Jela od cvjetače: 4 recepta s antikancerogenim djelovanjem
- Budite prvi i komentirajte!
- 4 min čitanja
Cvjetača dolazi iz porodice kupusnjača, a kod nas je dostupna kao svježa ili smrznuta. Cvjetove cvjetače možemo pronaći u nekim receptima za zimnicu. Iz Azije i mediteranskih krajeva cvjetača je stigla u Europu već u 16. stoljeću.
Na 100 g sadrži svega 25 kalorija, oko dva grama proteina i vlakana, a od vitamina i minerala bogata je vitaminom C, vitaminom K, folatom, kalijem, magnezijem, manganom i fosforom.
Zahvaljujući antioksidansima koje sadrži, kao što su glukozinolati i izotiocijanati, djeluje potencijalno antikancerogeno, posebice na rak debelog crijeva, prostate i dojke.
Jela od cvjetače – recepti
Cvjetača se može jesti sirova, no osobe koje pate od bolesti štitnjače radije bi trebale birati termički obrađenu cvjetaču. Kao i ostale povrtnice iz porodice kupusnjača, cvjetača sadrži spojeve koji mogu ometati funkciju štitne žlijezde, a nazivaju se goitrogeni.
Neka jela od cvjetače koja su najpopularnija su pire od cvjetače, zapečena cvjetača, pohana cvjetača, pizza od cvjetače, juha od cvjetače i tzv. riža od cvjetače. Često se koristi kao dodatak ostalom povrću pečenom u pećnici.
Priprema jela od cvjetače
Ako želite jesti kuhanu cvjetaču, obično se kuha na pari ili blanšira u vodi, a dovoljno ju je kuhati do 10 minuta. Pečena cvjetača peče se na 200 °C. Ostala priprema uključuje cvjetaču u woku ili kiseljenje, odnosno fermentiranje cvjetače.
Zapečena cvjetača sa sirom
Mnogi smatraju da je najukusnija cvjetača zapečena, baš kao i ostalo povrće, a dobar je odabir za one koji znaju da ne unose dovoljno povrća jer ga baš i ne vole.
Sastojci:
- 1 glavica cvjetače (natrgane na cvjetove)
- 2 jušne žlice maslinovog ulja
- 150 g mladog špinata (nasjeckanog)
- 150 g ocijeđene leće iz konzerve
- 100 g grčkog jogurta
- 2 režnja češnjaka (nasjeckana)
- 100 ml biljnog napitka
- 1 čajna žličica senfa
- 1 čajna žličica kurkume
- pola čajne žličice muškatnog oraščića
- 150 g ribanog gauda sira
- 50 g parmezana
- 2 jaja
- 2 jušne žlice krušnih mrvica
- crni papar
- sol.
Priprema
- Cvjetaču operite, razdijelite na cvjetove, a potom je stavite u posoljenu kipuću vodu i blanširajte oko pet minuta.
- Na zagrijanom maslinovom ulju dinstajte češnjak, potom dodajte špinat, a onda i leću.
- Zagrijte pećnicu na 200 °C.
- U zdjeli pomiješajte grčki jogurt, kurkumu, muškatni oraščić, biljni napitak, jaja i senf, a potom u tu mješavinu dodajte i ribanu gaudu, papar i sol te pomiješajte.
- Nauljite vatrostalnu posudu i na dno naslažite cvjetove cvjetače.
- Preko cvjetače dodajte mješavinu s lećom, na taj sloj stavite mješavinu s grčkim jogurtom i završite s parmezanom.
- Za kraj po želji dodajte i krušne mrvice.
- Pecite cvjetaču u pećnici do 25 minuta, dok površina ne dobije zlatnu boju.
Poslužite toplu zapečenu cvjetaču kao prilog mesu ili ribi.
Kuhana cvjetača s krumpirom
Jedan odličan prilog koji će donijeti osvježenje glavnom jelu jest kuhana cvjetača s krumpirom, ali i ostali nutritivno bogati sastojci pridonijet će ovom ukusnom i zdravom prilogu.
Sastojci:
- 1 glavica cvjetače (razdijeljena na cvjetove)
- 3 krumpira (oguljena i izrezana na kockice)
- 2 režnja češnjaka (nasjeckana)
- 2 jušne žlice maslinovog ulja
- 1 čajna žličica kurkume
- 2 jušne žlice sjeckanih oraha
- sok polovice limuna
- pola čajne žličice mljevene paprike
- 2 jušne žlice svježe sjeckanog peršina
- crni papar
- sol.
Priprema
- U veliki lonac stavite kockice krumpira, prelijte ih hladnom vodom, posolite i kuhajte oko pet minuta.
- Potom, krumpiru dodajte i cvjetove cvjetače te kuhajte još kakvih 10 minuta. Povrće treba omekšati, ali se ne smije raspadati.
- Procijedite krumpir i cvjetaču te ih prebacite u zdjelu.
- Na zagrijanom maslinovom ulju u tavi dinstajte češnjak, a kada zamiriše, sklonite tavu s vatre te umiješajte kurkumu, mljevenu papriku i sok limuna.
- Prelijte mješavinu s češnjakom preko cvjetače i krumpira, dodajte sjeckani peršin i pomiješajte.
- Za hrskavost posipajte sjeckanim orasima.
Juha od cvjetače
Nutritivna, ukusna i jednostavna juha od cvjetače bit će odličan slijed jela pri nedjeljnom ručku ili kada vam treba nešto toplo i lagano na žlicu.
Sastojci:
- 1 glavica cvjetače (razdijeljena na cvjetove)
- 1 crveni luk (nasjeckan)
- 2 režnja češnjaka (nasjeckana)
- 1 mrkva (narezana na tanke kolutiće)
- 1 stabljika celera (narezana na kockice)
- 1 jušna žlica maslinovog ulja
- 1 čajna žličica kurkume
- pola čajne žličice mljevene paprike
- 1/4 čajne žličice mljevenog kima
- 1 l povrtnog temeljca
- sok polovice limuna
- 2 jušne žlice grčkog jogurta
- crni papar
- sol.
Priprema
- Na zagrijanom maslinovom ulju dinstajte luk, a kada postane staklast dodajte češnjak, mrkvu i celer i dinstajte još nekoliko minuta.
- Umiješajte kurkumu, kim i papriku te kratko dinstajte.
- Dodajte cvjetaču te ulijte povrtni temeljac koji treba prekriti povrće.
- Kad zakuha, smanjite vatru i ostavite da se kuha do 15 minuta.
- Kad je juha kuhana, pustite da se malo ohladi, a onda štapnim mikserom usitnite sve sastojke.
- Umiješajte grčki jogurt i sok limuna te poslužite.
Riža od cvjetače
Iako je riža savim u redu prilog jelu, za manje kaloričnu verziju možete napraviti i tzv. rižu od cvjetače, a evo i kako.
Sastojci:
- 1 manja glavica cvjetače
- 2 jušne žlice maslinovog ulja
- 1 crveni luk (nasjeckan)
- 2 režnja češnjaka (nasjeckana)
- pola čajne žličice kurkume
- sok polovice limuna
- crni papar
- sol.
Priprema
- Cvjetaču operite i osušite, a potom je razdijelite na cvjetove.
- Ubacite ih u blender i uključite ga u nekoliko navrata dok ne dobijete teksturu riže. Alternativa je ribana cvjetača na ribežu.
- Na zagrijanom maslinovom ulju dinstajte luk, a kada postane staklast dodajte češnjak i dinstajte još jednu minutu.
- Dodajte izblendanu cvjetaču i začine te pomiješajte.
- Začinite rižu od cvjetače sokom limuna.
Pročitajte i ove članke:
- Pire od cvjetače: Vjerujte nam, oduševit ćete se! Klasični pire zamijenite ovim neodoljivo bogatog okusa
- Cvjetača na salatu s bulgurom: Recept za obrok salatu od koje ćete se dobro osjećati
- Ima samo 25 kalorija: Najlakši recept za finu “rižu” koja se skuha za nekoliko minuta.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
Vježba hodanja 6-6-6 za mršavljenje: Kako izgleda?
- Tomislav Stanić
- 2 min čitanja