Kako motivirati dijete na čitanje: Evo zašto bi čitanje trebalo biti dio rutine za male i velike i kako stvoriti interes

Kako motivirati dijete na čitanje

Čitanje je iznimno važno i za djecu i za odrasle. Osim što doprinosi razvoju vještina kao su analitičke i govorne vještine, čitanje opušta i omogućuje mašti da preuzme kolo i odvede nas nakratko u neku drugu stvarnost.

Zajedničko čitanje, kao i samostalno čitanje kod djece može imati brojne prednosti za njihov razvoj. Iz tog razloga važno je znati kako motivirati dijete na čitanje, pogotovo u doba kada je tehnologija zauzela glavni dio slobodnog vremena.

U nastavku vam donosimo važnost čitanja za djecu, razloge zašto neka djeca ne žele čitati te kako motivirati dijete na čitanje.

Važnost čitanja za djecu i odrasle

Jednom kada dijete nauči čitati, važno je njegovati volju i želju za čitanjem iz više razloga. Čitanje može doprinijeti razvoju brojnih vještina i kod djece i kod odraslih, a neke od njih su:

Čitanje pruža mogućnost zabave i opuštanja, a pokazano je da može pomoći i u snižavanju stresa. Čitanje na stranom jeziku također je jedan od najboljih načina učenja novog jezika.

Važnost čitanja djeci
FOTO: Shutterstock

Važnost čitanja djeci

Čitanje djeci prije nego nauče samostalno čitati također je od iznimne važnosti i može pružiti mnoštvo prednosti djetetu.

 • Razvija se interes za knjige i čitanje – čitanjem djeci pokazujete im da se radi o ugodnoj aktivnosti. Važno je da dijete asocira čitanje s ugodom, kako bi kasnije imalo želju za samostalnim čitanjem.
 • Upoznavanje s vokabularom i jezičnim obrascima – čitanjem se malu djecu izlaže kompleksnijim jezičnim obrascima, što može doprinijeti razvoju pisanih i govornih vještina.
 • Upoznavanje s procesom čitanja – djeca uče o radnji čitanja na način da promatraju druge kako im čitaju, što im može pomoći da sami nauče čitati.

Autori istraživanja objavljenog 2014. godine u časopisu Economics of Education Review pronašli su povezanost između čitanja djeci i razvoja vještina čitanja i kognitivnog razvoja.

Pročitajte članak “Psihološki razvoj djeteta po godinama – faze razvoja i promjene u ponašanju“.

Zajedničko čitanje može osnažiti vezu između roditelja i djeteta, te djetetu pružiti osjećaj brige i voljenosti. Osim toga, može pomoći i u uspostavljanju rutine za spavanje.

Kako potaknuti djecu na zajedničko čitanje?

Ako djeca nemaju naklonost da im čitate, nemojte ih prisiljavati na to. Ponudite zajedničko čitanje i, ako dijete pristane, za početak odaberite kraće priče tematike koja je u skladu s interesima vašeg djeteta ili ostavite odabir knjige djetetu. Izrazito je važno da knjige za učenje čitanja budu prikladne dobi vašeg djeteta i da ga tematski interesiraju, kako bi asociralo pozitivne emocije uz čitanje.

Pokušajte čitanje ubaciti u rutinu, kao što je čitanje prije spavanja, kako bi im ta radnja postala kao navika.

Još jedan način da potaknete dijete da zavoli zajedničko čitanje jest da ga napravite kreativnim. Na primjer, možete odabrati najdražeg lika i zajedno odglumiti određeni događaj iz knjige. Ako dijete voli smišljati priče, zajedno smislite ili napišite priču.

Dijete ne želi čitati
FOTO: Shutterstock

Zašto neka djeca čitaju manje knjiga?

Prije sagledavanja načina na koje motivirati dijete na čitanje, potrebno je razumjeti zašto dijete ne želi čitati ili rijetko čita, što je problem s kojim su neki roditelji suočeni. Autorica članka objavljenog 2017. godine u časopisu English in Education navodi ključne razloge zašto neka djeca rjeđe čitaju rekreativno.

 • Pristup knjigama – dostupnost fizičkih knjiga povezana je s pozitivnim stavovima vezanim uz čitanje i s učestalošću čitanja kod djece.
 • Dostupnost vremena – istraživanja su pokazala da djeca manje čitaju kada im je slobodno vrijeme okupirano drugim aktivnostima, kao što su aktivnosti koje za dijete odabire roditelj, čuvanje braće i sestara i druge kućanske obaveze.
 • Snižena koncentracija – zbog tehnološkog razvoja djeca imaju tendenciju snižene koncentracije, koja može utjecati na želju za čitanjem.
 • Nedostatak vještina – snižene vještine čitanja, kao što su brzina čitanja, vokabular i čitanje s razumijevanjem, pokazale su se kao značajna barijera u dječjoj volji za čitanjem.

Nedijagnosticirane poteškoće u učenju, kao što su disleksija i ADHD, kao i negativne emocije povezane s čitanjem također mogu izazvati izbjegavanje čitanja kod djece.

Pročitajte članke:

Istraživanja pokazuju da se roditeljska potpora i ohrabrivanje na čitanje smanjuje nakon ranog djetinjstva. Nedostatak poticaja na čitanje kod mladih može rezultirati zaključcima da čitanje više nije bitno za njih. Stoga je iznimno važno poticati i podržavati čitanje kod djece, neovisno o dobi.

Kako motivirati dijete na čitanje?

Vrlo je važno čitati djetetu u mlađoj dobi, kako bi kasnije razvilo interes i želju za čitanjem. Taj interes se s godinama može smanjiti, ali postoji nekoliko stvari koje možete napraviti kako biste motivirali dijete na samostalno čitanje. Važno je naglasiti da ni u kojem slučaju nije u redu prisiljavati dijete na čitanje, već ga samo motivirati na čitanje, koje bi trebala biti ugodna aktivnost.

 • Vodite primjerom – djeca su sklona oponašanju odraslih, stoga će biti sklonija čitanju ako vide da i njihovi roditelji čitaju. Iskoristite svoje slobodno vrijeme na čitanje kako biste im ukazali da se radi o zabavnoj aktivnosti.
 • Pohvalite njihove uspjehe – priznanje i pozitivne povratne informacije izrazito su važni za djecu. Pohvale za čitanje mogu stvoriti pozitivne emocije vezane uz čitanje i povećati samopouzdanje u sposobnosti.
 • Potaknite ih na čitanje serijala knjiga – pokazano je da su djeca sklonija čitanju knjiga kada se radi o serijalu knjiga. Predložite djetetu čitanje čarobnih serijala knjiga, kao što su knjige o Harryju Potteru. Važno je i dalje ostaviti na raspolaganju i predlagati raznolike knjige.
 • Pokažite interes – zainteresirajte se za knjigu koje dijete čita te ih potaknite da pričaju o njoj.

Istraživanje objavljeno 2017. godine u časopisu English in Education provedeno je na djeci u dobi od osam do 11 godina, s ciljem otkrivanja što bi ih potaknulo na učestalije čitanje. Između ostalog, djeca su navela da bi češće čitali kada bi imali pomoć pri odabiru knjiga koje bi bile interesantne za njih osobno, uz lagani pristup knjigama.

Važnost čitanja za djecu
FOTO: Shutterstock

To znači da djecu treba učiti na koji način da biraju knjige bliže njihovim preferencijama i uzrastu, ali i omogućiti im pristup tim knjigama (učlanjenjem u knjižnicu ili kupovinom knjiga). Knjige stavite na vidljivo i pristupačno mjesto u domu kako bi se djeca (a i vi) lakše sjetili čitati.

Neka djeca preferiraju socijalno okruženje, stoga klub čitatelja može biti dobra opcija za poticanje čitanja kod takve djece. U klubovima čitatelja članovi čitaju određenu knjigu jednom tjedno ili mjesečno, nakon čega je zajedno komentiraju. Ovakvi razgovori o knjizi mogu doprinijeti i razvoju čitanja s razumijevanjem. Ako nemate lokalni klub čitatelja, potražite virtualni klub čitatelja ili oformite klub unutar obitelji.

Pročitajte članak “Kako čitati više knjiga? Uz ovih 14 savjeta“.

Kako dijete naučiti čitati s razumijevanjem?

Učenje samostalnog čitanja nije isto što i učenje čitanja s razumijevanjem, iako su usko povezani. Čitanje s razumijevanjem podrazumijeva razumijevanje pročitanog teksta, a važno je iz mnogo razloga. Između ostalog, utječe na djetetovu želju za čitanjem i na razvoj fonoloških vještina.

Kako biste potaknuli dijete da nauči čitati s razumijevanjem, razgovarajte s njim o knjigama koje čita. Pitajte ih zašto su zainteresirani za određenu knjigu, koja je radnja knjige i zašto im se svidjela ili nije. Ovakva verbalna obrada knjige pomaže pamćenju i potiče razmišljanje o knjizi.

Tečno čitanje u obliku brzog i nesmetanog čitanja povezano je s čitanjem s razumijevanjem. Potaknite ponovno čitanje poznatih ili već pročitanih knjiga kako bi dijete razvilo tečno čitanje. Čitanje naglas također može potaknuti razumijevanje jer, osim što vide riječi, također ih i čuju.

Poradite na razvoju djetetovog vokabulara kroz filmove, čitanje ili igre, jer razvijeni vokabular omogućuje lakše čitanje s razumijevanjem. I za kraj, pružite podršku i budite strpljivi dok dijete uči samostalno čitati ili čitati s razumijevanjem.

Pročitajte članak “Razvoj i vježbe za djecu za zdravi razvoj djeteta?“.

Članak objavljen:
 1. Collier, E. (2019). Why is Reading so Important for Children? High Speed Training.
 2. Merga, M. K. (2017). What would make children read for pleasure more frequently? English in Education, 51(2): 207–223.
 3. Hall, S. L. i Moats, L. C. (2014). Why reading to children is important. 4 Preface: Knowledge for Literacy, 22.
 4. Kalb, G. i Van Ours, J. C. (2014). Reading to young children: A head-start in life? Economics of Education Review, 40: 1–24.

Ocijenite članak

4 / 5   2

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu