Punjeni patlidžani bez mesa: Odličan ljetni ručak ako tražite nešto lagano i manje masno! Imamo 4 recepta za vegetarijansku deliciju
- Budite prvi i komentirajte!
- 6 min čitanja
![Punjeni patlidžani bez mesa](https://krenizdravo.dnevnik.hr/wp-content/uploads/2023/08/Punjeni-patlidzani-bez-mesa.jpg?x60603)
Patlidžan svoje porijeklo vuče iz Kine i Indije, a u Europu dolazi u 13. i 14. stoljeću. Dva stoljeća kasnije dolazi i na prostor Hrvatske. Gorkog je okusa i spužvaste teksture pa možemo reći da se dijelimo na one koji vole i koji nikako ne vole patlidžan.
![Patlidžan je odlična namirnica u vegetarijanskoj kuhinji](https://krenizdravo.dnevnik.hr/wp-content/uploads/2023/08/Patlidzan-je-odlicna-namirnica-u-vegetarijanskoj-kuhinji.jpg?x60603)
Sadrži kalij koji pogoduje zdravlju krvožilnog sustava. Kod kupnje obratite pažnju na to da patlidžan nema rupice i nije oštećen, već je kora glatka i sjajna.
Nakon što ste kupili patlidžan, važno ga je pravilno skladištiti. Pohranite ga u hladnjaku i iskoristite unutar pet dana. Izbjegavajte pohranu jabuka i patlidžana u istu posudu. Naime, jabuke sadrže etilen koji ubrzava propadanje patlidžana.
Punjeni patlidžani bez mesa – recepti
Patlidžan je odlična namirnica u vegetarijanskoj kuhinji. Donosimo nekoliko recepata s punjenim patlidžanom. Patlidžan punite sirom, mozzarellom, povrćem, krumpirom ili ga pak pripremite na grčki ili turski način. U nastavku provjerite kako se pripremaju punjeni patlidžani bez mesa.
![Punjeni patlidžan s povrćem](https://krenizdravo.dnevnik.hr/wp-content/uploads/2023/08/Punjeni-patlidzan-s-povrcem.jpg?x60603)
Punjeni patlidžan s povrćem
Punjeni patlidžani bez mesa odlično se uklapaju u ljetni ručak kada tražimo nešto laganije i manje masno. Kako je patlidžan najbolje konzumirati od kolovoza, još smo uvijek u ljetu pa ćemo ga pripremiti na mediteranski način.
Sastojci:
- 2 patlidžana
- 4 čajne žličice maslinovog ulja
- pola žutog luka (sjeckanog)
- 1 crvena paprika (sjeckana)
- 3 režnja češnjaka (sjeckana)
- 230 g šampinjona (narezanih na tanke ploške)
- 1/3 šalice maslina (narezanih)
- 1/4 sušenih rajčica iz ulja (nasjeckanih)
- 1 šalica kuhanog kus-kusa
- 2 čajne žličice tahinija
- korica polovice limuna
- sok polovice limuna
- 1/4 šalice peršina (nasjeckanog)
- 2 jušne žlice svježeg kopra (sjeckanog)
- pola čajne žličice soli
- 1/4 čajne žličice papra.
Priprema
- Zagrijte pećnicu na 205 °C.
- Pleh za pečenje obložite papirom.
- Svaki patlidžan prerežite napola tako da mogu ravno stajati na plehu.
- Izdubite meso patlidžana i ostavite ga za punjenje.
- Unutrašnjost polovica patlidžana premažite maslinovim uljem, posolite i popaprite i pecite oko 20 – 25 minuta dok ne omekšaju.
- Dok se patlidžani peku, napravite nadjev tako da na tavi zagrijete preostale dvije čajne žličice maslinovog ulja.
- Na tavu dodajte sjeckano izdubljeno meso patlidžana, papriku i luk te popaprite i posolite. Pirjajte oko 4 – 5 minuta dok povrće ne omekša.
- Dodajte češnjak i pirjajte još minutu, a potom dodajte šampinjone i pirjajte oko šest minuta.
- Potom pomiješajte sve preostale sastojke – limunov sok i koricu, kus-kus, masline, tahini, sušene rajčice, peršin i kopar – te popaprite i posolite.
- Dodajte nadjev na patlidžane te pecite još oko 10 minuta.
![Punjeni patlidžani s mozzarellom](https://krenizdravo.dnevnik.hr/wp-content/uploads/2023/08/Punjeni-patlidzani-s-mozzarellom.jpg?x60603)
Punjeni patlidžani s mozzarellom
Patlidžani gotovo da ne sadrže proteine pa je svakako dobro voditi računa o uravnoteženosti obroka. Ako pripremamo patlidžan bez mesa, važno je pronaći alternativu u proteinima. Mozzarella je odličan izvor proteina u vegetarijanskoj prehrani. Ovi punjeni patlidžani sa sirom napravljeni su na omiljeni talijanski način.
Sastojci:
- 2 patlidžana
- 400 g konzervirane rajčice (nasjeckane)
- 200 g mozzarelle iz salamure
- 1 režanj češnjaka (usitnjen)
- pola šalice svježeg bosiljka
- pola čajne žličice sjemenki komorača
- 3 čajne žličice maslinovog ulja
- sol
- papar.
Priprema
- Zagrijte pećnicu na 200 °C.
- Patlidžane operite, osušite i prerežite napola tako da dobijete četiri polovice.
- Na površini prerezanih patlidžana napravite zareze nožem u obliku križa, ali pazite da ne probušite koru.
- Stavite svaku polovicu u posudu za pečenje te patlidžane popaprite, posolite, pokapajte s malo maslinovog ulja i posipajte sjemenkama komorača.
- Pecite ih oko 25 – 30 minuta dok ne omekšaju.
- Na zagrijano maslinovo ulje u tavi dodajte češnjak, a kad porumeni, dodajte i rajčice. Limenku isperite s jednom žlicom vode i dodajte češnjaku i rajčicama.
- Popaprite i posolite te lagano pirjajte oko 15 minuta.
- Kada su patlidžani pečeni, ostavite ih da se ohlade kako biste mogli izdubiti meso patlidžana.
- Potom napravite nadjev tako da sjedinite rajčicu, narezanu mozzarellu, bosiljak i meso patlidžana te punite patlidžane.
- Pecite još oko 25 minuta u pećnici.
Pročitajte članak “Zapečeni patlidžani s mozzarellom: Jelo puno antioksidansa i vlakana! Imamo tri recepta za prste polizati“.
![Grčka musaka od patlidžana bez mesa](https://krenizdravo.dnevnik.hr/wp-content/uploads/2023/08/Grcka-musaka-od-patlidzana-bez-mesa.jpg?x60603)
Grčka musaka od patlidžana bez mesa
Patlidžan punjen krumpirom zapravo je recept za musaku. Umjesto mesa, koristite izmrvljeni svježi ili dimljeni tofu. Ako nemate tofu, slobodno koristite i sojine ljuspice.
Osnovni sastojci:
- oko 900 g patlidžana (narezanih debljine 1 cm)
- 4 krumpira (narezanih debljine 1 cm)
- ulje za prženje.
Sastojci za nadjev:
- 2 čajne žličice maslinovog ulja
- 2 režnja češnjaka (nasjeckana)
- 2 luka (nasjeckana)
- 2 paketa tofua (izmrvljena)
- 1 čajna žličica soli
- 1 čajna žličica šećera
- 3 čajne žličice paste od rajčice
- pola čajne žličice cejlonskog cimeta
- 30 g sjeckane rajčice
- 1 šalica suhog crnog vina
- 1 lovorov list.
Sastojci za bešamel umak:
- 1/4 šalice maslaca
- 1/3 šalice brašna
- dva puta po pola šalice mlijeka sobne temperature
- 1/4 čajne žličice soli
- 1/4 čajne žličice crnog papra
- 1/8 čajne žličice muškatnog oraščića
- 3/4 šalice ribanog parmezana
- 2 žumanjka.
Priprema
- Prerežite patlidžane na kriške debljine jednog centimetra, posolite ih s obje strane i ostavite na cjedilu oko 30 minuta kako bi se ocijedio višak vode.
- Dok se patlidžani cijede, napravite nadjev tako da na zagrijanom ulju pirjajte luk nekoliko minuta, pa dodajte češnjak i pirjajte još dvije minute.
- Dodajte mrvljeni tofu, šećer, sol i cimet.
- Potom dodajte pastu od rajčice i pirjajte oko jednu minutu.
- Ulijte vino, dodajte lovorov list i pustite da se kuha na laganoj vatri oko 30 minuta.
- Kada je nadjev gotov, uklonite lovorov list.
- Pripremite bešamel umak tako da na srednje jakoj vatri otopite maslac. Dodajte brašno i kuhajte oko dvije minute.
- Pažljivo umiješajte mlijeko i sve začine uz stalno miješanje, a kad smjesa počinje biti gusta, sklonite je s vatre.
- U bešamel umak potom umiješajte parmezan.
- Kada se bešamel ohladi oko pet minuta, umiješajte i žumanjke.
- Kada se ploške patlidžana ocijede, pržite patlidžan na ulju s obje strane.
- Krumpir narežite na ploške debljine jednog centimetra i također ih popržite s obje strane.
- Zagrijte pećnicu na 175 °C.
- Posudu za pečenje premažite uljem ili maslacem.
- Na dno posude najprije posložite ploške krumpira pa ploške patlidžana. Potom preko dodajte nadjev.
- Dodajte preostale ploške krumpira ili/i patlidžana te prelijte bešamel umakom.
- Pecite oko 60 minuta dok bešamel umak ne porumeni.
![Punjeni patlidžan na turski način](https://krenizdravo.dnevnik.hr/wp-content/uploads/2023/08/Punjeni-patlidzan-na-turski-nacin.jpg?x60603)
Punjeni patlidžan na turski način
Ponekad volimo zaviriti i u orijentalne kuhinje pa zašto ne isprobati patlidžane na turski način? Poseban okus postiže se kombinacijom aromatičnih začina.
Sastojci:
- 2 patlidžana
- oko 3 čajne žličice maslinovog ulja
- 2 režnja češnjaka
- 1 čajna žličica kumina
- 1/4 čajne žličice kurkume
- pola čajne žličice paste od rajčice
- 1 crvena paprika (nasjeckana)
- 50 g oraha (sjeckanih)
- 170 g bulgura
- 1 konzerva sjeckanih rajčica
- 2 čajne žličice ajvara
- 3/4 šalice povrtnog temeljca
- 240 g konzerviranog slanutka
- pola vezice peršina (krupno nasjeckanog)
- sol
- papar
- čili (opcionalno).
Priprema
- Zagrijte pećnicu na 180 °C.
- Prerežite patlidžane napola po dužini i zarežite poprečno nožem.
- Premažite patlidžane maslinovim uljem i pecite ih oko 30 minuta.
- Na zagrijanom maslinovom ulju dinstajte luk, potom dodajte češnjak.
- Zatim dodajte kumin, kurkumu i pastu od rajčice i pirjajte.
- Dodajte papriku i kratko pirjajte.
- Dodajte sjeckane orahe i bulgur, a potom i rajčicu, ajvar, povrtni temeljac i pustite da se kuha oko 15 minuta.
- Kad su patlidžani pečeni, pustite da se ohlade oko pet minuta, potom izdubite meso te ga nasjeckajte.
- Dodajte meso patlidžana bulguru i slanutku na tavi te začinite solju, paprom i čilijem.
- Pirjajte nadjev još oko pet minuta kako bi se proželi svi okusi.
- Punite patlidžane nadjevom, a po želji posipajte parmezanom.
Pročitajte i ove članke:
- Tikvice punjene mljevenim mesom: Recept za zapečene tikvice na 5 načina
- Veganska punjena paprika: Oduševit će sve! Imamo savršen recept za bezmesnu inačicu popularnog ljetnog jela
- Zapečene rog paprike, punjene bulgurom i gljivama: Mare donosi recept s mirisima i okusima djetinjstva na veganski.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
![ljetni obrok za laganu probavu](https://krenizdravo.dnevnik.hr/wp-content/uploads/2024/06/ljetni-obrok-za-laganu-probavu-360x220.jpg?x60603)
Pobijedite nadutost: Lagani i osvježavajući ljetni obroci za zdravu probavu
- Nova Studio
- 4 min čitanja