Tikvice punjene mljevenim mesom: Kompletan i uravnotežen obrok! Imamo pet recepata za zapečene tikvice
- Budite prvi i komentirajte!
- 4 min čitanja
Tikvice punjene mljevenim mesom jedan su od omiljenih načina pripreme tikvica koje su odličan izbor namirnica u procesu mršavljenja budući da na 100 g sadrže svega 17 kcal. Bogate su kalijem, manganom, vitaminima C i B te djeluju protuupalno. Mljeveno meso dobar je izbor proteina koji će tikvice učiniti kompletnim i uravnoteženim obrokom.
Punjene tikvice s mljevenim mesom – recept
Za tikvice s mljevenim mesom trebat će vam svega nekoliko sastojaka.
Sastojci:
- 1 velika tikvica
- 250 g mljevenog mesa
- pola šalice ribanog sira Grana Padano
- 2 režnja češnjaka
- 1 ljutika
- sušene rajčice u ulju
- 1 čajna žličica talijanske mješavine začina
- papar
- sol
- peršin za ukras.
Priprema
- Zagrijte pećnicu na 180 °C.
- Žlicom izdubite polovice tikvice te nasjeckajte češnjak, ljutiku i sušene rajčice.
- Nasjeckajte izdubljeno meso tikvica.
- Polovice tikvica stavite u posudu za pečenje, a ulje od sušenih rajčica zagrijte, dodajte ljutiku i češnjak i dinstajte oko dvije minute.
- Potom dodajte mljeveno meso i nasjeckani dio tikvica, dinstajte nekoliko minuta dok ne dobije boju.
- Dodajte sve začine i sušene rajčice te pomiješajte.
- Smjesom punite tikvice, a zatim posipajte naribanim sirom.
- Pecite oko 20 minuta dok ne dobije boju.
Tikvice punjene mljevenim mesom – recept s rižom
Tikvice punjene mljevenim mesom i rižom jedna je od čestih kombinacija kada je u pitanju recept za punjene tikvice s mljevenim mesom.
Sastojci:
- 1 tikvica
- 1 luk (narezan na kockice)
- 2 jušne žlice maslinovog ulja
- 1 šalica kuhane riže
- 250 g mljevene puretine
- 2 mljevena režnja češnjaka
- 1 čajna žličica mljevenog kumina
- rajčice iz limenke
- svježi peršin
- parmezan po želji.
Priprema
- Zagrijte pećnicu na 205 °C.
- Tikvice narežite na vrlo tanke kriške, položite ih na pleh za pečenje i pecite oko 12 minuta kako bi se lakše zarolale.
- Na srednje jakoj vatri zagrijte ulje, dodajte luk i dinstajte.
- Dodajte češnjak i kumin i dinstajte, a potom dodajte mljeveno meso i dinstajte oko 10 minuta dok ne poprimi zlatnu boju.
- Umiješajte kuhanu rižu i posolite.
- Na dno posude za pečenje rasporedite rajčice iz limenke koje ste prethodno zgnječili u tankom sloju.
- Na svaku krišku tikvica dodajte smjesu i zarolajte te ih posložite na dno posude.
- Pecite oko 15 minuta te posipajte peršinom i parmezanom.
Tikvice punjene povrćem i mljevenim mesom
Tikvica punjena mljevenim mesom može se nadopuniti povrćem, što je itekako poželjno kako bismo unijeli još više vlakana, vitamina, minerala i antioksidansa. Punjene zapečene tikvice na ovaj način predstavljaju hranjiv obrok za ručak ili večeru.
Sastojci:
- 250 g mljevenog mesa
- 1 velika tikvica
- 1/4 crvene paprike (narezane na kockice)
- 1/4 zelene paprike (nasjeckane na kockice)
- 4 – 5 komada cherry rajčice (nasjeckane)
- 1 glavica crvenog luka (narezanog na kockice)
- nasjeckano izdubljeno meso tikvice
- 1 jušna žlica maslinovog ulja
- 2 jušne žlice ribane gaude
- sol
- papar.
Priprema
- Zagrijte pećnicu na 180 °C.
- Žlicom izdubite polovice tikvice te pomiješajte s nasjeckanom paprikom, lukom i rajčicama.
- Na jušnoj žlici maslinovog ulja dinstajte luk, papriku, rajčice i meso tikvice te dodajte mljeveno meso. Dinstajte dok ne dobije zlatnu boju.
- Smjesu začinite i promiješajte.
- Polovice tikvice punite smjesom, posipajte sirom i pecite oko 15 minuta.
- Za dodatnu dozu povrća poslužite uz zdjelicu svježe salate po izboru.
Zapečene tikvice punjene mljevenim mesom
Za punjene tikvice s mljevenim mesom recepti su prilično jednostavni, a ono što se eventualno mijenja su začini, umaci i dodaci. Tikvice s mljevenim mesom iz pećnice možete pripremiti i na sljedeći način, a potrebno je svega pet sastojka.
Sastojci:
- 450 g mljevene puretine
- pola nasjeckanog crvenog luka
- 2 srednje tikvice (prepolovljene i izdubljene)
- pola šalice Marinara umaka
- 2 čajne žličice parmezana.
Priprema
- Na jušnoj žlici maslinovog ulja dinstajte luk. Dodajte mljevenu puretinu i Marinara umak te nastavite dinstati.
- Izdubljene tikvice položite na pleh za pečenje i punite smjesom od mljevenog mesa.
- Tikvice punjene smjesom posipajte parmezanom i prekrijte aluminijskom folijom.
- Pecite u pećnici na 205 °C oko 20 minuta.
Zapečene tikvice s mljevenim mesom poslužite uz salatu od rikole, krastavca i rajčice.
Tikvice punjene piletinom
Zapečene tikvice možete pripremiti i s piletinom.
Sastojci:
- 4 srednje tikvice
- 450 g pilećih prsa
- 3 trakice slanine (nasjeckane)
- 1 mljeveni režanj češnjaka
- pola šalice Ranch umaka
- sol
- papar
- 2 – 3 jušne žlice parmezana po želji.
Priprema
- Zagrijte pećnicu na 205 °C.
- Ispecite pileća prsa na tavi te za to vrijeme izdubite tikvice.
- Tikvice položite u zdjelu za pečenje.
- Piletinu narežite na sitne kockice, pomiješajte s češnjakom, začinima, Rauch umakom, pomiješajte i punite tikvice.
- Posipajte parmezanom, potom zdjelu prekrijte aluminijskom folijom i pecite oko 20 minuta.
- Skinite foliju i pecite još pet minuta.
- Tikvice punjene piletinom poslužite uz sezonsku salatu.
Pročitajte i članke:
- Zdrave punjene tikvice: Imamo recept za dobro izbalansirani obrok bez mesa za koji će se tražiti repete
- Punjeni patlidžani bez mesa: Odličan ljetni ručak ako tražite nešto lagano i manje masno! Imamo 4 recepta za vegetarijansku deliciju
- Tortilje s mljevenim mesom: Ako pripazite na sastojke, mogu biti zdrav i uravnotežen obrok! Evo 4 načina kako da to ostvarite.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
Poslušajte Momčila Otaševića i stručnjake te besplatno izmjerite PSA
- Nova Studio
- 1 min čitanja