Sok od krušaka: Nutritivno bogatija alternativa kupovnim sokovima, pomaže probavi, a dobar je i za bebe! Evo kako ga napraviti kod kuće

Sok od krušaka

Kruške su voće koje rado jedemo, a blagotvorne su za našu probavu zahvaljujući vlaknima, posebice pektinu. Jedna kruška sadrži otprilike 60 kalorija. Krušku, osim svježu, jedemo i u obliku džema, a rado pijemo i sok od krušaka

Kruške
FOTO: Shutterstock

Sok od kruške – zdravlje 

Kruške su bogate vitaminom C, vitaminima B skupine, vitaminom K te mineralima kalijem i bakrom. Pored toga sadrži antioksidanse koji štite od oksidativnog stresa. 

Domaći sok od krušaka zaista može biti jedna nutritivno bogatija alternativa klasičnim kupovnim sokovima ako ste netko tko ne može živjeti bez sokova.

Imajte na umu da voće prerađeno u sok, bez obzira na to radite li ga kod kuće ili ste ga kupili, ne sadrži vlakna kao cijelo voće. 

Naime, uvijek je preporuka da se jede cijelo voće jer tako unosimo i vlakna, žvačemo hranu, a pogotovo neko voće prilikom žvakanja djeluje kao prirodni izbjeljivač zubi, poput jabuka i jagoda. 

Osim toga, putem soka možemo unijeti puno više kalorija nego iz cijelog voća. Primjerice, da bismo dobili jednu čašu soka od kruške, trebamo u sokovnik staviti barem tri ili više krušaka. Tako 100 ml čistog soka od kruške sadrži već oko 150 kalorija, dok jedna kruška sadrži 60 kalorija. 

Također, sokovi, iako prirodno cijeđeni, sadrže više šećera u odnosu na cijelo voće baš zbog toga što vam treba nekoliko voćki da biste dobili sok. Sok također daje manju sitost u odnosu na cijelo voće. 

Domaći sok od krušaka
FOTO: Shutterstock

Oni koji nemaju stabilnu glikemiju ili imaju rizik od inzulinske rezistencije trebali bi pripaziti na unos sokova jer mogu naglo podići razinu šećera u krvi. Zato je najbolje piti domaći sok od krušaka bez dodanog šećera uz kvalitetan i uravnotežen obrok. 

To ne znači da trebamo svemu brojati kalorije i opterećivati se, ali sokovima lako možemo premašiti dnevne energetske potrebe. No, vrijedi ponekad uživati u čaši soka od kruške, barem dok je sezona najsočnijih krušaka

Neki piju domaće sokove jer vjeruju npr. da je sok od kruške za probavu dobar izbor. Upravo ključnu ulogu u zdravoj probavi imaju vlakna kojih u soku nema. Međutim, pogledajmo što sok od krušaka sadrži, a da bi moglo povoljno utjecati na probavu. 

Naime, sok od krušaka sadrži šećer sorbitol koji djeluje kao laksativ. Stoga je sok od krušaka dobar izbor kod zatvora. Ako patite od zatvora, svakako povećajte unos vode, vlakana i redovito kretanje

Sok od krušaka za bebe
FOTO: Shutterstock

Sok od krušaka za bebe i djecu

Pored odraslih, sok od krušaka vole i djeca, a posebno možete napraviti sok od krušaka za bebe. Pritom obratite pažnju je li beba spremna za uvođenje čvrste hrane, a to vrijeme je najčešće oko 6. mjeseca starosti. 

Naime, kruške se ubrajaju u voće koje ima mali rizik za razvoj alergijskih reakcija kod beba, no svakako pratite reakcije vašeg djeteta. Kašasti sok od krušaka lako se pravi tako da krušku izgnječite i dozirate vodu prema željenoj konzistenciji. 

Sok od krušaka – recept 

Ako se pitate kako se pravi domaći sok od kruške, donosimo nekoliko recepata.

Bistri sok od kruške
FOTO: Shutterstock

Bistri sok od kruške

Za početak evo klasičnog recepta za bistri sok od kruške u kojem se koristi i dodani šećer, no uvijek možete izabrati alternativu poput bezkalorijskih zaslađivača.

Sastojci:
  • 2 kg sočnih krušaka 
  • oko 1,5 l vode
  • sok jednog limuna
  • oko 250 g šećera ili eritritola.
Priprema
  1. Kruške operite, ogulite i narežite na četvrtine. Uklonite koštice i peteljke. 
  2. Stavite kruške u lonac te dodajte vodu i limunov sok. 
  3. Kuhajte kruške oko pola sata.
  4. Kad su kuhane, ostavite kruške sa strane da se ohlade. 
  5. Dodajte kruške u blender i izblendajte, a potom sadržaj procijedite kroz sito ili gazu.
  6. Dodajte šećer ili zaslađivač po želji te dobro promiješajte. 
  7. Pohranite bistri sok od kruške u hladnjak i potrošite unutar nekoliko dana. 
Sok od krušaka bez dodanog šećera
FOTO: Shutterstock

Sok od krušaka bez dodanog šećera

Mi ipak biramo sok od krušaka bez dodanog šećera, a dodatak cimeta dat će predivnu aromu i miris.

Sastojci:
  • 1 kg krušaka
  • 1 štapić cimeta
  • 5 g limunske kiseline
Priprema
  1. Kruške operite, ogulite i narežite na četvrtine. Uklonite koštice i peteljke.
  2. Kruške dodajte u sokovnik pa sok pomiješajte s cimetom i limunskom kiselinom.
  3. Nekoliko minuta kuhajte sok, a žlicom uklonite pjenu na vrhu koja se stvara prilikom kuhanja. 
  4. Izvadite štapić cimeta, a sok ulijte u sterilizirane staklene boce
  5. Kada se sok ohladi, skladištite ga na tamnom i hladnom mjestu, a nakon otvaranja u hladnjaku. 
Kašasti sok od krušaka
FOTO: Shutterstock

Kašasti sok od krušaka

Ako preferirate kašasti sok od krušaka, evo recepta. Preporuka je ovaj sok od krušaka konzumirati odmah nakon pripreme. 

Sastojci:
  • 5 krušaka
  • sok jednog limuna
  • 1 čajna žličica meda
  • prstohvat cejlonskog cimeta
  • voda po potrebi. 
Priprema
  1. Kruške operite i narežite na četvrtine. Koru nemojte guliti, već uklonite peteljke i sjemenke. 
  2. Dodajte kruške u blender, a potom umiješajte med, cimet i limunov sok.
  3. Blendajte do željene kašaste teksture, a vodu dodajte prema potrebi.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu