Varivo od leće: Oporavite tijelo! Donosimo 3 recepta koji obiluju proteinima, vlaknima i mineralima
- Budite prvi i komentirajte!
- 3 min čitanja
Leća je veoma vrijedna mahunarka zbog svojih dobrobiti za organizam. Bogata je proteinima, vlaknima i željezom pa ju je poželjno češće konzumirati. Varivo od leće je izrazito popularno zbog brzine pripreme. U nastavku vam donosimo nekoliko recepata za pripremu ove nutritivno bogate namirnice.
Bilo koja vrsta poželjna je kao dodatak raznim jelima ili glavni sastojak u varivima.
Više o nutritivnim vrijednostima leće pročitajte u članku “Leća – dobrobit, vrste, recept“.
Slijedi nekoliko recepata za varivo od leće s ječmom, slanutkom i porilukom, kako biste dodatno pojačali prehranu zdravim namirnicama i unijeli raznolikost u pripremu uobičajenih variva.
Ako koristite suhi slanutak i leću, nemojte ih zaboraviti namočiti preko noći s dvostruko više vode. Prije kuhanja ih ocijedite i dobro isperite. S druge strane, ako koristite konzervirani slanutak i leću, možete odmah krenuti s kuhanjem.
Svako varivo uključuje pripremu zaprške koja pomaže zgusnuti varivo i dati mu kremastu teksturu. Nju možete lako pripremiti tako da na ulju dinstate luk ili češnjak dok ne požuti, dodate nekoliko jušnih žlica oštrog brašna i mljevenu crvenu papriku te polagano dodajete vodu kako bi se sve umutilo i počelo zgušnjavati. Zapršku možete i izostaviti.
Varivo od leće i slanutka
U ovom se receptu leća kombinira sa slanutkom. Mnogi nutricionisti tvrde da je slanutak bolji izbor čak i od mesa. Manje je kaloričan, a sadrži gotovo jednako proteina kao i meso.
Sastojci:
- 250 g leće
- 200 – 250 g slanutka
- 1 luk
- 4 – 5 mrkvi
- 1 – 2 režnja češnjaka
- sol
- papar
- mješavina začina
- mljevena crvena paprika.
Priprema
- Očistite mrkvu i luk te ih nasjeckajte na kockice.
- Zatim mrkvu dinstajte na ulju dok ne omekša pa dodajte luk i miješajte dok ne požuti.
- Dodajte slanutak i leću te sve prelijte vodom, dok sastojci nisu iznad pokriveni s dva centimetra vode. Dodajte sol i poklopite na 30 minuta kako bi se sve ukuhalo.
- U međuvremenu napravite zapršku na češnjaku po prethodnim uputama, dodajte je varivu uz željene začine i sve kuhajte još 10 – 15 minuta.
Varivo od leće i poriluka
U sljedećem receptu leća se našla uz bok poriluku. Poriluk je važno povrće zimi i preporučuje se uključiti ga u redovitu prehranu kako bi tijelo dobilo što više nutrijenata.
Sastojci:
- 200 g leće
- 1 poriluk
- 1 luk
- 2 – 3 mrkve
- 2 korijena peršina s lišćem
- bosiljak
- curry
- mljevena crvena paprika
- sol
- papar.
Priprema
- Prvo očistite luk, korijen peršina i mrkvu, a onda dinstajte luk na ulju dok ne požuti te mu dodajte nasjeckanu mrkvu i peršin na kockice ili kolutiće.
- Zatim dodajte svježe nasjeckani peršinov list i poriluk pa sve dinstajte još 5 – 10 minuta.
- Potom dodajte leću i sve prelijte vodom tako da su sastojci pokriveni, dodajte začine (1 – 2 čajne žličice svakog) te na kraju soli i papra po želji.
- Kuhajte 20 – 30 minuta i na kraju probajte je li leća dovoljno meka za vaš ukus.
Varivo od leće i ječma
Spoj ovih dviju namirnica prava je nutritivna bomba. Ječam obiluje važnim mineralima kao što su kalij, magnezij, selen, fosfor i cink, odličan je izvor vlakana i ima nizak glikemijski indeks.
Sastojci:
- 250 g leće
- 250 g ječmene kaše
- 150 ml pasirane rajčice
- 1 luk
- 2 – 3 režnja češnjaka
- 2 – 3 mrkve
- sol
- mješavina začina
- papar
- peršin
- lovor.
Priprema
- Ječam namočite dva sata prije kuhanja.
- Zatim ga procijedite i kuhajte 15 minuta prije ostalih sastojaka te ga ponovno ocijedite.
- Očistite mrkvu i narežite na kockice ili kolutiće, dinstajte na ulju dok ne omekša pa dodajte nasjeckani luk i ponovite dok luk ne požuti.
- Sada dodajte češnjak, sol i mješavinu začina.
- Nakon minute miješanja dodajte leću i ječam pa prelijte vodom da pokrije sastojke. Dodajte papar i lovorov list po želji, poklopite i pustite da se kuha 35 minuta.
- Potom probajte je li sve dovoljno mekano i kuhano, a pred kraj dodajte sitno nasjeckani peršin.
Napomena
U svako varivo s lećom možete dodati krumpir, no zbog nadutosti koju mahunarke uobičajeno uzrokuju to nije preporučljivo. Škrob iz krumpira i šećer poželjno je konzumirati 2 – 3 sata prije ili poslije jela s mahunarkama.
Pročitajte i članke:
- Varivo od slanutka i leće: Bogato proteinima, vitaminima i mineralima! Imamo recept za jelo na žlicu koje možete jesti čitavu godinu
- Salata od leće: Idealna mahunarka za gurmane koji brinu o zdravlju! Imamo 7 recepata za lagani prilog ili glavno jelo puno proteina
- Tortilje od leće: Viralni hit od samo jednog sastojka! Evo kako napraviti tortilje od crvene leće i čime ih puniti.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
12 vježbi s vlastitom težinom za izgradnju mišića
- Tomislav Stanić
- 4 min čitanja