Jela od patlidžana s mesom i bez mesa – imamo recepte!

Jela od patlidžana s mesom i bez mesa

Patlidžan je odličan izbor sočnog i mesnatog povrća za razna jela s mesom i bez mesa jer se njegov blagi orašasti okus slaže s velikim brojem namirnica. Bogat vlaknima i siromašan kalorijama poželjan je u svakodnevnoj prehrani, a u jelima prolazi i kod onih koji ga baš i ne vole kao takvog.

Pohan, punjen, kao dio složenaca – patlidžan se lako uklapa u razne recepte, a posebno je dio tradicionalne bliskoistočne kuhinje. Zahvaljujući tome što upija razne okuse i začine, jela od patlidžana s mesom i jela od patlidžana bez mesa svakako su dobar odabir za gurmane, stoga iskoristite neki od predloženih recepata.

Jela od patlidžana s mesom

Kada je riječ o patlidžanu u kombinaciji s mesom, najčešće je riječ o punjenom patlidžanu, a zbog visokog udjela proteina u mesu, ovakvi recepti ujedno predstavljaju i kompletan obrok.

Ono što je važno jest da uz to pojedete i dovoljno povrća, bilo kao salatu ili sjeckano povrće u kombinaciji s mesom.
Punjeni patlidžan s mljevenim mesom
FOTO: Shutterstock

Punjeni patlidžan s mljevenim mesom

Klasika uvijek prolazi, a kada su u pitanju mljeveno meso i patlidžan, ne preostaje ništa drugo nego spremiti ukusan i jednostavan ručak – punjene patlidžane.

Sastojci:
Priprema
  1. Patlidžane prerežite napola, a onda žlicom izdubite sredinu.
  2. Posolite patlidžane kako bi se umanjila gorčina te ih ostavite oko 20 minuta, a nakon toga ih isperite.
  3. Na maslinovom ulju dinstajte luk i češnjak, potom dodajte mljeveno meso, a onda i izdubljeno meso patlidžana. Dinstajte oko 10 minuta, a zatim dodajte pasiranu rajčicu i začine.
  4. Punite patlidžane, stavite ih u posudu za pečenje i pecite na 200 °C oko 30 – 35 minuta.
Zdrava musaka od patlidžana
FOTO: Shutterstock

Zdrava musaka od patlidžana

Umjesto krumpira i bešamela koji se koriste u tradicionalnoj musaki, patlidžani su dostojna zamjena s manje kalorija, a više nutrijenata. Od osnovnih sastojaka napravite ukusno jelo.

Sastojci:
Priprema
  1. Patlidžane narežite na ploške, posolite i ostavite ih da tako odstoje oko 20 minuta.
  2. Potom, ispecite ploške patlidžana na gril tavi.
  3. Na maslinovom ulju dinstajte luk i češnjak, potom dodajte mljeveno meso, a onda i izdubljeno meso patlidžana. Dodajte pasiranu rajčicu i začine te dinstajte dok tekućina ne ispari.
  4. U vatrostalnu posudu na dno stavite ploške patlidžana, zatim sloj mesa. Ponovite postupak i završite s patlidžanima.
  5. Pecite u pećnici na 200 °C 30 minuta.
Musaka od patlidžana i krumpira
FOTO: Shutterstock

Musaka od patlidžana i krumpira

Oni koji ipak žele malo pojačanu musaku koja podsjeća na klasičnu zadovoljit će se i slojem krumpira. Idealan obrok za ručak kada vikendom imate više vremena za pripremu.

Sastojci:
Priprema
  1. Patlidžane i krumpire narežite na ploške, posolite ih i prepržite malo na tavi.
  2. Na maslinovom ulju dinstajte luk i češnjak, potom dodajte mljeveno meso, rajčicu i začine.
  3. Na dno posude za pečenje stavite red krumpira, potom sloj mesa, zatim i sloj patlidžana. Ponovite postupak dok ne potrošite sastojke.
  4. Pecite u pećnici na 180 °C oko 40 minuta.

Jela od patlidžana bez mesa

Ako ne jedete meso iz određenih razloga ili se jednostavno želite odmoriti od mesnih recepata, ništa manje ukusna nisu jela od patlidžana bez mesa.

Punjeni patlidžani bez mesa
FOTO: Shutterstock

Punjeni patlidžani bez mesa

Ovo jednostavno jelo svakako nije kompletan obrok, ali bit će savršeni dodatak, npr. kus-kusu i seitanu ili pak ribi.

Međutim, kako su ovo punjeni patlidžani s povrćem, zadovoljili ste potrebu za ovom skupinom namirnica.

Sastojci:
Priprema
  1. Patlidžane prerežite napola, a onda žlicom izdubite sredinu.
  2. Posolite patlidžane kako bi se umanjila gorčina te ih ostavite oko 20 minuta, a nakon toga ih isperite.
  3. U maslinovom ulju dinstajte luk, potom dodajte sjeckano povrće, izdubljeno meso patlidžana i začine.
  4. Punite patlidžane, stavite ih u posudu za pečenje i pecite na 200 °C oko 30 – 35 minuta.
Fino jelo od patlidžana
FOTO: Shutterstock

Fino jelo od patlidžana

Spoj začina, povrća i riže može biti ukusan prilog ili glavno jelo ako mu dodate i ostatke mesa od ručka. Ovo jelo je idealno za one koji moraju ubaciti u jelo barem tri različita začina.

Sastojci:
Priprema
  1. Narežite povrće, a patlidžan dodatno posolite i ostavite ga da odstoji oko 10 minuta.
  2. Kad je patlidžan ispustio vodu, obrišite ga ubrusom.
  3. Na maslinovom ulju najprije jednu minutu dinstajte češnjak, a potom dodajte papriku, tikvicu i patlidžan. Dinstajte oko 10 minuta uz miješanje.
  4. Dodajte pelate i začine, poklopite i dinstajte još oko 10 minuta dok se tekućina ne reducira.
  5. Umiješajte rižu i limunov sok te posipajte peršinom.
Punjeni patlidžani sa sirom
FOTO: Shutterstock

Punjeni patlidžani sa sirom

Kremasto i jednostavno jelo s vrlo malim brojem sastojaka odlična je zamjena za mesni obrok. Poslužite ga uz zdjelicu zelene salate.

Sastojci:
Priprema
  1. Patlidžane prerežite napola, a onda žlicom izdubite sredinu.
  2. Posolite patlidžane kako bi se umanjila gorčina te ih ostavite oko 20 minuta, a nakon toga ih isperite.
  3. Pomiješajte feta sir i začine s jajetom, a zatim punite patlidžane.
  4. Pecite ih na 200 °C oko 25 – 30 minuta.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu