Goitrogeni u hrani: Mogu ometati rad štitnjače! Evo u kojim ih namirnicama ima i kako smanjiti njihov unos

Goitrogeni u hrani

Goitrogeni u hrani su spojevi koji mogu ometati rad štitnjače, odnosno njezinu funkciju. Djeluju tako da smanjuju ili blokiraju apsorpciju joda ili pak inhibiraju proizvodnju štitnih hormona. Uslijed učestale konzumacije goitrogena u većim količinama može doći do hipotireoze i gušavosti

Pročitajte članak “Simptomi bolesti štitnjače: Pretpostavlja se da ih ima svaka 5. žena, a sve je više i muškaraca! Ovo su znakovi problema sa štitnjačom“.

Goitrogeni u hrani

Goitrogeni u hrani mogu se pronaći u ovim namirnicama: 

Dobra je vijest da bismo trebali pojesti značajne količine ovih namirnica da bi nam goitrogeni naštetili.

Također, termičkom obradom neutraliziraju se ili smanjuju ovi štetni spojevi za štitnjaču. Goitrogeni će se deaktivirati već pri kuhanju povrća na pari. 

Goitrogeni se nalaze u soji
FOTO: Shutterstock

Osim spomenutih namirnica, goitrogeni se nalaze i u ovim namirnicama ili tvarima:

Kod autoimunih bolesti dobro je razmotriti bi li bezglutenska prehrana bila od koristi. Što se tiče soje, njezin spoj genistein veže molekule joda. Drugim riječima, bori se sa štitnjačom tko će vezati više joda. 

Međutim, prije nego što odlučite izbaciti soju, dovoljan unos joda putem prehrane, kao i kuhanje, odnosno fermentacija soje čine ovu namirnicu i dalje aktualnom u prehrani. Dakle, ako jedete puno soje, a imate problema sa štitnjačom, vodite računa i o dovoljnom unosu joda

Goitrogeni se općenito dijele u tri skupine spojeva:

  • flavonoidi 
  • tiocijanati
  • goitrini. 

Posljednja dva nastaju kada voće ili povrće koje ih sadrži zarežemo nožem ili žvačemo. Pritom se tiocijanati nalaze u povrću kao što su prokulice, kelj i brokula. Možda vas zbunjuje što se na ovom popisu nalaze flavonoidi jer ste često čuli kako su korisni za zdravlje. 

Flavonoidi se povezuju sa zdravljem srca zahvaljujući antioksidativnim i protuupalnim svojstvima. Međutim, crijevne bakterije mogu ih pretvoriti u goitrogene. Ako patite od bolesti štitnjače, ne morate paziti na flavonoide uslijed umjerene konzumacije. 

Dakle, bez obzira na prisutnost goitrogena u namirnicama koje su nutritivno vrlo kvalitetne, poput pojedinih vrsta povrća i voća, ne morate se bojati da ćete njima naštetiti štitnjači ako ih jedete u preporučenim količinama

Bilo kakva termička obrada, od kuhanja na pari ili u vodi do pečenja, prženja i sl., inaktivira enzime koji stvaraju goitrogene
FOTO: Shutterstock

Kako smanjiti ili eliminirati goitrogene?

Izbjegavajte konzumaciju sirovog povrća koje sadrži goitrogene u prevelikoj količini. Naime, goitrogene u hrani možete smanjiti ili eliminirati na nekoliko načina:

  • termičkom obradom 
  • namakanjem 
  • fermentacijom. 

Bilo kakva termička obrada, od kuhanja na pari ili u vodi do pečenja, prženja i sl., inaktivira enzime koji stvaraju goitrogene. Namakanje, posebice mahunarki, također smanjuje udio goitrogena u namirnicama. 

U konačnici, fermentirani proizvodi imaju znatno manje goitrogena, a i korisni su za zdravlje. Tu se ubrajaju kiseli kupus, fermentirani proizvodi soje kao što su tempeh i miso te kiseli krastavci

Ako imate bolest štitnjače, izbjegavajte namirnice koje sadrže goitrogene jesti u sirovom obliku. Obradite ih termički. S druge strane, vašoj štitnjači pomoći će hrana bogata vitaminima B skupine, odnosno cjelovite žitarice. Alge su odličan izbor hrane za štitnjaču ,kao i za dovoljan unos željeza

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu