Hladne ruke – uzroci i liječenje

hladne ruke

Hladne ruke u hladnom okruženju posve su normalna pojava. Ponekad su nam ruke hladne i kada nismo u hladnom okruženju. Tada je većinom riječ o bezopasnom održavanju tjelesne temperature pod pokroviteljstvom našeg organizma. Hladne ruke su globalni problem. Gotovo da ne postoji osoba koja se barem jednom nije požalila na problem hladnih ruku koje je teško zagrijati. 

Međutim, neprestano hladne ruke, te ruke koje teško uspijevate zagrijati, problem su koji zahtijeva stručnu procjenu. Kada su ruke neprestano hladne, nerijetko dolazi i do promjene boje. Uzroci hladnih ruku su brojni te nažalost nisu vezani samo uz vremenske i okolišne prilike. Često je u pitanju loša cirkulacija ili smetnja odnosno bolest živčanog sustava. 

Liječnika biste trebali posjetiti ako uz hladnoću osjetite i trnce u rukama te primijetite promjenu boje.

hladne ruke grijanje

Hladne ruke – uzroci

Kao što smo već spomenuli, uzroci hladnih ruku mogu biti brojni, a neki od njih su: 

 • Specifični vremenski i okolišni faktori kao što su snijeg, led i snažan vjetar. 
 • Sindrom hladnih ruku – krvožilne bolesti, vazokonstrikcija odnosno stezanje krvnih žila te vazokluzija odnosno blokada krvnih žila.
 • Anemija – neadekvatna prehrana, povećano i dugotrajno krvarenje, nedostatak željeza u krvi, smanjen broj crvenih krvnih stanica. 
 • Raynaudov sindrom – sužavanje krvnih žila tijekom povećane izloženosti stresu ili niskim temperaturama. Možete osjetiti otupljenje osjeta u rukama te drugim dijelovima tijela koji također mogu biti izloženi ovom sindromu (uši, nos i noge).
 • Burgerova bolest – sužavanje krvnih žila zbog posljedica pušenja, bolest se većinom pojavljuje između 20. i 40. godine života. Najprije zahvaća ruke i noge, a potom se pojavljuje i u drugim dijelovima tijela.
 • Hipoglikemija – niska razina šećera u krvi, uzrokuje hladnoću ruku u dijabetičara. 
 • Sklerodermija – autoimuna bolest, hiperprodukcija kolagena. 
 • Lupus – sistemski eritematski lupus koji uzrokuje upalu zglobova i tetiva te drugih tjelesnih tkiva i organa. 
 • Stres – stres također može biti jedan od uzročnika hladnih ruku.
 • Hipotireoza – problemi s radom štitnjače također mogu dovesti pojave hladnih ruku.
 • Utjecaj lijekovi – lijekovi za karcinom, regulaciju krvnog tlaka, migrenu te kapi za nos mogu utjecati na cirkulaciju.
 • Problemi sa zdravljem kralježnice i sa živcima.

Hladne ruke kod djece

Hladne ruke kod djece su većinom normalna pojava prilikom izlaganja niskim temperaturama ili boravka u hladnom okruženju. Hladne ruke kod beba su gotovo uobičajena pojava. Riječ je o tome da se krvotok bebe još uvijek razvija, a krv putuje do vitalnih organa i sustava kojima je najpotrebnija.

Bebina cirkulacija se može razvijati i do 3 mjeseca dok se beba u potpunosti ne prilagodi životu izvan maternice. Ako je vašoj bebi torzo ružičast i topal, s bebom je sve u redu. Ako udovi (u ovom slučaju ruke) promjene boju, javite se liječniku odnosno pedijatru koji će procijeniti stanje i poduzeti potrebne mjere. 

Hladne ruke i popratni simptomi

Odlična je vijest da se većinu uzroka hladnih ruku može tretirati prirodnim kućnim metodama zagrijavanja. Međutim, hladne ruke svakako zahtijevaju stručnu medicinsku procjenu, kako bi se ukoliko je riječ o ozbiljnom uzroku, liječenju pristupilo na vrijeme. Osobe koje imaju manjak željeza, trebale bi razmisliti o promjeni prehrambenih ali i životnih navika. 

Uzročnici slabe cirkulacije mogu progresivno napredovati te prijeći u kronično odnosno trajno stanje. Na koži se tada mogu početi pojavljivati ulceracije i nekroza okrajina

Kronični problemi s cirkulacijom većinom se javljaju u žena. Simptomi koji se nerijetko javljaju zajedno s hladnim rukama su: 

 • hladnoća stopala, 
 • promjene boje kože na rukama i/ili nogama, 
 • utrnulost ili žarenje ruku i/ili nogu, 
 • otvorene rane i žuljevi, 
 • ulceracije, 
 • nekroza na vršcima prstiju, 
 • napetost kože.

U nekim slučajevima kožne promjene poput nekroze mogu rezultirati gangrenom.

hladne ruke

Hladne ruke – dijagnoza uzroka

Prije liječenja loše cirkulacije, potrebno je najprije dijagnosticirati uzrok loše cirkulacije. Promjena životnih ali i prehrambenih navika može pomoći u liječenju loše cirkulacije, međutim ona često nije dovoljna za liječenje ozbiljnijih uzroka loše cirkulacije. 

Liječnik će od vas zahtijevati nalaz kompletne krvne slike iz kojeg se može detektirati većina problema, te će vas ovisno o rezultatu tog nalaza uputiti na neku od slikovnih pretraga ili drugih pretraga koje mogu dokazati poremećaj odnosno smetnju nekog organa ili kompletnog sustava.

Kako poboljšati cirkulaciju u rukama?

Ako su vam ruke ili noge stalno hladne trebali biste najprije razmisliti o posjetu liječniku kako bi se dijagnosticirao mogući uzrok. U ”liječenju” hladnih ruku i nogu najviše pomaže promjena prehrambenih i životnih navika. Više informacija o poticanju cirkulacije možete pročitati u članku: Jogom do savršene cirkulacije!

Neka se u vašem dnevnom rasporedu nađe dovoljno mjesta za aktivnosti kao što su hodanje, vježbanje, teretana, ples, plivanje, bicikliranje ili bilo koja druga vrsta kretanja koja vas veseli. Ako su vam ruke hladne, namačite ih u toploj vodi kojoj možete dodati nekoliko kapi vašeg omiljenog eteričnog ulja koje je pogodno za njegu kože. 

 • Izbjegavajte čaj, kavu i čokoladu budući da ti napici sužavaju krvne žile. Umjesto njih odaberite limunadu s đumbirom. 
 • Ako ste u hladnom okruženju ili vam je jednostavno hladno u kući – stavite rukavice na ruke ili ruke zagrijte fenom.
 • Redovito vježbajte, vježbanje će vas zagrijati te smanjiti hladnoću. Vježbanje poboljšava cirkulaciju i sprječava nakupljanje naslaga na žilama. 
 • Ako pušite – prestanite! Nikotin sužava krvne žile te ćete zbog toga imati problema s cirkulacijom. 
 • Izbjegavajte nošenje uske odjeće koja steže vaše ruke ili noge.
 • Izbjegavajte vegetarijanske dijete ili sirovojelstvo tijekom zimskih mjeseci. Nemojte se hraniti niti suviše masnom hranom.
 • Na vašem jelovniku bi se trebale naći namirnice kao što su: bijeli luk, maslinovo ulje, sjemenke bundeve, koštunjavi plodovi, kim, paprika, ružmarin, đumbir, cimet, crno vino, mahunarke, pivski kvasac, ljuta paprika.
Članak objavljen:

Ocijenite članak

4.50 / 5   16

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: hladne ruke, hladne ruke kod djece, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu