Je li kolagen za kožu, kosu i nokte zaista učinkovit? Evo što kaže stručnjakinja

kolagen za kožu, kosu i nokte

Prije 10 godina, kada je Mary Claire Haver, dr. med., počela istraživati potencijal suplementacije kolagenom, naišla je na nedostatak opširnih studija koje bi pokazale značajna poboljšanja u problemima poput celulita, bora i zdravlja kostiju – problema koji su ključni za njezine pacijente, prenosi WebMD.

Trenutačno, iako se čini da je podataka više, još uvijek postoje nejasnoće. Suplementi kolagena općenito se čine sigurnima i donekle učinkovitima, ovisno o ciljanom problemu, vrsti dodatka i sastojcima.

Poziva na oprez

Haver naglašava izbore temeljene na dokazima, citirajući randomizirana kontrolirana ispitivanja na određenoj vrsti kolagena, VERISOL, koja su pokazala poboljšanja. Ohrabrena ovim nalazima i uvjerena u njegovu sigurnost, integrirala ga je u svoju rutinu.

Haver, ginekologinja u Teksasu koja je privukla velik broj pratitelja na društvenim mrežama pod brendom The Pause Life, raspravlja o izazovima menopauze i savjetuje o prehrani, tjelovježbi i dodacima prehrani.

Unatoč prodaji suplemenata kolagena VERISOL pod svojom markom, ona poziva na oprez zbog nedostatka propisa FDA-e.

Upozorava na nepouzdane proizvode i “meno-washing“, u okviru kojeg su proizvodi povezani s menopauzom precijenjeni.

Za suplemente kao što je hidrolizirani kolagen navodi se da imaju koristi za kožu, kosu, nokte, zglobove i kosti
FOTO: Getty Images

Učinci kolagena

Kolagen, vitalni strukturni protein u vezivnom tkivu, podržava razne tjelesne funkcije. Njegova proizvodnja opada s godinama, što dovodi do problema poput bora i bolova u zglobovima. Za suplemente kao što je hidrolizirani kolagen navodi se da imaju koristi za kožu, kosu, nokte, zglobove i kosti, ali im nedostaju esencijalne aminokiseline koje se nalaze u kompletnim proteinima.

Nedavne studije ističu potencijalne prednosti kolagena, uključujući hidrataciju kože, elastičnost i zdravlje zglobova. Međutim, izazovi i dalje postoje, kao što su rizici od alergija i dvosmisleni izvori sastojaka. Studije se često oslanjaju na subjektivna mjerenja i imaju ograničenja, a mnoge su povezane s tvrtkama za suplemente.

Iako su dodaci kolagena općenito sigurni, alternative poput uravnotežene prehrane i promjene načina života nude slične prednosti. Neki stručnjaci zagovaraju zaštitu od sunca i retinoide umjesto dodataka za usporavanje starenja, naglašavajući potrebu za snažnijim podacima prije općeg odobravanja.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu