Kako čitati više knjiga? Lakše je nego što mislite! Ovih 14 savjeta pomoći će vam da se motivirate i ne odustanete od cilja

Kako čitati više knjiga

Stvoriti bilo koju naviku zna biti problematično. Motivacija s vremenom opada, zanemarimo svoj novi cilj nekoliko dana uzastopno i vratimo se starim, toliko dobro poznatim navikama. Odustajemo brže i lakše, a nove ciljeve određujemo stalno i često. Kako biste se odlučno držali cilja čitanja više knjiga te kako ne biste odustali od ideje da provodite ovu odluku, pročitajte savjete i naučite – kako čitati više.

Prije čitanja naših savjeta, inspirirajte se sjajnom izrekom Oscara Wildea:

It’s what you read when you don’t have to that determines what you will be when you can’t help it.

1. Odredite cilj

Izbjegavajte ciljeve kao “Pročitat ću jednu knjigu na mjesec.” ili “Pročitat ću jednu knjigu na tjedan.” jer je vrlo vjerojatno da ćete čitanje odgoditi za zadnjih nekoliko dana.

Umjesto toga, odredite si broj stranica koje ćete pročitati dnevno. Primjerice, ako odredite da ćete na dan pročitati 25 stranica, to je 175 stranica tjedno. Neka broj bude razuman i odgovara količini vremena koju možete odvojiti.

2. Imajte raspored čitanja

Osim broja stranica, odredite u koje doba dana ćete čitati. Tako ćete imati motivaciju. Primjerice, ako odlučite čitati kasno popodne ili navečer, vjerojatno je da ćete izgubiti motivaciju zbog umora.

Preporuka je da čitate u prvom dijelu dana. Zamislite, uz kavu i doručak svako jutro čitate 10 stranica odabranog štiva. Ne zvuči loše.

Imajte raspored čitanja
FOTO: Shutterstock

3. Čitajte nakon vježbe

Već i ptice na grani znaju da vježba “budi” mozak. Ako si možete organizirati dan tako da iza tjelovježbe slijedi čitanje, vaš će vam mozak biti zahvalan. Mozgu vježba omogućuje bolji fokus i pamćenje.

Pročitajte članak “Kako početi vježbati i zavoljeti takav način života? Tajna je u intrinzičnoj motivaciji! Evo kako do nje“.

4. Eliminirajte distrakcije

Prije nego počnete čitati, spremite mobitel, neka stol za kojim čitate bude čist, bez nepotrebnih predmeta koji će vam odvraćati pažnju. Također, možete svojim najmilijima reći da sljedećih pola sata želite provesti u miru jer se posvećujete čitanju.

5. Predvidite barijere

Slično prethodnom savjetu, ovaj vas upućuje na to da unaprijed predvidite sve što može vašu koncentraciju premjestiti s čitanja na nešto drugo. Ako čitate u kafiću, slušalice mogu biti izvrstan način uklanjanja zvukova iz pozadine.

Obznanite svima svoj cilj
FOTO: Shutterstock

6. Obznanite svima svoj cilj

Ako obitelji, prijateljima pa čak i poznanicima kažete čime se bavite i što želite postići, stvorit ćete dodatnu motivaciju. Također, možete javno obznanjivati svaki uspješan dan čitanja, a dane kada to ne uspijete “snositi posljedice”.

Primjerice, ako ste odredili da ćete svako jutro pročitati 10 stranica, bilježite to. Ako se dogodi da tri dana niste pročitali nijednu stranicu, vaša kazna može biti da morate svoje prijatelje počastiti kino ulaznicama ili im jednostavno dati 20 eura.

Prijatelji će rado prihvatiti, a vi ćete biti motivirani jer ne želite svaka tri dana trošiti novce.

7. Koristite aplikacije za čitanje

Osim što su odličan izvor prijedloga za čitanje te omogućuju da prije čitanja saznate što o knjizi misle ljudi koji su je pročitali, aplikacije su stalni podsjetnik da imate cilj.

Pronađite na listi aplikaciju koja vam najbolje odgovara.

8. Pronađite knjigu koja će vas zanimati

Izaberite štivo koje je od vašeg interesa. Nemojte čitati bilo što, samo da biste čitali. Odaberite knjigu koja vam izgleda privlačno izvana, ali i iznutra.

Birajte literaturu različitih područja, kombinirajte i budite kreativni! Držati se samo lakog štiva može biti opuštajuće za mozak, ali samo čitanjem fikcije nećete ostvariti svoj potencijal za učenjem i rastom.

Odaberite područja koja vas zanimaju – od uređenja vrta i menadžmenta, preko odgoja djece, ljubića i kriminalističkih romana, do knjiga koje vas uče bržem učenju, povijesti, biografija itd. Izbor je samo na vama, ali ne zaboravite – uvijek kombinirajte.

Pronađite knjigu koja će vas zanimati
FOTO: Shutterstock

10. Znajte što ćete čitati sljedeće

Iščekivanje sljedeće knjige može pomoći kao motivacija za redovito čitanje trenutne knjige. Za vaš sljedeći pothvat možete se inspirirati na internetskoj stranici Whichbook.

11. Čitajte s olovkom u ruci

Zamislite to ovako – kada čitate, razgovarate s autorom. Postavljajte mu pitanja i očekujte da će vam u sljedećim odlomcima dati odgovor. Kada ga dobijete, zabilježite ga na margine knjige. Pisati po knjigama nije grijeh. Štoviše, čitanje treba shvatiti kao aktivan proces.

Znajte da ako ste nekada davno pročitali knjigu te ste na rubove zapisali sve što vam se učinilo važnim ili zanimljivim, toj knjizi ćete se vratiti.

Pročitajte članak “Psihološke knjige koje vrijedi pročitati: Po preporuci stručnjakinje! Ovih 10 knjiga treba se naći na vašoj ‘to do’ listi“.

12. Knjigu nosite sa sobom

Ne trebate se limitirati na onih 10 stranica uz kavu. Knjigu možete čitati za vrijeme dulje pauze za ručak, u vlaku ili dok čekate u dugom redu. Ako je uz vas, primit ćete je u ruke. Zanemarite čitanje obavijesti s Faceboooka dok ste u tramvaju, oči će vam biti zahvalne ako u ruku uzmete nešto što nije smartphone.

13. Pronađite ljude kojima se divite

Saznajte koje su knjige utjecale na njih – to čitajte!

14. Naučite brzo čitati

O tome kako brzo čitati saznajte u sljedećem videu.

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

5 / 5   2

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu