Stručno odobrava

,

Hashimotov tireoiditis (Hashimoto sindrom) – uzroci, simptomi, dijagnoza i liječenje

Hashimoto sindrom

Hashimotov tireoiditis (Hashimoto sindrom, autoimuni tireoiditis, kronični limfocitni tireoiditis, Hashimotova struma) je kronična upala štitnjače.

Riječ je o autoimunoj bolesti u okviru koje imunološki sustav napada štitnjaču i usporava njezin rad. Nalazi se bezbolno uvećanje štitnjače uz simptome hipotireoze.

Najčešći je uzrok primarne hipotireoze, a više se pojavljuje kod žena (dva puta češće), pogotovo u perimenopauzi i menopauzi. Incidencija raste s dobi.

Uzroci Hashimotovog tireoiditisa

Kako je riječ o autoimunoj bolesti, koja je uvijek posljedica međudjelovanja genetike i okoline, često su u obiteljskoj anamnezi prisutne bolesti štitnjače, a povezati se može i s količinom stresa, virusima i infekcijama.

Naime, uslijed velike količine stresa imunološki sustav detektira uzročnika u štitnjači i zato je “napada”. Prvo uzrokuje pretjerano lučenje hormona štitnjače, a zatim usporava njezin rad.

Hipotireoza je jedan je od najčešćih endokrinoloških poremećaja kod djece.

Hashimotov tireoiditis se češće pojavljuje kod bolesnika s kromosomskim bolestima kao što su Turnerov, Downov ili Klinefelterov sindrom, a nerijetko dolazi i uz druge autoimune bolesti (Addisonova bolest, reumatoidni artritis, lupus, dijabetes, celijakija).

Simptomi Hashimota

Simptomi Hashimotovog tireoiditisa mogu varirati ovisno o stupnju hormonske neravnoteže, a prije konačne dijagnoze često se pogrešno pripisuju drugim bolestima.

U početku se javljaju simptomi hipotireoze (usporenog rada štitnjače), poput: zadebljanih i lomljivih noktiju, tanke kose, usporenog govora, javljanja umora i iscrpljenosti te nepodnošenja hladnoće.

Ostali simptomi su:

Stalni umor

Hashimoto tireoiditis – dijagnoza

Bolesnici se uglavnom žale na bezbolno uvećanje štitnjače i osjećaj pritiska u vratu. Pri prvom pregledu mnogi imaju hipotireozu. Endokrinološka dijagnoza se utvrđuje sljedećim pretragama:

  • laboratorijske pretrage hormona štitnjače – kako bi se utvrdilo koliko hormona štitnjača proizvodi, TSH izlučuje hipofiza i njegov povišeni nivo ukazuje na stres, štitnjača luči hormone trijodtironin (T3) i tiroksin (T4) koji su zaslužni za uravnoteženu funkciju cijelog organizma pa njihove vrijednosti od velike važnosti;
  • serološki test – pošto je riječ o autoimunoj bolesti, tako se utvrđuje količina antitijela štitnjače antiTPO, u ovom slučaju vrijednost će biti povišena;
  • ultrazvuk štitnjače – kako bi se utvrdilo stanje štitnjače.
Ultrazvuk

Hashimoto sindrom – liječenje

Hashimotov tireoiditis može jako utjecati na kvalitetu života i cjelokupno zdravlje. Ponekad je hipotireoza prolazna.

Cilj liječenja je uspostavljanje normalnog nivoa hormona u krvi. To se postiže doživotnim oralnim uzimanjem nadomjesne (sintetičke) terapije hormona štitnjače.

Primjenom levotiroksina (sintetski oblik T4) ublažavaju se simptomi i snižava razina protutijela. Doze levotiroksina se prilagođavaju ovisno o psihofizičkim aktivnostima i vanjskim čimbenicima kao što su godišnja doba.

Hashimotov tireoiditis – prirodno liječenje

Prirodno liječenje Hashimotovog tireoiditisa uključuje:

Hashimotov tireoiditis – prehrana

Mediteranska hrana

Kako bi se Hashimotov tireoiditis imao pod kontrolom, izuzetno je važna i prehrana pa pozornost treba obratiti na sljedeće:

  • preporučuje se mediteranska prehrana – puno ribe, maslinovog ulja i zelenog lisnatog povrća, bez crvenog mesa;
  • izbacivanje glutena i mliječnih proizvoda – znanstveno je dokazano da dovodi do poboljšanja jer smanjuje upalu i omogućuje apsorpciju drugih hranjivih tvari;
  • izbjegavanje namirnica koje sadrže goitrogen – sadrže glukozinolate koji blokiraju jod i ometaju proizvodnju hormona štitnjače, to je povrće iz porodice krstašica (kupus, brokula i cvjetača) koje je sigurnije kad se konzumira kuhano, tu još spadaju kanola ulje (sigurnije je koristiti kokosovo ulje) i soja;
  • izbjegavanje omega-6 masnoća – u biljnim uljima, bolji izbor su maslinovo i laneno ulje jer sadrže omega-3 masne kiseline, stoka koja je hranjena s organskom travom ima manje omega-6 masnoća nego ona tovljena kukuruzom;
  • konzumiranje probiotika i kolagena – prirodni načini za rebalans crijevne flore, tu spadaju jogurti s probioticima i fermentirana hrana kao što je kiseli kupus, a kolagena ima u kravljem mlijeku, ribljoj i pilećoj koži;
  • mikronutrijenti i vitamini – za pravilan rad štitnjače treba paziti na dovoljan unos.
Članak objavljen:

Saznajte više o stresu u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

3 / 5   15

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu