Hren i zdravlje: Svestrani prirodni lijek i čistač organizma! Evo zašto biste ga trebali konzumirati češće

hren i zdravlje

“Rotkvica vrijedi težinu olova, repa težinu srebra, a hren težinu zlata!” – govori stara grčka poslovica, veličajući ovu biljku poznatu po svojem vrlo ljutkastom okusu, čije su dobrobiti bile dobro znane, kako starim Grcima, tako i Rimljanima. Hren i zdravlje tako od davnina idu jedno uz drugo, a u nastavku ćete saznati i zašto.

Hren je idealna namirnica za zdravlje jer je odličan čistač organizma, jetre i krvi, regulator probave i metabolizma, a uz to i diže opći imunitet pa je prava blagodat za zimske dane.

Po okusu i boji ima “brata” poznatijeg kao wasabi. Wasabi je japanski hren koji ima okus vrlo sličan europskom hrenu. Jedina razlika je u tome što je wasabi zelene boje, a hren bijele.

Danas hren spada među najmanje upotrebljavane ljekovite biljke, što je u stvari prava šteta, budući da sadrži niz učinaka povoljnih za naše zdravlje.
hren i zdravlje
FOTO: Shutterstock

Povijest i porijeklo hrena

Naziv “hren” stari su Slaveni koristili za grmoliku biljku čije stablo naraste do 1,2 m s križno raspoređenim laticama.

Ova biljka obično raste na vlažnijim površinama. Njezina prapostojbina je istočna i južna Europa, gdje se još i danas može pronaći kako raste u svojem divljem obliku. S tih prostora biljka se raširila po cijelom svijetu.

Hren i zdravlje svoju poveznicu vuku još od antičkog doba jer se zajedno s mnogim ljekovitim biljkama spominju u zapisima čuvenog rimskog prirodoznanstvenika Plinija Starijeg pod imenom Armoracia.

Osim Rimljana, koristili su ga i stari Grci kako bi riješili probleme vezane uz bolove u kralježnici te protiv nedostatka seksualne želje. Za vrijeme kolonijalne Amerike koristio se kao vrlo učinkovita i prirodna pasta za zube.

Hren i zdravlje – detoksikacijsko i antikancerogeno djelovanje

Jedna od glavnih odlika hrena je njegov jak i ljut okus. Često se koristi u pripremi jela tijekom praznika, vjerojatno kako bi se organizam lakše očistio od teške hrane koju tada konzumiramo.

Osim što ima jak okus, hren i zdravlje povezujemo zbog toga što ima mnoštvo ljekovitih svojstava.

Bogat je mineralima i vitaminima, odličan detoksikator te djeluje antikancerogeno kod malignih oboljenja u jetri, debelom i tankom crijevu, jednjaku i mjehuru. Uzrok tome je činjenica da sadrži sastojke koje inhibiraju navedene bolesti.

Ti sastojci su glikozid sinigrin i alil izotiocianat, inače suvremenoj znanosti zanimljivi zbog svojeg antibiotskog i antikancerogenog djelovanja. Alil izotiocianat djeluje pozitivno protiv širenja bakterija u hrani, što ga čini prirodnim konzervansom.

Hren za zdravlje
FOTO: Shutterstock

Hren je također bogat vitaminom C, vitaminom B1, vitaminom B6, željezom i kalcijem, dok ćemo magnezij, fosfor i vitamin B2 naći u nešto manjim količinama.

U zimskim danima zaštitit će nas od prehlade te očistiti naše dišne puteve. Uz to potiče probavu, rad srca i cirkulaciju, pomaže kod reume i podiže naš prirodni imunitet.

Kako biste se riješili glavobolje, uzmite listove hrena te ih pritisnite na bolno mjesto. Isto tako, korijen hrena nariban u obloge pomoći će vam kod ozeblina, inficiranih rana, ukočenih mišića, reumatičnih zglobova i išijasa.

Napomena

Preveliko korištenje hrena može izazvati plikove na koži. Ako imate problema sa štitnjačom i bubrezima, preporučuje se da izbjegavate korištenje ove biljke.

Kako hren uklopiti u svakodnevnu prehranu za bolje zdravlje?

Hren pripada rodu kupusnjača (brokula, kupus, cvjetača, prokulica, koraba) te je osobito zanimljiv u prehrani zbog glikozida sinigrina i alil izotiocianata koji imaju antikancerogena i antibiotska svojstva.

Prehrana bogata hrenom je posebno korisna dijabetičarima, ali i onima koji konstantno osjećaju umor ili imaju usporen metabolizam.

Kod pripremanja jela s hrenom koristi se uglavnom njegov korijen koji se može koristiti tijekom čitave godine. Korijen se uvijek riba nasitno ili reže na kolutiće, ali nikad se kuha zbog toga što prilikom kuhanja nestaje eterično ulje koje sadrži.

Da bi dobio svježinu i posebno ljut okus, korijen hrena potrebno je ostaviti da stoji u vodi 24 sata.
hren za zdravlje
FOTO: Shutterstock

Nakon toga ga naribajte u vrhnje, juhu, ili bilo koje jelo po vašoj želji. Ljut i jak okus hrena pročistit će vaše sinuse i dišne puteve, bez obzira na to koliko tešku hranu konzumirate.

Ako pak imate osjetljivu probavu te teško podnosite ljutu hranu, konzumirajte ga uz malo jabuke kako biste ublažili njegovu žestinu.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Saznajte više o imunitetu u sljedećim tekstovima:

Saznajte više o probavi u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

3.73 / 5   15

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: hren, Hren kao lijek, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu