Slabost u nogama – fizički i psihički uzroci (anksioznost)

Slabost-u-nogama

Slabost u nogama je nelagodno stanje gubitka ravnoteže koje može imati različite fizičke ili psihičke uzroke. Često je popraćeno strašnom boli u nogama, osjećajem trnjenja i peckanja, te grčevima u mišićima.

Također, nerijetko se javljaju uz slabost u nogama drhtanje i vrtoglavica koji mogu biti pokazatelji nekih ozbiljnijih problema. Iako su uzroci različiti, nije ih teško prepoznati, a najvažnija je pravilna i adekvatna primjena liječenja.

Pojava-slabosti-u-nogama

Uzroci slabosti u nogama

Uzroci slabosti u nogama mogu biti fizički ili psihički. Češći su oni fizički, ali nije rijetkost da se pojavi slabost u nogama i zbog psihičkih poteškoća kao što je anksioznost.

Fizički uzroci slabosti u nogama

Fizički uzroci slabosti u nogama su najčešće:

Ako su neki od gore navedenih uzroka slabosti u nogama prisutni kod Vas, najbolje rješenje je posjet liječniku. On će znati o čemu je točno riječ, te pravilno reagirati.

Naime, ako su u pitanju nuspojave lijekova, vjerojatno ćete dobiti neki drugi lijek koji ne bi trebao imati takve nuspojave. Također, ako je u pitanju uklještenje živca, posjet fizioterapeutu može pomoći riješiti slabost u nogama.

Iznimno je važno razlikovati ove uzroke i prepoznati je li u pitanju neka druga bolest ili poremećaj. Naime, mnogi smatraju da je uzrok pojave kao što su trnci u rukama i nogama štitnjača. Naime, manjak hormona štitnjače (hipotireoza) može uzrokovati trnce, umor, suhoću kože, naglo debljanje i osjetljivost na niske temperature.

Slabost-noge

Psihički uzroci slabosti u nogama

Psihički uzroci slabosti u nogama su uglavnom povezani s:

Psihički uzroci slabosti u nogama se najbolje očituju u situacijama koje izazivaju njihovo aktiviranje. Naime, osobe koje imaju socijalnu anksioznost koja uzrokuje slabost u nogama će vjerojatno takvu vrstu slabosti osjetiti samo dok su izloženi masovnim okupljanjima i velikom broju ljudi u svojoj blizini.

Također, pojedinci koji imaju anksiozne poremećaje ili pate od depresije, slabost u nogama mogu riješiti uglavnom primarnim liječenjem psihičkog poremećaja u pozadini.

Slabost u nogama kod starijih osoba

Slabost u nogama se češće javlja kod starijih osoba. Mnogi to smatraju normalnim zato što se kod starijih javlja opća slabost organizma uzrok čega je sami proces starenja. Ono što je jako važno kod starijih osoba je svakodnevna fizička aktivnost makar u obliku lagane šetnje.

Česta je pojava staračke slabosti koju karakterizira:

  • smanjena fizička aktivnost,
  • gubitak tjelesne težine,
  • atrofija mišića nogu,
  • iscrpljenost,
  • nemoć u nogama,
  • slabost u mišićima ruku i nogu,
  • slabost u cijelom tijelu.

Proces starenja je prirodan i nije ga moguće zaustaviti, no može se usporiti pravilnom prehranom i aktivnim načinom života. Svakako je važno prepoznati pojavu nekih drugih bolesti koje se mogu javiti u pozadini slabosti u tijelu i nogama (Parkinsonova bolest, reumatoidni artritis, multipla skleroza, nedijagnosticirani karcinomi itd.).

Slabost-u-nogama-kod-starijih

Slabost u nogama – anksioznost

Anksioznost je neugodno stanje unutarnje uznemirenosti, tjeskobe, straha i psihomotornog nemira. Smatra se da su slabost u nogama i vrtoglavica u stresnim i anksioznim trenucima znakovi koje ne treba zanemarivati.

Fizički simptomi depresije i anksioznosti su nerijetko povezani s bolovima u cijelom tijelu. Kod nekih su ti simptomi manje izraženi, a neki imaju ozbiljne probleme kad anksioznost i svi simptomi obuzmu osobu.

Neugodne tjelesne promjene koje prate anksioznost najčešće nastaju zbog otpuštanja adrenalina, a sve se to događa kao posljedica straha. Najteže je kad osoba sebe pokušava uvjeriti da je sve u redu jer se u okolini ne javlja nikakva opasnost, a informacije iz tijela govore potpuno suprotno.

Zbog toga se često javljaju bolovi u rukama i nogama uzrok, te slabost u tijelu i nogama koji karakteriziraju povezanost slabosti i anksioznog poremećaja.

Slabost-u-nogama-anksioznost

Mnogi smatraju da je anksioznost nestabilnost u glavi, a znamo da je u glavi smješten mozak koji daje signale tijelu da izvodi određene radnje. Stoga se često javljaju uz anksioznost bolovi u kostima koji značajno otežavaju izvođenje bilo kakvih pokreta.

Također, često se javljaju uz anksioznost bolovi u mišićima koji otežavaju i usporavaju pojedinca, te izazivaju strašnu slabost organizma.

Slabost u nogama uzrokovana anksioznim poremećajima se prvenstveno liječi antidepresivima i drugim lijekovima koji djeluju na primarni uzrok slabosti, odnosno anksioznost. U većini slučajeva, pravilno liječenje anksioznosti rješava probleme psihomotornog nemira i slabosti, a ponekad su potrebni i dodatni posjeti fizioterapeutu kako bi se stanje stabiliziralo. 

Članak objavljen:

Saznajte više o anksioznosti u sljedećim tekstovima:

Saznajte više o stresu u sljedećim tekstovima:

Saznajte više o depresiji u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

3.92 / 5   13

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu