Punjeni patlidžani bez mesa: Odličan ljetni ručak ako tražite nešto lagano i manje masno! Imamo 4 recepta za vegetarijansku deliciju
- Budite prvi i komentirajte!
- 6 min čitanja
Patlidžan svoje porijeklo vuče iz Kine i Indije, a u Europu dolazi u 13. i 14. stoljeću. Dva stoljeća kasnije dolazi i na prostor Hrvatske. Gorkog je okusa i spužvaste teksture pa možemo reći da se dijelimo na one koji vole i koji nikako ne vole patlidžan.
Sadrži kalij koji pogoduje zdravlju krvožilnog sustava. Kod kupnje obratite pažnju na to da patlidžan nema rupice i nije oštećen, već je kora glatka i sjajna.
Nakon što ste kupili patlidžan, važno ga je pravilno skladištiti. Pohranite ga u hladnjaku i iskoristite unutar pet dana. Izbjegavajte pohranu jabuka i patlidžana u istu posudu. Naime, jabuke sadrže etilen koji ubrzava propadanje patlidžana.
Punjeni patlidžani bez mesa – recepti
Patlidžan je odlična namirnica u vegetarijanskoj kuhinji. Donosimo nekoliko recepata s punjenim patlidžanom. Patlidžan punite sirom, mozzarellom, povrćem, krumpirom ili ga pak pripremite na grčki ili turski način. U nastavku provjerite kako se pripremaju punjeni patlidžani bez mesa.
Punjeni patlidžan s povrćem
Punjeni patlidžani bez mesa odlično se uklapaju u ljetni ručak kada tražimo nešto laganije i manje masno. Kako je patlidžan najbolje konzumirati od kolovoza, još smo uvijek u ljetu pa ćemo ga pripremiti na mediteranski način.
Sastojci:
- 2 patlidžana
- 4 čajne žličice maslinovog ulja
- pola žutog luka (sjeckanog)
- 1 crvena paprika (sjeckana)
- 3 režnja češnjaka (sjeckana)
- 230 g šampinjona (narezanih na tanke ploške)
- 1/3 šalice maslina (narezanih)
- 1/4 sušenih rajčica iz ulja (nasjeckanih)
- 1 šalica kuhanog kus-kusa
- 2 čajne žličice tahinija
- korica polovice limuna
- sok polovice limuna
- 1/4 šalice peršina (nasjeckanog)
- 2 jušne žlice svježeg kopra (sjeckanog)
- pola čajne žličice soli
- 1/4 čajne žličice papra.
Priprema
- Zagrijte pećnicu na 205 °C.
- Pleh za pečenje obložite papirom.
- Svaki patlidžan prerežite napola tako da mogu ravno stajati na plehu.
- Izdubite meso patlidžana i ostavite ga za punjenje.
- Unutrašnjost polovica patlidžana premažite maslinovim uljem, posolite i popaprite i pecite oko 20 – 25 minuta dok ne omekšaju.
- Dok se patlidžani peku, napravite nadjev tako da na tavi zagrijete preostale dvije čajne žličice maslinovog ulja.
- Na tavu dodajte sjeckano izdubljeno meso patlidžana, papriku i luk te popaprite i posolite. Pirjajte oko 4 – 5 minuta dok povrće ne omekša.
- Dodajte češnjak i pirjajte još minutu, a potom dodajte šampinjone i pirjajte oko šest minuta.
- Potom pomiješajte sve preostale sastojke – limunov sok i koricu, kus-kus, masline, tahini, sušene rajčice, peršin i kopar – te popaprite i posolite.
- Dodajte nadjev na patlidžane te pecite još oko 10 minuta.
Punjeni patlidžani s mozzarellom
Patlidžani gotovo da ne sadrže proteine pa je svakako dobro voditi računa o uravnoteženosti obroka. Ako pripremamo patlidžan bez mesa, važno je pronaći alternativu u proteinima. Mozzarella je odličan izvor proteina u vegetarijanskoj prehrani. Ovi punjeni patlidžani sa sirom napravljeni su na omiljeni talijanski način.
Sastojci:
- 2 patlidžana
- 400 g konzervirane rajčice (nasjeckane)
- 200 g mozzarelle iz salamure
- 1 režanj češnjaka (usitnjen)
- pola šalice svježeg bosiljka
- pola čajne žličice sjemenki komorača
- 3 čajne žličice maslinovog ulja
- sol
- papar.
Priprema
- Zagrijte pećnicu na 200 °C.
- Patlidžane operite, osušite i prerežite napola tako da dobijete četiri polovice.
- Na površini prerezanih patlidžana napravite zareze nožem u obliku križa, ali pazite da ne probušite koru.
- Stavite svaku polovicu u posudu za pečenje te patlidžane popaprite, posolite, pokapajte s malo maslinovog ulja i posipajte sjemenkama komorača.
- Pecite ih oko 25 – 30 minuta dok ne omekšaju.
- Na zagrijano maslinovo ulje u tavi dodajte češnjak, a kad porumeni, dodajte i rajčice. Limenku isperite s jednom žlicom vode i dodajte češnjaku i rajčicama.
- Popaprite i posolite te lagano pirjajte oko 15 minuta.
- Kada su patlidžani pečeni, ostavite ih da se ohlade kako biste mogli izdubiti meso patlidžana.
- Potom napravite nadjev tako da sjedinite rajčicu, narezanu mozzarellu, bosiljak i meso patlidžana te punite patlidžane.
- Pecite još oko 25 minuta u pećnici.
