Prirodno liječenje inzulinske rezistencije: Sve je češća pojava, a vodi do dijabetesa i bolesti srca! Evo kako spriječiti da do toga dođe

Prirodno liječenje inzulinske rezistencije

Prirodno liječenje inzulinske rezistencije, koja je sve češća zdravstvena pojava, postalo je nužna metoda koja je pokazala odlične rezultate kod stanja neispravnog reagiranja tijela na inzulin.

Inzulin je hormon koji oslobađa žlijezda gušterača (pankreas), a služi za kontrolu šećera u krvi. Uz pomoć ovog važnog hormona glukoza iz krvi se transportira u stanice kako bi tijelo dobilo potrebnu energiju. Osim glukoze, inzulin služi i za regulaciju metabolizma triju glavnih vrsta hranjivih tvari – ugljikohidrata, masti i bjelančevina.  

Ako tijelo postane otporno na inzulin, to otežava ulazak glukoze u stanice, što dovodi do visoke razine šećera u krvi koja može oštetiti krvne žile, živce i organe, povećavajući rizik od mnogih bolesti, uključujući dijabetes i bolesti srca.

Gušterača proizvodi više inzulina za kompenzaciju, što s vremenom može iscrpiti gušteraču i beta stanice koje proizvode inzulin, što je uobičajeno kod dijabetesa tipa 2.

Inzulinska rezistencija na kraju uzrokuje zamor stanica i propadanje beta stanica.

Dobra vijest je da postoje mnoge stvari koje možete učiniti kako biste prirodno povećali svoju osjetljivost na inzulin. Određene prehrambene i životne navike mogu dramatično poboljšati ili spriječiti ovo stanje. Prirodni dodaci prehrani također mogu pomoći u održavanju optimalne razine glukoze i poboljšati opće zdravlje.

Ako tijelo postane otporno na inzulin, to otežava ulazak glukoze u stanice, što dovodi do visoke razine šećera u krvi
FOTO: Shutterstock

Prirodno liječenje inzulinske rezistencije

Kako biste poboljšali osjetljivost na inzulin, isprobajte neke od prirodnih načina liječenja. Oni obično uključuju jednostavne promjene u životnom stilu i dodavanje određenih namirnica poput čajeva ili začina koji vam mogu postati odlični saveznici u svakodnevnom životu.

Krećite se

Tjelovježba je ključna za poboljšanje osjetljivosti na inzulin jer mišići i stanice trebaju gorivo tijekom i nakon vježbanja. Polusatno vježbanje 3 – 5 puta tjedno trenutno povećava osjetljivost na inzulin. Tjelesna aktivnost istovremeno pomaže u mršavljenju, što dodatno povećava osjetljivost na inzulin.

Razna su istraživanja također otkrila da trening otpora može povećati osjetljivost na inzulin kod muškaraca i žena s ili bez dijabetesa. Svakih 10 % povećanja mišićne mase rezultira smanjenjem inzulinske rezistencije za 11 %.

Skinite nekoliko kilograma

Prekomjerna težina, osobito salo na trbuhu, smanjuje osjetljivost na inzulin. Usto, povećava rizik od dijabetesa tipa 2 stvaranjem hormona koji potiču otpornost na inzulin u mišićima i jetri. Gubitak težine je učinkovit način za smanjenje sala na trbuhu, povećanje osjetljivosti na inzulin i smanjenje šanse za razvoj dijabetesa tipa 2, naročito ako imate preddijabetes.

Kontrolirajte stres

Mnoga su istraživanja otkrila da visoke razine hormona stresa smanjuju osjetljivost na inzulin. Konstantan stres uzrokuje da tijelo postane otpornije na inzulin.

Kako biste ublažili stres, bavite se glazbom, jogom, meditacijom, pisanjem ili bilo čim drugim što vam opušta um i čini vas sretnima.

Spavajte više

Nekoliko studija povezuje nedostatak sna sa smanjenom osjetljivošću na inzulin. Nedostatak sna također može povećati rizik od bolesti srca i dijabetesa tipa 2. S druge strane, dobar san može spriječiti pojavu inzulinske rezistencije i ojačati vaš imunološki sustav.

Hrana za inzulinsku rezistenciju
FOTO: Shutterstock

Uključite nove prehrambene smjernice

U prehrani izbjegavajte sve ono što na nezdrav način podiže razinu inzulina u krvi, kao što su trans masne kiseline kojima obiluje prerađena i pržena hrana, noćne grickalice ispred televizora koje obiluju ugljikohidratima, gazirana pića, sportski napici, rafinirani šećer ili fruktoza.

Umjesto toga pokušajte slijediti nove smjernice u svakodnevnoj prehrani.

Jedite visokokvalitetne proteine

Protein regulira proizvodnju inzulina, što rezultira postupnijim povećanjem šećera u krvi nakon obroka. Konzumiranje visokokvalitetnih proteina tijekom dana povećava osjetljivost na inzulin i osigurava održivu energiju. Bogati izvori proteina uključuju leću, nemasno meso, perad, ribu, jaja, tofu, sjemenke i orašaste plodove.

Smanjite ugljikohidrate

Ugljikohidrati mogu uzrokovati povećanje razine inzulina u krvi. Radije konzumirajte složene ugljikohidrate umjesto jednostavnih ili rafiniranih. Ograničite unos na 1 – 2 porcije obroka kao što su batat, krumpir, zobene pahuljice, integralna riža, kvinoja ili leća. Jedna porcija odgovara otprilike jednoj kriški integralnog kruha.

Povećajte unos vlakana

Kombinacija složenih ugljikohidrata s hranom bogatom vlaknima također smanjuje glikemijski odgovor u tijelu, budući da vlakna usporavaju probavu ugljikohidrata i apsorpciju šećera.

Zahvaljujući tome dolazi do postupnijeg porasta razine šećera u krvi nakon obroka. Hrana bogata vlaknima uključuje mahunarke, zeleno lisnato povrće, avokado, maline, kruške, zob i sjemenke bundeve.

Dodajte više začina svojim obrocima

Određeni začini povećavaju signaliziranje inzulina stanicama nemasnog tkiva, čime smanjuju skladištenje energije u obliku masti. Takvi začini uključuju cimet, đumbir, kurkumu, češnjak, piskavicu i crni papar, a koji su u istraživanjima pokazali vrlo dobre rezultate u povećanju osjetljivosti na inzulin i smanjenju razine šećera u krvi.

Cimet ima jaka antioksidativna i protuupalna svojstva te snažno djelovanje na inzulin
FOTO: Shutterstock

Posipajte hranu cimetom

Cimet ima jaka antioksidativna i protuupalna svojstva te snažno djelovanje na inzulin i kontrolu šećera u krvi. Velik broj studija je pokazao njegovu sposobnost u poboljšanju osjetljivosti inzulinskih receptora.

Prema istraživanjima, čak i nakon obroka bogatog ugljikohidratima, samo tri grama cimeta dovodi do značajnog sniženja inzulina.

Na temelju studija preporučuje se dnevna doza između 3 – 10 g za učinkovito liječenje inzulinske rezistencije.

Koristite čajeve od ljekovitog bilja

Biljke koje mogu pružiti odlične rezultate u povećanju osjetljivosti na inzulin uključuju peršin, ružmarin, bosiljak, kopar, komorač, kumin, muškatni oraščić i origano. Istraživanje je identificiralo najmanje 900 organskih spojeva sadržanih u raznim biljkama i začinima koji mogu pridonijeti smanjenju inzulinske rezistencije.

Ove biljke možete koristiti kao učinkovit čaj za inzulinsku rezistenciju.

Zeleni čaj je izvrstan čaj za inzulinsku rezistenciju, naročito kod osoba koje imaju preddijabetes ili su u opasnosti od dijabetesa tipa 2 jer pomaže u održavanju zdrave razine inzulina. Sadrži antioksidans nazvan epigalokatehin galat, koji bi mogao biti odgovoran za poboljšanje osjetljivosti na inzulin.

čaj za inzulinsku rezistenciju
FOTO: Shutterstock

Povećajte unos magnezija

Magnezij djeluje kao prirodni inzulinski senzibilizator, utječući na inzulinske receptore u svakoj stanici tijela, zbog čega može pomoći u poboljšanju osjetljivosti na inzulin. Hrana bogata magnezijem uključuje bademe, indijske oraščiće, zeleno lisnato povrće, brokulu, sjemenke sezama i bundeve.

Ulje crnog kima (Nigella sativa)

U ayurvedskoj tradicionalnoj medicini crni kim je dobro poznat po svojem antidijabetičkom djelovanju. Ekstrahirano iz sjemenki istoimene biljke Nigella sativa, ovo snažno ulje može značajno pomoći u smanjenju visoke razine šećera u krvi i dijabetesa zbog utjecaja na inzulin i glukozu.

Jabučni ocat

Jabučni ocat pomaže u povećanju osjetljivosti na inzulin kod osoba s inzulinskom rezistencijom i dijabetesom tipa 2 jer smanjuje šećer u krvi i poboljšava učinkovitost inzulina. Odgađa kod želuca otpuštanje hrane u crijeva, dajući tijelu više vremena da apsorbira šećer u krvotok.

Različiti dodaci prehrani mogu pomoći u povećanju osjetljivosti na inzulin, uključujući vitamin C, probiotike i magnezij
FOTO: Shutterstock

Dodaci prehrani

Različiti dodaci prehrani mogu pomoći u povećanju osjetljivosti na inzulin, uključujući vitamin C, probiotike i magnezij.

Krom poboljšava sposobnost inzulinskih receptora da snize razinu šećera u krvi. Berberin se nalazi u raznim biljkama poput žutike, zlatnice, coptisa (kineski) i oregonskog grožđa. Ovaj biljni sastojak smanjuje razinu šećera i pomaže u održavanju njegove optimalne razine te je dobar protiv pretilosti i dijabetesa.

Resveratrol se nalazi u tamnoj čokoladi, crnom vinu, u kožici grožđa i drugog bobičastog voća, a vjeruje se da povećava osjetljivost na inzulin.

Prije uzimanja bilo kojeg suplementa razgovarajte sa svojim liječnikom jer neke vrste mogu utjecati na lijekove koje trenutno uzimate.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu