Cvjetača na salatu s bulgurom: Recept za obrok salatu od koje ćete se dobro osjećati

Salata s cvjetačom i bulgurom

Cvjetača svoje porijeklo vuče s Mediterana, dostupna je čitave godine, iako najbolji okus ima u zimskim mjesecima zbog utjecaja mraza koji utječe na razvoj njezine slatkoće. Na mnogim popisima najzdravijih namirnica uredno se spominje među nutritivno bogatim kupusnjačama.

Bez obzira na to što njezin jestivi dio, najčešće govorimo o bijeloj glavici, nema zelenu boju kupusnjača jer debeli mesnati listovi štite glavicu od sunca pa se klorofil ne razvija, ona nimalo ne zaostaje po prehrambenim vrijednostima, a ni po okusu.

Bijela cvjetača je najrasprostranjenija, ali postoje još i zelena, koju znaju zvati i broccoflower jer je križana s brokulom, ljubičasta čija boja potječe od fitonutrijenta antocijanina i narančasta koju se još naziva i cheddar (po siru), a svoju narančastu boju koja može varirati u nijansama duguje karotenoidu i po teksturi je malo kremastijeg okusa od bijele.

Najviše nutrijenata zadržat ćete ako je kuhate na pari, a može se jesti sirova, kuhana, pečena i naribana u obliku riže.

Vrste cvjetače
FOTO: Mare

Cvjetača na salatu s bulgurom – recept

Donosim vam recept za salatu od svih vrsta cvjetače i bulgura s dresingom od veganskog jogurta, kikiriki maslaca ili tahinija te limete. Slobodni ste koristiti i samo bijelu ili koju god boju cvjetače nađete.

Sastojci za pečenu cvjetaču:

  • 1 glavica cvjetače ili više manjih u drugim bojama
  • 10-ak malih lučica (možete koristiti i ukiseljene)
  • 4 jušne žlice maslinovog ulja
  • 1 čajna žličica soli
  • pola čajne žličice papra.

Ostali sastojci salate:

Sastojci za dresing:

Salata s bulgurom i lećom
FOTO: Mare

Priprema

  1. Cvjetaču dobro operite i pokidajte na manje komadiće veličine otprilike dva centimetra, a lučice očistite, osim ako koristite ukiseljene.
  2. Ostale sastojke sjedinite i polijte po cvjetači i lučicama i dobro sve promiješajte.
  3. Pecite u zagrijanoj pećnici 15 – 20 minuta na 200 °C.
  4. Bulgur i beluga leću skuhajte sukladno uputama i procijedite od viška vode, ako je potrebno.
  5. Nar očistite, a za dresing sve navedene sastojke dobro promiješajte u gustu pastu.
  6. Kad su cvjetača i lučice pečeni, pomiješajte ih s ostalim sastojcima i dodajte dresing ili ga ostavite sa strane kao dip pa u njega umačite nekakve veganske pohance od tofua koji će odlično ići uz ovakvu salatu i dip.

Dobar tek!

Ako vam se svidio ovaj recept, pogledajte i ostale moje recepte.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

5 / 5   4

Foto: Mare

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu