Simptomi bolesti štitnjače: Pretpostavlja se da ih ima svaka 5. žena, a sve je više i muškaraca! Ovo su znakovi problema sa štitnjačom

Simptomi bolesti štitnjače

Štitnjača je mala žlijezda koja se nalazi na prednjem dijelu vrata, omotana oko dušnika. U obliku je leptira, manjeg dijela u sredini s dva široka krila koja se protežu oko grla. Proizvodi hormone koji pomažu u kontroli mnogih vitalnih funkcija organizma.

Neispravan rad štitnjače može utjecati na cijelo tijelo.

Kada štitnjača proizvodi idealnu količinu hormona, to se naziva eutireoza. Ako štitnjača proizvodi previše hormona, može se razviti stanje koje se naziva hipertireoza. Ako štitnjača proizvodi premalo hormona štitnjače, to se zove hipotireoza. Oba su stanja ozbiljna i zahtijevaju posjet liječniku. Zato u nastavku doznajte koji su simptomi bolesti štitnjače.

Štitnjača je mala žlijezda koja se nalazi na prednjem dijelu vrata, omotana oko dušnika
FOTO: Shutterstock

Štitnjača ima važan posao u organizmu – oslobađanje i kontrolu hormona koji kontroliraju metabolizam. Metabolizam predstavlja procese u kojem se hrana koja se unosi pretvara u energiju. Ta se energija koristi u cijelom tijelu kako bi mnogi sustavi tijela ispravno radili.

Štitnjača kontrolira metabolizam s nekoliko specifičnih hormona – T4 (tiroksin, sadrži četiri atoma joda) i T3 (trijodtironin, sadrži tri atoma joda). Ova dva hormona stvara štitnjača te oni signaliziraju tjelesnim stanicama koliko energije treba potrošiti. Kada štitnjača radi ispravno, proizvodit će idealnu količinu hormona kako bi metabolizam radio pravom brzinom. 

Bolest štitnjače
FOTO: Shutterstock

Bolest štitnjače – uzroci

Bolest štitnjače može zahvatiti svakoga – muškarce, žene, djecu (simptomi bolesti štitnjače kod djece), tinejdžere i starije osobe. Može biti prisutna pri rođenju (obično hipotireoza) ili se može razvijati pri starenju (često nakon menopauze kod žena). Bolest štitnjače je vrlo česta pojava, a procjenjuje se da žene imaju oko 5 – 8 puta veću vjerojatnost da će oboljeti od bolesti štitnjače od muškarca.

Dva glavna poremećaja rada štitnjače su hipotireoza i hipertireoza. Oba stanja mogu biti uzrokovana drugim bolestima koje utječu na način rada štitnjače i razinu hormona.

Stanja koja mogu uzrokovati hipotireozu uključuju:

 • tiroiditis – upala štitne žlijezde; može smanjiti količinu hormona koje štitnjača proizvodi (simptomi upale štitnjače)
 • Hashimotov tiroiditis – autoimuno stanje u kojem protutijela napadaju i oštećuju štitnjaču; ovo je naslijeđeno stanje
 • postporođajni tiroiditis – stanje koje se javlja kod 5 – 9 % žena nakon poroda; obično je samo privremeno stanje
 • nedostatak joda – jod koristi štitnjača za proizvodnju hormona; bez joda nema proizvodnje hormona
 • nefunkcionalna štitnjača – ponekad štitnjača ne radi ispravno od rođenja; to pogađa oko jedno novorođenče na njih 4.000; bez liječenja dijete bi u budućnosti moglo imati fizičke i mentalne probleme; sva novorođenčad biva podvrgnuta screening testu u bolnici kako bi se provjerila funkcija štitnjače.
Simptomi bolesti štitnjače kod žena
FOTO: Shutterstock

Stanja koja mogu uzrokovati hipertireozu uključuju:

 • Gravesova bolest – cijela štitnjača može biti preaktivna i proizvoditi previše hormona; taj se problem naziva i difuzna toksična gušavost (povećana štitnjača)
 • hiperaktivni čvorovi – hipertireoza može biti uzrokovana čvorovima koji su preaktivni unutar štitnjače; jedan čvor naziva se toksični autonomno-funkcionalni čvor štitnjače, dok se žlijezda s nekoliko takvih čvorova naziva toksična multi-nodularna gušavost
 • tiroiditis – može biti bolan ili se uopće ne osjeća; štitnjača oslobađa hormone koji su tamo pohranjeni; to može trajati nekoliko tjedana ili mjeseci (bol u štitnjači)
 • prekomjerna količina joda – u slučaju previše joda štitnjača proizvodi više hormona štitnjače nego što joj je potrebno; prekomjerni jod može se naći u nekim lijekovima i sirupima protiv kašlja.

Pročitajte članak “Zašto su suplementi joda opasni ako se uzimaju na svoju ruku? Objašnjava farmaceut“.

Simptomi bolesti štitnjače kod muškaraca
FOTO: Shutterstock

Prvi simptomi bolesti štitnjače

Postoje razni simptomi koji mogu biti prisutni u slučaju bolesti štitnjače. Simptomi bolesti štitnjače često su vrlo slični znakovima drugih stanja i bolesti. To može otežati saznanje jesu li simptomi povezani s problemom štitnjače ili nečim drugim u potpunosti. Simptomi bolesti štitnjače kod žena i simptomi bolesti štitnjače kod muškaraca mogu biti razni.

Pročitajte članak “Štitnjača kod muškaraca – uzroci, simptomi i liječenje“.

Simptomi problema sa štitnjačom se uglavnom mogu podijeliti u dvije skupine – one povezane s previše hormona štitnjače (hipertireoza) i one povezane s premalo hormona štitnjače (hipotireoza).

Simptomi poremećaja rada štitnjače (hipertireoza) mogu uključivati:

Simptomi problema sa štitnjačom
FOTO: Shutterstock

Simptomi nedovoljno aktivne štitnjače (hipotireoza) mogu uključivati:

Znakovi problema sa štitnjačom mogu biti promjene u vratu koji se mogu vidjeti ili osjetiti, poput čvorova ili gušavosti. Mogu biti povezani s autoimunom bolešću štitnjače ili čak rakom štitnjače.

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:
 1. Shomon, M. (2023). Thyroid Disease Symptoms. Verywell Health.
 2. Thyroid Disease. (2020). Cleveland Clinic.

Ocijenite članak

3.75 / 5   4

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu