Goitrogeni u hrani: Mogu ometati rad štitnjače! Evo u kojim ih namirnicama ima i kako smanjiti njihov unos
- Budite prvi i komentirajte!
- 2 min čitanja
Goitrogeni u hrani su spojevi koji mogu ometati rad štitnjače, odnosno njezinu funkciju. Djeluju tako da smanjuju ili blokiraju apsorpciju joda ili pak inhibiraju proizvodnju štitnih hormona. Uslijed učestale konzumacije goitrogena u većim količinama može doći do hipotireoze i gušavosti.
Pročitajte članak “Simptomi bolesti štitnjače: Pretpostavlja se da ih ima svaka 5. žena, a sve je više i muškaraca! Ovo su znakovi problema sa štitnjačom“.
Goitrogeni u hrani
Goitrogeni u hrani mogu se pronaći u ovim namirnicama:
Također, termičkom obradom neutraliziraju se ili smanjuju ovi štetni spojevi za štitnjaču. Goitrogeni će se deaktivirati već pri kuhanju povrća na pari.
Osim spomenutih namirnica, goitrogeni se nalaze i u ovim namirnicama ili tvarima:
Kod autoimunih bolesti dobro je razmotriti bi li bezglutenska prehrana bila od koristi. Što se tiče soje, njezin spoj genistein veže molekule joda. Drugim riječima, bori se sa štitnjačom tko će vezati više joda.
Međutim, prije nego što odlučite izbaciti soju, dovoljan unos joda putem prehrane, kao i kuhanje, odnosno fermentacija soje čine ovu namirnicu i dalje aktualnom u prehrani. Dakle, ako jedete puno soje, a imate problema sa štitnjačom, vodite računa i o dovoljnom unosu joda.
Goitrogeni se općenito dijele u tri skupine spojeva:
- flavonoidi
- tiocijanati
- goitrini.
Posljednja dva nastaju kada voće ili povrće koje ih sadrži zarežemo nožem ili žvačemo. Pritom se tiocijanati nalaze u povrću kao što su prokulice, kelj i brokula. Možda vas zbunjuje što se na ovom popisu nalaze flavonoidi jer ste često čuli kako su korisni za zdravlje.
Flavonoidi se povezuju sa zdravljem srca zahvaljujući antioksidativnim i protuupalnim svojstvima. Međutim, crijevne bakterije mogu ih pretvoriti u goitrogene. Ako patite od bolesti štitnjače, ne morate paziti na flavonoide uslijed umjerene konzumacije.
Dakle, bez obzira na prisutnost goitrogena u namirnicama koje su nutritivno vrlo kvalitetne, poput pojedinih vrsta povrća i voća, ne morate se bojati da ćete njima naštetiti štitnjači ako ih jedete u preporučenim količinama.
Kako smanjiti ili eliminirati goitrogene?
Izbjegavajte konzumaciju sirovog povrća koje sadrži goitrogene u prevelikoj količini. Naime, goitrogene u hrani možete smanjiti ili eliminirati na nekoliko načina:
- termičkom obradom
- namakanjem
- fermentacijom.
Bilo kakva termička obrada, od kuhanja na pari ili u vodi do pečenja, prženja i sl., inaktivira enzime koji stvaraju goitrogene. Namakanje, posebice mahunarki, također smanjuje udio goitrogena u namirnicama.
U konačnici, fermentirani proizvodi imaju znatno manje goitrogena, a i korisni su za zdravlje. Tu se ubrajaju kiseli kupus, fermentirani proizvodi soje kao što su tempeh i miso te kiseli krastavci.
Ako imate bolest štitnjače, izbjegavajte namirnice koje sadrže goitrogene jesti u sirovom obliku. Obradite ih termički. S druge strane, vašoj štitnjači pomoći će hrana bogata vitaminima B skupine, odnosno cjelovite žitarice. Alge su odličan izbor hrane za štitnjaču ,kao i za dovoljan unos željeza.
Pročitajte i ove članke:
- Hrana za štitnjaču: Nisu sve nepovoljne namirnice “zabranjene”! Nutricionistica otkriva koje su najbolje, a koje najviše štete
- Cink i selen za štitnjaču: Magistar farmacije otkriva što su pokazala klinička istraživanja i kada ih treba suplementirati
- Prirodni lijek za štitnjaču: Ove biljne pripravke, plodove i začine sigurno imate kod kuće, a mogu pomoći u borbi protiv bolesti štitne žlijezde.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
Prvi simptomi glaukoma koje ne smijete ignorirati
- Tomislav Stanić
- 2 min čitanja