Pročitajte članak “Zapečeni patlidžani s mozzarellom: Jelo puno antioksidansa i vlakana! Imamo tri recepta za prste polizati“.
Grčka musaka od patlidžana bez mesa
Patlidžan punjen krumpirom zapravo je recept za musaku. Umjesto mesa, koristite izmrvljeni svježi ili dimljeni tofu. Ako nemate tofu, slobodno koristite i sojine ljuspice.
Osnovni sastojci:
- oko 900 g patlidžana (narezanih debljine 1 cm)
- 4 krumpira (narezanih debljine 1 cm)
- ulje za prženje.
Sastojci za nadjev:
- 2 čajne žličice maslinovog ulja
- 2 režnja češnjaka (nasjeckana)
- 2 luka (nasjeckana)
- 2 paketa tofua (izmrvljena)
- 1 čajna žličica soli
- 1 čajna žličica šećera
- 3 čajne žličice paste od rajčice
- pola čajne žličice cejlonskog cimeta
- 30 g sjeckane rajčice
- 1 šalica suhog crnog vina
- 1 lovorov list.
Sastojci za bešamel umak:
- 1/4 šalice maslaca
- 1/3 šalice brašna
- dva puta po pola šalice mlijeka sobne temperature
- 1/4 čajne žličice soli
- 1/4 čajne žličice crnog papra
- 1/8 čajne žličice muškatnog oraščića
- 3/4 šalice ribanog parmezana
- 2 žumanjka.
Priprema
- Prerežite patlidžane na kriške debljine jednog centimetra, posolite ih s obje strane i ostavite na cjedilu oko 30 minuta kako bi se ocijedio višak vode.
- Dok se patlidžani cijede, napravite nadjev tako da na zagrijanom ulju pirjajte luk nekoliko minuta, pa dodajte češnjak i pirjajte još dvije minute.
- Dodajte mrvljeni tofu, šećer, sol i cimet.
- Potom dodajte pastu od rajčice i pirjajte oko jednu minutu.
- Ulijte vino, dodajte lovorov list i pustite da se kuha na laganoj vatri oko 30 minuta.
- Kada je nadjev gotov, uklonite lovorov list.
- Pripremite bešamel umak tako da na srednje jakoj vatri otopite maslac. Dodajte brašno i kuhajte oko dvije minute.
- Pažljivo umiješajte mlijeko i sve začine uz stalno miješanje, a kad smjesa počinje biti gusta, sklonite je s vatre.
- U bešamel umak potom umiješajte parmezan.
- Kada se bešamel ohladi oko pet minuta, umiješajte i žumanjke.
- Kada se ploške patlidžana ocijede, pržite patlidžan na ulju s obje strane.
- Krumpir narežite na ploške debljine jednog centimetra i također ih popržite s obje strane.
- Zagrijte pećnicu na 175 °C.
- Posudu za pečenje premažite uljem ili maslacem.
- Na dno posude najprije posložite ploške krumpira pa ploške patlidžana. Potom preko dodajte nadjev.
- Dodajte preostale ploške krumpira ili/i patlidžana te prelijte bešamel umakom.
- Pecite oko 60 minuta dok bešamel umak ne porumeni.
Punjeni patlidžan na turski način
Ponekad volimo zaviriti i u orijentalne kuhinje pa zašto ne isprobati patlidžane na turski način? Poseban okus postiže se kombinacijom aromatičnih začina.
Sastojci:
- 2 patlidžana
- oko 3 čajne žličice maslinovog ulja
- 2 režnja češnjaka
- 1 čajna žličica kumina
- 1/4 čajne žličice kurkume
- pola čajne žličice paste od rajčice
- 1 crvena paprika (nasjeckana)
- 50 g oraha (sjeckanih)
- 170 g bulgura
- 1 konzerva sjeckanih rajčica
- 2 čajne žličice ajvara
- 3/4 šalice povrtnog temeljca
- 240 g konzerviranog slanutka
- pola vezice peršina (krupno nasjeckanog)
- sol
- papar
- čili (opcionalno).
Priprema
- Zagrijte pećnicu na 180 °C.
- Prerežite patlidžane napola po dužini i zarežite poprečno nožem.
- Premažite patlidžane maslinovim uljem i pecite ih oko 30 minuta.
- Na zagrijanom maslinovom ulju dinstajte luk, potom dodajte češnjak.
- Zatim dodajte kumin, kurkumu i pastu od rajčice i pirjajte.
- Dodajte papriku i kratko pirjajte.
- Dodajte sjeckane orahe i bulgur, a potom i rajčicu, ajvar, povrtni temeljac i pustite da se kuha oko 15 minuta.
- Kad su patlidžani pečeni, pustite da se ohlade oko pet minuta, potom izdubite meso te ga nasjeckajte.
- Dodajte meso patlidžana bulguru i slanutku na tavi te začinite solju, paprom i čilijem.
- Pirjajte nadjev još oko pet minuta kako bi se proželi svi okusi.
- Punite patlidžane nadjevom, a po želji posipajte parmezanom.
Pročitajte i ove članke:
- Tikvice punjene mljevenim mesom: Recept za zapečene tikvice na 5 načina
- Veganska punjena paprika: Oduševit će sve! Imamo savršen recept za bezmesnu inačicu popularnog ljetnog jela
- Zapečene rog paprike, punjene bulgurom i gljivama: Mare donosi recept s mirisima i okusima djetinjstva na veganski.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
Poslušajte Momčila Otaševića i stručnjake te besplatno izmjerite PSA
- Nova Studio
- 1 min čitanja