dno posude za pečenje rasporedite rajčice iz limenke koje ste prethodno zgnječili u tankom sloju. 
  7. Na svaku krišku tikvica dodajte smjesu i zarolajte te ih posložite na dno posude.
  8. Pecite oko 15 minuta te posipajte peršinom i parmezanom. 
Tikvice punjene povrćem i mljevenim mesom
FOTO: Shutterstock

Tikvice punjene povrćem i mljevenim mesom 

Tikvica punjena mljevenim mesom može se nadopuniti povrćem, što je itekako poželjno kako bismo unijeli još više vlakana, vitamina, minerala i antioksidansa. Punjene zapečene tikvice na ovaj način predstavljaju hranjiv obrok za ručak ili večeru. 

Sastojci:

  • 250 g mljevenog mesa
  • 1 velika tikvica 
  • 1/4 crvene paprike (narezane na kockice)
  • 1/4 zelene paprike (nasjeckane na kockice)
  • 4 – 5 komada cherry rajčice (nasjeckane) 
  • 1 glavica crvenog luka (narezanog na kockice)
  • nasjeckano izdubljeno meso tikvice 
  • 1 jušna žlica maslinovog ulja
  • 2 jušne žlice ribane gaude 
  • sol
  • papar.

Priprema

  1. Zagrijte pećnicu na 180 °C. 
  2. Žlicom izdubite polovice tikvice te pomiješajte s nasjeckanom paprikom, lukom i rajčicama. 
  3. Na jušnoj žlici maslinovog ulja dinstajte luk, papriku, rajčice i meso tikvice te dodajte mljeveno meso. Dinstajte dok ne dobije zlatnu boju.
  4. Smjesu začinite i promiješajte. 
  5. Polovice tikvice punite smjesom, posipajte sirom i pecite oko 15 minuta
  6. Za dodatnu dozu povrća poslužite uz zdjelicu svježe salate po izboru. 
Tikvice s mljevenim mesom iz pećnice
FOTO: Shutterstock

Zapečene tikvice punjene mljevenim mesom 

Za punjene tikvice s mljevenim mesom recepti su prilično jednostavni, a ono što se eventualno mijenja su začini, umaci i dodaci. Tikvice s mljevenim mesom iz pećnice možete pripremiti i na sljedeći način, a potrebno je svega pet sastojka.

Sastojci:

  • 450 g mljevene puretine
  • pola nasjeckanog crvenog luka
  • 2 srednje tikvice (prepolovljene i izdubljene)
  • pola šalice Marinara umaka
  • 2 čajne žličice parmezana

Priprema

  1. Na jušnoj žlici maslinovog ulja dinstajte luk. Dodajte mljevenu puretinu i Marinara umak te nastavite dinstati.
  2. Izdubljene tikvice položite na pleh za pečenje i punite smjesom od mljevenog mesa. 
  3. Tikvice punjene smjesom posipajte parmezanom i prekrijte aluminijskom folijom
  4. Pecite u pećnici na 205 °C oko 20 minuta

Zapečene tikvice s mljevenim mesom poslužite uz salatu od rikole, krastavca i rajčice.

Tikvice punjene piletinom
FOTO: Shutterstock

Tikvice punjene piletinom 

Zapečene tikvice možete pripremiti i s piletinom.

Sastojci:

  • 4 srednje tikvice
  • 450 g pilećih prsa
  • 3 trakice slanine (nasjeckane)
  • 1 mljeveni režanj češnjaka
  • pola šalice Ranch umaka 
  • sol
  • papar
  • 2 – 3 jušne žlice parmezana po želji. 

Priprema

  1. Zagrijte pećnicu na 205 °C.
  2. Ispecite pileća prsa na tavi te za to vrijeme izdubite tikvice. 
  3. Tikvice položite u zdjelu za pečenje.
  4. Piletinu narežite na sitne kockice, pomiješajte s češnjakom, začinima, Rauch umakom, pomiješajte i punite tikvice.
  5. Posipajte parmezanom, potom zdjelu prekrijte aluminijskom folijom i pecite oko 20 minuta.
  6. Skinite foliju i pecite još pet minuta.
  7. Tikvice punjene piletinom poslužite uz sezonsku salatu. 

Još recepata s tikvicama potražite u člancima:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu