Najčitanije knjige – bestseleri koji se čitaju u jednom dahu

Najčitanije knjige

Iz godine u godinu postaje sve teže odabrati knjige koje nas ostavljaju bez teksta jer je takvih, srećom, sve više. Najčitanije knjige, tj. bestseller knjige su one knjige koje vrlo brzo po objavljivanju zainteresiraju širu publiku i postignu veliku popularnost.

Najčitanije knjige – bestseleri (eng. bestseller znači “najprodavaniji”) imaju različite kriterije koji se formiraju zavisno od zemlje, a prvi put je ovaj izraz upotrijebljen krajem 19. stoljeća. Kultura čitanja opstaje već stoljećima, a fenomen najčitanije knjige svih vremena svakako zauzima Biblija, najprevođenija knjiga na svijetu koja ujedno posjeduje i najviše izdanja.

U nastavku članka, pokušat ćemo navesti najčitanije knjige na svijetu u posljednjih nekoliko godina, one koje su posebno odjeknule u široj populaciji i koje ujedno zauzimaju mjesto u skupini 10 najprodavanijih knjiga. Ako smatrate da je neka odlična knjiga izostala s popisa, pomozite nam svojom preporukom! 

Najčitanije knjige – publicistika

Publicistika je naziv popularno pisanih radova o aktualnim temama u društvu, od politike do znanosti, a najčešće je riječ o novinarskim žanrovima kod kojih je jako važan način prenošenja glavne ideje, interpretacije i zaključka autora. U posljednje su vrijeme djela iz ovog područja preplavila aktualne popise bestselera, a u nastavku donosimo ona koja su se posebno istaknula.

Najčitanije knjige - publicistika
FOTO: Shutterstock

Jordan Peterson – 12 pravila za život

Posljednjih nekoliko godina, poznati klinički psiholog Jordan Peterson ne gubi svoju popularnost. Njegovo prvo izdanje pravila za život, koje predstavlja kao protuotrov kaosu, od 2018. godine ne prestaje rušiti svjetske ljestvice najčitanijih knjiga.

Uz mnogo humora te mudrih i dubokih misli, Peterson se jednostavnim rječnikom obraća čitatelju i objašnjava brojne psihološke i znanstvene fenomene u društvu. Prošle godine, izašla je još jedna odlična knjiga kao nastavak na prvu, a koja nosi naziv Izvan reda – Još 12 pravila za život.

Nastajući tijekom početka pandemijskog razdoblja u svijetu, donosi opširnija osobna iskustva autora, kao i nekoliko novih smjernica koje nastoje čitatelju objasniti savršenu ravnotežu između kaosa i reda.

Thomas Erikson – Okruženi narcisima

Švedski stručnjak i cijenjeni predavač u području komunikacije, Thomas Erikson, u posljednjih nekoliko godina je svojim popularnoznanstvenima naslovima o komunikaciji i ljudskom ponašanju osvojio čitatelje. Prvo je lansirao knjigu Okruženi idiotima, koja je samo u Švedskoj prodana u više od pola milijuna primjeraka, a nakon toga je objavio još dva naslova – Okruženi psihopatima i Okruženi lošim šefovima.

Najnovija knjiga, Okruženi narcisima, ukazuje na klasične narcisoidne obrasce ponašanja, koje svatko od nas u određenoj mjeri posjeduje. Nastoji čitateljima približiti načine održavanja odnosa s narcisima u okolini, ali i nošenja s vlastitom narcisoidnom crtom ličnosti koja je sve izraženija u modernom dobu društvenih medija.

Odlična knjiga
FOTO: Shutterstock

Robert Torre – Ima li života prije smrti?

Poznati zagrebački psihijatar, koji je nenadano izgubio bitku života krajem 2021. godine, autor je nekoliko poznatih knjiga iz područja psihijatrije. Međutim, Robert Torre je posebno zainteresirao publiku svojom knjigom Ima li života prije smrti?, kojom neprestano potiče čitatelja na traganje za smislom svojeg života, pokušavajući mu dati odgovore na pitanja što je život i kako ga živjeti.

Dugogodišnje iskustvo rada s ljudima, posebno onima koji se izgube u vrtlogu brojnih problema, nastoji prenijeti glavne ideje egzistencijalističke filozofije, a svojom posljednjom knjigom Ludilo uzvraća udarac, objašnjava povijest ludila kroz širu društvenu povijest, u pretpsihijatrijskom, ali i ovome psihijatrijskom razdoblju te povijesti.

Christel Petitcollin – Kako manje misliti?

Poznata psihoterapeutkinja koja se bavi brojnim psihološkim problemima ljudi, Christel Petitcollin, autorica je ove popularne knjige koja se posebno odnosi na one koji “beskonačno analiziraju”. U vremenu tzv. overthinkanja, koje mnogima otežava donošenje odluka na razini svakodnevice, autorica nastoji objasniti kompleksnost razmišljanja kao psihičkog procesa te povećane osjetljivosti onih koji su posebno skloni proučavanju vlastitih i tuđih postupaka.

Pisana u optimističnom i pozitivnom tonu, ova knjiga nije samo za overthinkere, nego i sve one koji se žele sačuvati od predoziranja senzornih podražaja u modernom svijetu hiperpažnje i površnosti.

Jorge Bucay – Želim, mala knjiga o ljubavi

Cijenjeni svjetski psihoterapeut, Jorge Bucay, jedan je od poznatih autora brojnih popularnih izdanja iz područja psihologije. Toliko jednostavan jezik pisanja, prožet brojnih mudrim i prosvjetljujućim savjetima, zaista karakterizira sve njegove knjige koje se čitaju u jednom dahu.

Kada zaključno zbrojite sve najčitanije ljubavne knjige, dobijete ovaj jednostavni i samorazumljivi priručnik želja i uputa za uspjeh ljubavnih veza i odnosa. U nadi da će Bucay izazvati pravu bujicu emocija, preporučujemo i neke starije, jednako izvrsne naslove iz njegove autorske radionice, kao što su Klasične priče da se bolje spoznaš te Ispričat ću ti priču.

Pročitajte članak “Self help knjige koje preporučuje psihologinja“.

Najčitanije knjige - bestseleri
FOTO: Shutterstock

Najčitanije knjige – beletristika

Beletristika, kao lijepa književnost, je vrsta književnog djela koja se ističe po estetskom karakteru, odnosno poimanju književnosti kao umjetnosti. Za razliku od znanstvenih, informativnih i poučnih djela, beletristika se kao izraz najčešće upotrebljava za umjetničku prozu, romane, novele i eseje.

U nadi da nećemo previše toga otkriti, a ipak vas zainteresirati za čitanje, donosimo nekoliko zanimljivih djela iz područja beletristike u posljednjih nekoliko godina.

Paulo Coelho – Alkemičar

Rijetki su oni koji nikada nisu čuli za ovaj predivni roman brazilskog autora Paula Coelha, kojim je stekao veliku slavu prije 10-ak godina kada je Alkemičar došao na svjetsku pozornicu. Nadahnuti razmišljanjem mladog andaluzijskog pastira koji traga za blagom, brojni čitatelji su ostali očarani jednostavnim, životnim porukama mudrosti.

Coelho je napisao i brojna druga djela, a svako od njih prožeto je njegovim dubokim promišljanjima o životu, pronalasku istinske radosti i smisla postojanja.

Haruki Murakami – Prvo lice jednine

Popularni japanski pisac i prevoditelj, Haruki Murakami, napisao je svoje novo djelo vrhunskog pripovjedačkog stila pisanja. Nova zbirka pripovjedaka prenosi osam genijalnih priča o glazbenim meditacijama, ljubavi i samoći, nostalgičnom povratku u prošlost te brojnim drugim (naizgled) jednostavnim temama.

S obzirom na to da potječe iz obitelji koja je čvrsto privržena japanskoj književnosti, Murakami je u svojim tridesetima započeo s pisanjem svojih djela, a svakako su svjetsku slavu stekle i Norveška šuma, Nakon potresa te Pleši, pleši, pleši.

Eva Meijer – Kuća za ptice

Spoj ljubavi prema pticama i glazbi savršeno je opisan u najnovijem izdanju autorice Eve Meijer koja nastoji u svojem fokusu zadržati teme iz prirode i glazbe. Glazbenica Len napušta svoj londonski svijet i donosi odluku posvetiti ostatak svojeg života proučavanju pticama, kao jednoj od svojih istinskih strasti.

Svijet ptica iz pera autorice čitateljima otvara potpuno novi oblik promišljanja o važnosti odnosa prema prirodi, usprkos brojnim društvenim očekivanjima kojima glavni lik romana uspješno prkosi.

Pročitajte članak “10 knjiga koje će uvijek biti dio vašeg života“.

Najčitanije knjige za djecu
FOTO: Shutterstock

Najčitanije knjige za djecu

Najčitanije dječje knjige teško je svrstati na jedan zajednički popis, uzimajući u obzir činjenicu da je većina nas odrastala uz klasične, najljepše bajke svijeta. Od Crvenkapice, Trnoružice, Pepeljuge, Šegrta Hlapića, Šume Striborove, pa sve do Petra Pana, Palčice, Pinokija, Alise u zemlji čudesa, Aladina i Male sirene – sve su to likovi uz koje smo odrastali i nastojali shvatiti glavne poruke ljepote djetinjstva i njegove neopterećene maštovitosti.

I dok bi se mnogi složili da su to najbolje knjige svih vremena iz kojih opetovano izvlačimo važne zaključke i stvaramo životne metafore, postoje i novi naslovi koji su trenutno popularni u dječjem svijetu. Ako niste čuli za Macu Papučaricu, Mrljeka i Prljeka, Antuntuna, Slonića Nonića ili doktora Smeđemedića, znači da još uvijek imate dosta naslova dječje književnosti za istraživanje sa svojim mališanima.

Posebno izdvajamo sljedećih nekoliko edukativnih dječjih naslova iz svijeta knjige:

  • Velika knjiga o osjećajima (Mary Hoffman, Ros Asquth) – sjajna knjiga za djecu i mlade koja će im pomoći da shvate svoje osjećaje i lakše se nose s njima
  • Hrabrica (Željka Horvat-Vukelja) – jedno od omiljenih štiva malih osnovnoškolaca o tome kako je jedna palačinka pomogla Perici da nauči voziti bicikl
  • Potraga za Dubravkom (Dario Nikolić) – pustolovni, šaljivi roman za osnovnoškolce
  • Smaragdna šuma želja (Zorana Živić, Petra Šuštar) – knjiga o emocijama koja će omogućiti djeci da kroz svijet maštanja lakše shvate nošenje s brigama, strahovima i tugom
  • Kad je ljut, zeko se ozlijedi (Tatjana Gjurković, Tea Knežević) – serija slikovnica za najmlađe uz životinjske likove
  • Ljepota razlika, Pjev riječi, Ples slova, Vedrina suncokreta (Nataša Šunić Vargec) – naslovi iz serije slikovnica o djeci s teškoćama koje objašnjavaju mucanje, disleksiju, disgrafiju i diskalkuliju, poremećaj iz spektra autizma i Downov sindrom.
Najčitanije knjige za mlade
FOTO: Shutterstock

Najčitanije knjige za mlade

U modernom svijetu tehnologije odrasli se često žale da su mladi nezainteresirani za čitanje te da previše vremena provode na mobitelima. Većina mladih čitanje povezuje s lektirama, a s obzirom na brojne školske aktivnosti, mnoge lektire se čitaju paralelno uz balansiranje usmenih ispitivanja, pismenih testova i ostalih obveza.

Najčitanije knjige za tinejdžere ne moraju nužno biti vezane za dobne granice adolescencije. Pravi primjer toga je svevremenska knjiga Mali princ, koju su mnogi otkrili u mladenačkim godinama, a dubinski shvatili tek kasnije zbog čega je postala kultna knjiga i među djecom i među odraslima. Poznati likovi kao što su Robinson Crusoe, Oliver Twist, Sherlock Holmes i Tom Sawyer pripadaju samo nekim romanima koje brojni mladi vole čitati.

Uz neke stare dobro poznate naslove, donosimo i neke nove koji će se zasigurno svidjeti mladima:

  • Ljubav, padobranci i izvanzemaljci (Mladen Kopjar) – priče i pripovijetke o ljubavi, padobrancima i izvanzemaljcima (tinejdžerima i njihovim roditeljima), idealne za starije osnovce i mlađe srednjoškolce o burnom vremenu odrastanja
  • Hej, ne želim odrasti! (Robert Frank) – roman o tinejdžerici koja prolazi kroz najosjetljiviji period svojeg života
  • Zar baš moram u školu? (Sanja Pilić) – zanimljivi roman koji pripovijeda o povratku u školu nakon zanimljivog i ispunjenog morskog ljeta glavne junakinje
  • Učim letjeti, a nemam krila (Ivana Adlešić Pervan) – roman za mlade o gimnazijalcu Ivanu koji će se svidjeti i roditeljima.

Važnost razvijanja vještine čitanja, otkrivanja novih svjetova između redaka i shvaćanja važnosti književnosti važno je poticati kod djece i mladih od najranije dobi. Imajte puno strpljenja dok nekome nastojite usaditi ljubav prema čitanju.

Trebamo knjige koje nas pogode kao katastrofa, rastuže duboko, kao smrt nekoga
koga smo voljeli više nego sebe.
(Franz Kafka)

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

4.25 / 5   4

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu