Crveni (ljubičasti) luk i zdravlje: Ljekovitost i recepti

Crveni luk za zdravlje

Luk je jedna od osnovnih namirnica koje dodajemo u jela. Varivo, juha ili bilo koje jelo iz lonca obično započinje dinstanjem luka. Jedna od najčešćih vrsta luka koje koristimo je crveni luk. Međutim, jednako je dostupan i ljubičasti luk.

Crveni (ljubičasti) luk i zdravlje idu ruku pod ruku. No, iako se koriste kao sinonimi i dobri su za zdravlje, postoje određene razlike između crvenog i ljubičastog luka. Razlikuju se po boji, okusu i kulinarskoj pripremi. Crveni luk je pikantnijeg, a ljubičasti luk blažeg okusa.

Ljubičasti luk sadrži nešto više antocijana te najčešće ima dekorativnu ulogu, dok se crveni luk koristi za termičku obradu.
sirup od crvenog luka protiv kašlja
FOTO: Shutterstock

Crveni luk i zdravlje

Crveni luk podržava imunitet, djeluje protuupalno i pomaže u regulaciji šećera u krvi. Crveni luk za zdravlje posebice se spominje zbog svojih antibakterijskih i antifungalnih svojstava. Zbog udjela antioksidanasa neutralizira slobodne radikale, ali se vezuje i uz usporavanje starenja.

Osim navedenog, redovita konzumacija crvenog luka pomaže kod snižavanja lošeg kolesterola i krvnog tlaka. Ljekovitost crvenog luka u narodnoj medicini krije se i u njegovim pripravcima, kao što je sirup od crvenog luka protiv kašlja.

Svi možemo spremiti ovaj sirup kod kuće zbog njegove jednostavne pripreme. Narežite ploške crvenog luka, potom ih posložite u staklenku, dodajte šećer ili med. Ostavite idućih nekoliko sati da sastojci tako odstoje kako bi luk pustio sok.

Kod nadraženog grla sirup od crvenog luka uzima se kako bi se razrijedila sluz i olakšalo njezino izbacivanje. Zahvaljujući antimikrobnim svojstvima, ovaj će sirup smiriti nadraženu sluznicu. Evo i predloženih količina sastojaka za sirup od crvenog luka protiv kašlja:

  • dva komada crvenog luka
  • 3 – 4 jušne žlice šećera ili meda.

Djeca mogu uzimati jednu čajnu žličicu sirupa od crvenog luka 2 – 3 puta dnevno, a odrasli jednu jušnu žlicu sirupa do triput dnevno. Za jači efekt možete u sirup dodati i malo kurkume, đumbira ili limuna.

Ljubičasti luk i zdravlje
FOTO: Shutterstock

Ljubičasti luk i zdravlje

Već sama boja upućuje na to kako je ljubičasti luk bogat antocijanima, a to znači da štiti stanice od oksidativnog stresa, smanjuje rizik od krvožilnih i neurodegenerativnih bolesti, a djeluju protuupalno i antikancerogeno.

Konzumacija ljubičastog luka poboljšava elastičnost krvnih žila i potiče cirkulaciju, snižava krvni tlak i razinu “lošeg” LDL kolesterola, a sumporni spojevi pomažu regulirati razinu šećera u krvi, čineći ga pogodnim za osobe s inzulinskom rezistencijom ili dijabetesom tipa 2.

Ljubičasti luk sadrži prebiotska vlakna poput inulina, koja hrane dobre bakterije u crijevima i doprinose ravnoteži mikrobioma. Ovo je jedna od ključnih stvari za stvaranje snažnog imuniteta, budući da se on upravo gradi u crijevima,

Ljubičasti luk – recepti

Ako želite nekoliko ideja kako iskoristiti ljubičasti luk u kuhinji, donosimo recepte za salatu i ukiseljeni ljubičasti luk, otkrivamo kako ga karamelizirati kao savršen dodatak sendvičima ili obrok salatama, a za one koji se žele potruditi oko specijalne kombinacije okusa imamo i recept za pečeni ljubičasti luk s timijanom i medom.

Ljubičasti luk - recepti
FOTO: Shutterstock

Ukiseljeni ljubičasti luk

U užurbanom ritmu života često se odlučujemo za brzinska rješenja po pitanju obroka, a opet želimo pojesti nešto konkretno i zdravo. Tako nerijetko našim jelovnikom dominiraju tortilje, sendviči ili salate, no bez obzira na brojne kombinacije, mogu dosaditi. Međutim, dodaci poput ukiseljenog ljubičastog luka mogu osvježiti uobičajene obroke.

Sastojci:
Priprema
  1. Pomiješajte sve sastojke osim luka, zagrijte i potom dobivenom mješavinom prelijte komadiće luka.
  2. Pričekajte 10 minuta pa onda dodajte luk u jela.

Čuvajte ga u hladnjaku do dva tjedna.

Salata od ljubičastog luka i feta sira
FOTO: Shutterstock

Salata od ljubičastog luka i feta sira

Prilog ili glavni lagani obrok – salata gotova za tren – ali za prožimanje okusa, kada pomiješajte sve sastojke, pričekajte 10-ak minuta.

Sastojci:
  • 1 ljubičasti luk (narezan na tanke ploške)
  • 2 rajčice (narezane na ploške)
  • pola šalice kockica feta sira
  • 1 čajna žličica maslinovog ulja
  • prstohvat origana
  • crni papar
  • sol.
Priprema
  1. Pomiješajte sve sastojke i konzumirajte. Po želji dodajte rikolu ili matovilac.
Karamelizirani ljubičasti luk
FOTO: Shutterstock

Karamelizirani ljubičasti luk

Još jedan odličan dodatak bilo kojem jelu, čak i jelima od tjestenine ili riže, bit će karamelizirani ljubičasti luk za koji vam treba tek nekoliko sastojaka.

Sastojci:
  • 2 ljubičasta luka (narezana na kockice)
  • 1 jušna žlica maslaca
  • 1 jušna žlica meda
  • prstohvat soli
  • 2 čajne žličice balzamičnog octa.
Priprema
  1. U tavi zagrijte maslac, potom dodajte malo soli i pirjajte luk oko pola sata na laganoj vatri.
  2. Nakon 15 minuta, kada luk počinje dobivati boju, dodajte med.
  3. Pred kraj dodajte i balzamični ocat te pirjajte još oko tri minute dok ne ispari.
  4. Kada se ohladi, pohranite ga u staklenku.

Čuvajte ga u hladnjaku i potrošite unutar nekoliko dana.

Pečeni ljubičasti luk s timijanom i medom
FOTO: Shutterstock

Pečeni ljubičasti luk s timijanom i medom

Još jedan savršen dodatak jelima, posebice tjesteninama ili prilozima. Dodatak odabranih začina i slatkoća meda daju neodoljiv okus.

Sastojci:
Priprema
  1. Zagrijte pećnicu na 180 °C s uključenim ventilatorom.
  2. Ako je luk veći, polovice prerežite napola.
  3. U zdjelici pomiješajte maslinovo ulje, med, sol, crni papar i timijan.
  4. Lim za pečenje obložite papirom za pečenje, a potom na njega stavite luk s prerezanim dijelom prema gore.
  5. Prelijte luk napravljenom mješavinom i pecite oko pola sata.
  6. Zadnjih pet minuta uključite gornji grijač kako bi se luk dodatno karamelizirao.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu