Varivo od leće – tri ukusna recepta za pripremu

Varivo od leće

Leća je veoma vrijedna mahunarka zbog svojih dobrobiti za organizam. Bogata je proteinima, vlaknima i željezom, pa ju je poželjno konzumirati što češće. Varivo od leće je izrazito popularno zbog brzine pripreme. U nastavku vam donosimo nekoliko recepata za pripremu ove nutritivno bogate namirnice.

Postoji nekoliko vrsta leće poput crvene, smeđe, zelene, žute, pa čak i crne. Bilo koja vrsta poželjna je kao dodatak raznim jelima ili glavni sastojak u varivima. Poput graha, leća je bogata proteinima, vlaknima i željezom uz neznatan udio masnoća.

Vrste leće
FOTO: Shutterstock

Više o nutritivnim vrijednostima leće i recept za jednostavnu pripremu variva od leće pročitajte u članku “Leća – dobrobit, vrste, recept“. Slijedi nekoliko recepata za varivo od leće s ječmom, slanutkom i porilukom, kako biste dodatno pojačali prehranu zdravim namirnicama i unijeli raznolikost u pripremu uobičajenih variva.

Ako koristite suhi slanutak i leću, nemojte ih zaboraviti namočiti preko noći s dvostruko više vode. Prije kuhanja ih ocijedite i dobro isperite. S druge strane, ako koristite konzervirani slanutak i leću, možete odmah krenuti s kuhanjem.

Svako varivo uključuje pripremu zaprške koja pomaže zgusnuti varivo i dati mu kremastu teksturu. Nju možete lako pripremiti tako da na ulju dinstate luk ili češnjak dok ne požuti, dodate nekoliko žlica oštrog brašna i crvenu papriku te polagano dodajete vodu kako bi se sve umutilo i počelo zgušnjavati.

Varivo od leće i slanutka
FOTO: Shutterstock

Varivo od leće i slanutka

U ovom receptu leća se kombinira sa slanutkom. Mnogi nutricionisti tvrde da je slanutak bolji izbor čak i od mesa. Manje je kaloričan, a sadrži gotovo jednako proteina koliko i meso.

Sastojci:

  • 250 g leće
  • 200 – 250 g slanutka
  • 1 luk
  • 4 – 5 mrkvi
  • 1 – 2 režnja češnjaka
  • sol
  • papar
  • mješavina začina
  • crvena paprika.

Priprema

  1. Očistite mrkvu i luk te ih nasjeckajte na kockice, a zatim mrkvu dinstajte na ulju dok ne omekša. Tada dodajte luk i miješajte dok ne požuti.
  2. Dodajte slanutak i leću te sve prelijte vodom, dok sastojci nisu iznad pokriveni s dva centimetra vode. Dodajte sol i poklopite na 30 minuta kako bi se sve ukuhalo.
  3. U međuvremenu napravite zapršku na češnjaku po prethodnim uputama, dodajte je varivu uz željene začine i sve kuhajte još 10 – 15 minuta.
Varivo od leće i poriluka
FOTO: Shutterstock

Varivo od leće i poriluka

U sljedećem receptu leća se našla uz bok poriluku. Poriluk je važno povrće zimi i preporučuje se uključiti ga u redovitu prehranu kako bi tijelo dobilo što više nutrijenata.

Sastojci:

  • 200 g leće
  • 1 poriluk
  • 1 luk
  • 2 – 3 mrkve
  • 2 korijena peršina s lišćem
  • bosiljak
  • peršin
  • curry
  • crvena paprika
  • sol
  • papar.

Priprema

  1. Prvo očistite luk, korijen peršina i mrkvu, a onda dinstajte luk na ulju dok ne požuti te mu dodajte nasjeckanu mrkvu i peršin na kockice ili kolutiće.
  2. Zatim dodajte svježe nasjeckani peršinov list i poriluk, pa sve dinstajte još 5 – 10 minuta. Dodajte leću i sve prelijte vodom tako da su sastojci pokriveni, dodajte začine (1 – 2 žličice svakog) te na kraju soli i papra po želji.
  3. Kuhajte 20 – 30 minuta i na kraju probajte je li leća dovoljno meka za vaš ukus.
Varivo od leće i ječma
FOTO: Shutterstock

Varivo od leće i ječma

Spoj ovih dviju namirnica prava je nutritivna bomba. Ječam obiluje važnim mineralima kao što su kalij, magnezij, selen, fosfor i cink, odličan je izvor vlakana i ima nizak glikemijski indeks.

Sastojci:

  • 250 g leće
  • 250 g ječmene kaše
  • 150 ml pasirane rajčice
  • 1 luk
  • 2 – 3 režnja češnjaka
  • 2 – 3 mrkve
  • sol
  • mješavina začina
  • papar
  • peršin
  • lovor.

Priprema

  1. Ječam namočite dva sata prije kuhanja, također ga procijedite i kuhajte 15 minuta prije ostalih sastojaka te ga ponovno ocijedite.
  2. Očistite mrkvu i narežite na kockice ili kolutiće, dinstajte na ulju dok ne omekša, pa dodajte nasjeckani luk i ponovite dok luk ne požuti. Sada dodajte češnjak, sol i mješavinu začina.
  3. Nakon minute miješanja dodajte leću i ječam, pa prelijte vodom da pokrije sastojke. Dodajte papar i lovorov list po želji, poklopite i pustite da se kuha 35 minuta.
  4. Potom probajte je li sve dovoljno mekano i kuhano, a pred kraj dodajte sitno nasjeckani peršin.

Napomena

U svako varivo s lećom možete dodati krumpir, no zbog nadutosti koju mahunarke uobičajeno uzrokuju to nije preporučljivo. Škrob iz krumpira i šećer poželjno je konzumirati 2 – 3 sata prije ili poslije jela s mahunarkama.

Članak objavljen:

Saznajte više o zdravoj prehrani u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

3.95 / 5   21

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: varivo od lece, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu