Kolagen za rast kose: Stekao je veliku popularnost, ali što kažu dokazi? Farmaceut otkriva isplati li ga se uzimati

Kolagen za rast kose

Posljednjih nekoliko godina jako je postao popularan kolagen u dodacima prehrani, kako u Hrvatskoj, tako i u svijetu. Lansirani su različiti proizvodi s kolagenom, a najčešće u svrhu zdravlja kože. Usto, u posljednje vrijeme je sve popularnije uzimati i kolagen za rast kose.

Kolagen u dodacima prehrani

Kolagen je protein koji se u organizmu nalazi u kostima, koži i tetivama. Čini čak 30 % svih proteina u organizmu. Postoji 28 različitih tipova kolagena. U ljudskom organizmu 90 % kolagena čini kolagen tipa 1. Taj tip izgrađuje kožu, ligamente, kosti i dr. Od ostalih kolagena najvažniji za čovjeka su još tipovi 2, 3, 4 i 5.

Kada se govori o tome koji je najbolji kolagen za rast kose, potrebno je objasniti nekoliko stvari. Naime, kolagen u obliku koji nalazimo u ljudskom organizmu je slabo topljiv u vodi zbog svoje velike molekularne mase. Zato ga je jako teško u tom obliku aplicirati topikalnim ili oralnim putem. Zbog toga se u industriji kolagen mora ekstrahirati kako bi se dobio hidrolizirani kolagen. Taj oblik ima znatno povoljnija fizikalno-kemijska svojstva te se danas koristi u farmaceutskoj, ali i drugim industrijama.

Iako ima nekoliko izvora iz kojih se dobiva hidrolizirani kolagen, izvori iz različitih morskih organizama se danas najčešće koriste, barem kad je riječ o kozmetici i dodacima prehrani. Hidrolizirani kolagen je sastavljen od manjih peptida te ima znatno manju molekulsku masu. Kod oralne primjene u čovjeku se dalje razgrađuje na aminokiseline sastavnice kolagena te zatim apsorbira u organizam.

Drugim riječima, hidrolizirani kolagen je ono što pijemo kada u oralnom obliku uzimamo kolagen, bilo u tabletama, prahu ili kao tekući kolagen za kosu.

najbolji kolagen za rast kose
FOTO: Shutterstock

Kolagen za rast kose – pretpostavljeni mehanizam djelovanja

Početna namjena oralnog uzimanja kolagena se prvenstveno odnosila na zdravlje i izgled kože. Naime, s godinama udio kolagena opada u organizmu, što neizbježno dovodi do bora i ostalih tragova godina na čovjeku. Dosta je studija koje su se bavile pitanjem djelovanja oralno uzetog kolagena na kožu.

Uz napomenu da bi bilo poželjno napraviti još većih studija sa snažnijim dokazima, jedan dio učinjenih je pokazao pozitivan učinak oralnog uzimanja kolagena na hidrataciju i elastičnost kože.

Pritom pretpostavljeni mehanizam djelovanja nije potpuno poznat. Pretpostavka jest kako hidrolizirani kolagen, odnosno njegovi peptidi i aminokiseline nakon apsorpcije u organizmu djeluju na receptore fibroblasta na način da potiču te iste fibroblaste da stvore vlastiti kolagen.

Drugi mogući mehanizam je djelovanje na M2 makrofage koji imaju svoj protuupalni učinak u tom međuodnosu različitih vrsta imunoloških stanica, a usto povoljno djeluju i na obnovu tkiva i kože. Postoji još teorija, no kao što je već rečeno, sam mehanizam djelovanja nije do kraja utvrđen.

Kada je riječ o mehanizmu na koji način djeluje oralno uzeti hidrolizirani kolagen za brzi rast kose, nepoznanice su još veće. Naime, manje je studija i slabiji su dokazi kada je u pitanju djelovanje kolagena na rast kose. Ipak, studije koje tvrde da hidrolizirani kolagen ima pozitivan učinak na zdravlje kose navode kako su zdravlje kože i kose usko povezani. Pa se tako špekulira kako već spomenutim djelovanjem kolagen ima učinak i na folikul dlake potičući rast i razvoj stanica.

Isto tako, na životinjskim su pokusima došli do zaključka da apsorbirani dipeptidi hidroliziranog kolagena reguliraju ekspresiju gena za ciklus rasta kose, pri čemu u konačnici dolazi do pojačanog rasta dlake kod ispitivanih životinja. Osim na ekspresiju gena, aminokiseline i peptidi kolagena djeluju i na druge signalne puteve potičući rast kose.

Kao i kad je u pitanju mehanizam djelovanja na kožu, unatoč spomenutim indicijama temeljenim na studijama, još uvijek nije do kraja poznat točan način djelovanja hidroliziranog kolagena na rast i zdravlje kose.

Kolagen za kosu - iskustva
FOTO: Shutterstock

Kolagen za kosu – iskustva

Oralni hidrolizirani kolagen se prvenstveno koristio na početku za zdravlje kože, u vezi čega i imamo do neke mjere snažnije dokaze. Ipak, kako je došao na tržište, proširila se teza kako ima pozitivan učinak na kosu. Zato su napravljene i određene kliničke studije da se istraži učinak na rast i zdravlje kose. Tako su provedene male studije koje su pokazale pozitivan učinak na debljinu vlasi kose, ali i na suhoću kose.

Također, oralni oblik kolagena u kombinaciji s drugim vitaminima i mineralima je u nekim istraživanjima doveo do smanjenja opadanja kose. Korištena doza kolagena u tim studijama je varirala 2,5 – 8 g dnevno. Važno je naglasiti kako je dio tih studija bio financiran od strane proizvođača preparata s kolagenom korištenih u samom istraživanju. Drugim riječima, potrebno je ipak s malo zadrške uzeti takve rezultate.

Hidrolizirani kolagen danas najčešće dolazi u tekućem obliku, skupa s drugim nutrijentima koji imaju ulogu u zdravlju kože ili kose. Dakako, postoji na tržištu i u obliku kapsula, iako su u kapsulama, barem na hrvatskom tržištu, nešto niže doze. Također, postoji i kolagen u prahu. Što se oblika tiče, sve ovisi o preferencijama korisnika.

Nisu poznati negativni učinci kolagena u preporučenim dnevnim dozama, iako je svakako preporuka prije korištenja konzultirati se sa stručnjakom. Same doze koje se preporučuju variraju 5 – 20 g dnevno hidroliziranog kolagena.

Zaključno, još uvijek nemamo dovoljno podataka o tome ima li oralno korišteni kolagen učinak na rast i zdravlje kose. Postoje indicije, a i iskustva najčešće pacijentica koje tvrde da im je kolagen znatno doprinio zdravlju kose. Međutim, gledajući strogo sa znanstvene strane, nemamo dovoljno dokaza kojima bismo s potpunom sigurnošću utvrdili kako uzimanje hidroliziranog kolagena doprinosi rastu kose.

To, naravno, ne znači da nema djelovanje, već da u trenutku pisanja ovog članka još uvijek ne možemo tvrditi isto sa sigurnošću.

Prema tome, svatko ponaosob bi trebao odlučiti želi li isprobati navedene preparate s kolagenom.

Ono što je u svakom slučaju poželjno jest da se uz eventualno korištenje kolagena prilagodi i način prehrane. Primjerice, vitamin C je izuzetno važan u sintezi kolagena u organizmu. Dovoljan unos vitamina C te zdrava prehrana generalno u duljem periodu će svakako doprinijeti općem stanju organizma, pa tako i stanju naše kose.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:
 1. Arias, E. M. i sur. (2022). Targeted nutritional supplementation for telogen effluvium: Multicenter study on efficacy of a hydrolyzed collagen, vitamin-, and mineral-based induction and maintenance treatment. International Journal of Trichology, 14(2): 49–54.
 2. Collagen. (2022). Cleveland Clinic.
 3. Hwang, S. B. i sur. (2022). Hair-growth-promoting effects of the fish collagen peptide in human dermal papilla cells and C57BL/6 mice modulating Wnt/β-Catenin and BMP signaling pathways. International Journal of Molecular Science, 23(19): 11904.
 4. Rustad, A. M. i sur. (2022). Myths and media in oral collagen supplementation for the skin, nails, and hair: A review. Journal of Cosmetic Dermatology, 21(2): 438–443.
 5. Nakai, K. (2021). Multiple roles of macrophage in skin. Journal of Dermatological Science, 104(1): 2–10.
 6. Aguirre-Cruz, G. i sur. (2020). Collagen hydrolysates for skin protection: Oral administration and topical formulation. Antioxidants (Basel)., 9(2): 181.
 7. Barati, M. i sur. (2020). Collagen supplementation for skin health: A mechanistic systematic review. Journal of Cosmetic Dermatology, 19(11): 2820–2829.
 8. Oesser, S. (2020). The oral intake of specific bioactive collagen peptides has a positive effect on hair thickness. Nutrafoods, 1: 134–138.
 9. Sionkowska, A. i sur. (2020). Collagen based materials in cosmetic applications: A review. Materials (Basel)., 13(19): 4217.
 10. León-López, A. i sur. (2019). Hydrolyzed collagen-sources and applications. Molecules., 24(22): 4031.
 11. Gómez-Guillén, M. C. i sur. (2011). Functional and bioactive properties of collagen and gelatin from alternative sources: A review. Food Hydrocolloids, 25(8): 1813–1827.

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu