Može biti znak dubljeg problema sa zdravljem: 7 razloga zašto su vam ruke uvijek hladne

7 razloga zašto su vam ruke uvijek hladne

U hladnim danima normalno je da ekstremiteti budu hladni jer tijelo prvo šalje više krvi i topline do vitalnih organa (srce, mozak i pluća). Međutim, ako su vaše ruke hladne i kada je toplije, to može ukazivati na određene zdravstvene tegobe. U nastavku donosimo sedam najčešćih razloga zašto su vam ruke uvijek hladne.

1. Hipotireoza

Štitnjača je termostat tijela. Kod smanjenog djelovanja štitnjače većina će tjelesnih funkcija usporiti i možete imati simptome kao što su umor, zatvor, debljanje i osjećaj hladnoće.

Hipotireoza je najčešća kod žena i osoba starijih od 50 godina.

Pročitajte članak “Hipotireoza – prehrana, što jesti i što izbjegavati“.

2. Problemi sa cirkulacijom

Loša cirkulacija se događa kada se smanji protok nutrijenata i krvi bogate kisikom kroz tijelo. To može biti zbog loše crpne sposobnosti srca (kao u uvjetima zatajenja srca), fizičke prepreke protoku krvi (kao što su kolesterol ili manje kapilare) ili drugih uzroka.

Kad srce ne može dobiti dovoljno krvi, osjetit ćete to u rukama i nogama – u obliku hladnoće ili ukočenosti – jer oni su najdalje od srca.

Pročitajte članak “Najbolji čajevi za cirkulaciju: Evo koje su biljke za bolju cirkulaciju krvi od kojih možete napraviti čaj“.

Kad srce ne može dobiti dovoljno krvi, osjetit ćete to u rukama i nogama
FOTO: Shutterstock

3. Anemija

Anemija se javlja kad tijelo nema dovoljno crvenih krvnih stanica ili je količina hemoglobina u krvi niska. Rezultira smanjenjem kisika u tijelu, što može uzrokovati hladne ruke.

Neki od mogućih uzroka uključuju nedovoljan unos željeza iz prehrane, gubitak krvi (zbog teških menstruacija, čireva, gastrointestinalnog krvarenja), neke vrste raka i probavne smetnje (kao što su celijakija ili Crohnova bolest).

Osim hladnih ruku, anemija može uzrokovati umor, glavobolju, vrtoglavicu, nedostatak daha i blijedu kožu. U većini slučajeva tretira se dodatkom željeza.

Pročitajte članak “Željezo u hrani – kako podići željezo u krvi, hemokromatoza, suplementi i prehrana“.

4. Nedostatak vitamin B12

Vitamin B12 nalazi se u mesu, jajima, mlijeku i drugim mliječnim proizvodima te je vrlo važan u stvaranju crvenih krvnih stanica. Nedostatak ovog vitamina može dovesti do smanjene proizvodnje crvenih krvnih stanica.

Manjak ovog vitamina je čest među vegetarijancima i veganima te kod ljudi iznad 50 godina jer mogu izgubiti sposobnost njegove apsorpcije iz hrane. Isto vrijedi i za osobe s probavnim smetnjama kao što su Crohnova bolest ili celijakija.

Dodaci prehrani obično pomažu, a simptomi se povlače u roku od nekoliko tjedana do mjesec dana.

Pročitajte članak “Kako prepoznati nedostatak vitamina B12?“.

Kad je krvni tlak nizak, protok krvi će se usmjeriti prema vitalnim organima, što može ohladiti ekstremitete
FOTO: Shutterstock

5. Nizak krvni tlak

Hipotenzija ili nizak krvni tlak može se dogoditi zbog niza razloga, uključujući dehidraciju, gubitak krvi, određene lijekove i endokrine poremećaje. Kad je krvni tlak nizak, protok krvi će se usmjeriti prema vitalnim organima, što može ohladiti ekstremitete.

Ako imate simptome hipotenzije, kao što su vrtoglavica, mutan vid, umor, mučnina, slabost i zbunjenost, obratite se liječniku.,

Pročitajte članak “Prehrana kao brza pomoć kod niskog tlaka“.

6. Stres i anksioznost

Već znate da stres negativno utječe na organizam, ruke nisu iznimka. Kad imate kronični stres ili anksioznost, adrenalin udara i krvne žile ekstremiteta će se stisnuti, što dovodi do hladnih ruku i nogu.

Pročitajte članak “Kako izbaciti stres iz sebe? – 5 savjeta psihologinje“.

7. Lijekovi

Iako zvuči čudno, lijekovi mogu biti krivi za vaše hladne ruke. Postoje mnogi lijekovi koji mogu stisnuti krvne žile, osobito arterije.

Neki od tih lijekova su beta-blokatori (propisani za regulaciju krvnog tlaka), neki lijekovi za migrenu i bezreceptni dekongestivi.

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:
  1. Shaw, G. (2022). Why Am I Cold? WebMD.
  2. Galan, N. (2019). Potential causes of cold fingers. Medical News Today.
  3. Cold Hands. (2018). Cleveland Clinic

Ocijenite članak

4.33 / 5   6

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu