Jela od cvjetače: 4 recepta s antikancerogenim djelovanjem

Jela od cvjetače

Cvjetača dolazi iz porodice kupusnjača, a kod nas je dostupna kao svježa ili smrznuta. Cvjetove cvjetače možemo pronaći u nekim receptima za zimnicu. Iz Azije i mediteranskih krajeva cvjetača je stigla u Europu već u 16. stoljeću. 

Na 100 g sadrži svega 25 kalorija, oko dva grama proteina i vlakana, a od vitamina i minerala bogata je vitaminom C, vitaminom K, folatom, kalijem, magnezijem, manganom i fosforom. 

Zahvaljujući antioksidansima koje sadrži, kao što su glukozinolati i izotiocijanati, djeluje potencijalno antikancerogeno, posebice na rak debelog crijeva, prostate i dojke.

No, cjelokupna prehrana mora biti uravnotežena, a nijedna namirnica nema moć sama djelovati protiv raka. 

Jela od cvjetače – recepti 

Cvjetača se može jesti sirova, no osobe koje pate od bolesti štitnjače radije bi trebale birati termički obrađenu cvjetaču. Kao i ostale povrtnice iz porodice kupusnjača, cvjetača sadrži spojeve koji mogu ometati funkciju štitne žlijezde, a nazivaju se goitrogeni

Neka jela od cvjetače koja su najpopularnija su pire od cvjetače, zapečena cvjetača, pohana cvjetača, pizza od cvjetače, juha od cvjetače i tzv. riža od cvjetače. Često se koristi kao dodatak ostalom povrću pečenom u pećnici. 

Priprema jela od cvjetače 

Ako želite jesti kuhanu cvjetaču, obično se kuha na pari ili blanšira u vodi, a dovoljno ju je kuhati do 10 minuta. Pečena cvjetača peče se na 200 °C. Ostala priprema uključuje cvjetaču u woku ili kiseljenje, odnosno fermentiranje cvjetače. 

Zapečena cvjetača sa sirom
FOTO: Shutterstock

Zapečena cvjetača sa sirom 

Mnogi smatraju da je najukusnija cvjetača zapečena, baš kao i ostalo povrće, a dobar je odabir za one koji znaju da ne unose dovoljno povrća jer ga baš i ne vole. 

Sastojci:
Priprema
  1. Cvjetaču operite, razdijelite na cvjetove, a potom je stavite u posoljenu kipuću vodu i blanširajte oko pet minuta.
  2. Na zagrijanom maslinovom ulju dinstajte češnjak, potom dodajte špinat, a onda i leću
  3. Zagrijte pećnicu na 200 °C.
  4. U zdjeli pomiješajte grčki jogurt, kurkumu, muškatni oraščić, biljni napitak, jaja i senf, a potom u tu mješavinu dodajte i ribanu gaudu, papar i sol te pomiješajte. 
  5. Nauljite vatrostalnu posudu i na dno naslažite cvjetove cvjetače. 
  6. Preko cvjetače dodajte mješavinu s lećom, na taj sloj stavite mješavinu s grčkim jogurtom i završite s parmezanom.
  7. Za kraj po želji dodajte i krušne mrvice. 
  8. Pecite cvjetaču u pećnici do 25 minuta, dok površina ne dobije zlatnu boju. 

Poslužite toplu zapečenu cvjetaču kao prilog mesu ili ribi. 

Kuhana cvjetača s krumpirom
FOTO: Shutterstock

Kuhana cvjetača s krumpirom 

Jedan odličan prilog koji će donijeti osvježenje glavnom jelu jest kuhana cvjetača s krumpirom, ali i ostali nutritivno bogati sastojci pridonijet će ovom ukusnom i zdravom prilogu. 

Sastojci:
Priprema
  1. U veliki lonac stavite kockice krumpira, prelijte ih hladnom vodom, posolite i kuhajte oko pet minuta. 
  2. Potom, krumpiru dodajte i cvjetove cvjetače te kuhajte još kakvih 10 minuta. Povrće treba omekšati, ali se ne smije raspadati. 
  3. Procijedite krumpir i cvjetaču te ih prebacite u zdjelu. 
  4. Na zagrijanom maslinovom ulju u tavi dinstajte češnjak, a kada zamiriše, sklonite tavu s vatre te umiješajte kurkumu, mljevenu papriku i sok limuna
  5. Prelijte mješavinu s češnjakom preko cvjetače i krumpira, dodajte sjeckani peršin i pomiješajte.
  6. Za hrskavost posipajte sjeckanim orasima. 
Priprema jela od cvjetače
FOTO: Shutterstock

Juha od cvjetače 

Nutritivna, ukusna i jednostavna juha od cvjetače bit će odličan slijed jela pri nedjeljnom ručku ili kada vam treba nešto toplo i lagano na žlicu. 

Sastojci:
Priprema
  1. Na zagrijanom maslinovom ulju dinstajte luk, a kada postane staklast dodajte češnjak, mrkvu i celer i dinstajte još nekoliko minuta. 
  2. Umiješajte kurkumu, kim i papriku te kratko dinstajte. 
  3. Dodajte cvjetaču te ulijte povrtni temeljac koji treba prekriti povrće. 
  4. Kad zakuha, smanjite vatru i ostavite da se kuha do 15 minuta
  5. Kad je juha kuhana, pustite da se malo ohladi, a onda štapnim mikserom usitnite sve sastojke
  6. Umiješajte grčki jogurt i sok limuna te poslužite. 
Jela od cvjetače - recepti
FOTO: Shutterstock

Riža od cvjetače 

Iako je riža savim u redu prilog jelu, za manje kaloričnu verziju možete napraviti i tzv. rižu od cvjetače, a evo i kako. 

Sastojci:
Priprema
  1. Cvjetaču operite i osušite, a potom je razdijelite na cvjetove. 
  2. Ubacite ih u blender i uključite ga u nekoliko navrata dok ne dobijete teksturu riže. Alternativa je ribana cvjetača na ribežu. 
  3. Na zagrijanom maslinovom ulju dinstajte luk, a kada postane staklast dodajte češnjak i dinstajte još jednu minutu. 
  4. Dodajte izblendanu cvjetaču i začine te pomiješajte.
  5. Začinite rižu od cvjetače sokom limuna.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

4 / 5   2

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu