Bol u križima – uzroci i liječenje

Bol u križima

Bol u križima ili donjem dijelu leđa (lumbago) jedna je od najčešćih tegoba zbog koje ljudi traže liječničku pomoć, uglavnom je bezopasna i prolazi unutar par tjedana. Može biti nespecifična ili mehanička.

Mehanička bol prouzrokovana je patološkim promjenama kralježnice, intervertebralnih (međukralježničnih) diskova ili okolnog mekog tkiva. Nespecifična bol može imati vrlo raznolike uzroke koji otežavaju donošenje brze dijagnoze.

Bol može nastati akutno ili postati kronična kao i utjecati na svakodnevni život pogoršavajući pokretljivost.

Bol u križima – simptomi

Pacijenti se mogu žaliti na jedan ili više navedenih simptoma i znakova:

 • bol u leđnim mišićima,
 • probadajuća bol u leđima,
 • bol koja se širi niz nogu,
 • bol koja se pogoršava prilikom stajanja ili hodanja, saginjanja, podizanja predmeta,
 • bol koja se smanjuje u vodoravnom položaju,
 • nemogućnost zadržavanja mokraće ili stolice,
 • trnci u nozi,
 • bol prati povišena tjelesna temperatura.

Bol u križima – uzroci

U nastavku saznajte neke od najčešćih uzroka boli u križima.

Istegnuće lumbosakralnih mišića

Istegnuće donjih leđnih mišića i ligamenata obično je posljedica neke traume ili ponavljajućih kretnji. Bol se pogoršava s pokretima, ograničen je opseg pokreta, mišići su osjetljivi, a tegobe se olakšavaju mirovanjem i prolaze same od sebe. Simptome mogu olakšati analgetici i protuupalna sredstva poput ibuprofena.

Istegnuće u leđima
Foto: Photo Secrets

Hernijacija intervertebralnog diska

Potpuni ispad diska van fiziološkog položaja između dva kralješka može pritisnuti živac. Ponekad je dovoljan tzv. bulging diska da uzrokuje probleme.

Bol se razlikuje u intenzitetu, od blage do paralizirajuće koja onemogućava svakodnevne aktivnosti. Nadalje, bol se može širiti niz nogu, pacijent osjeća trnce ili izgubi osjet u području međunožja ili nogu uz nemogućnost kontrole mokrenja i pražnjenja crijeva.

Sindrom caude equine (kompresija sakralnih i lumbalnih živčanih korjenova) daje slične simptome.

Lakši slučajevi liječe se analgeticima i protuupalnim lijekova kao što je ibuprofen, zatim kortikosteroidnim injekcijama te odlascima na fizikalnu terapiju kako bi se ojačali leđni mišići i smanjio pritisak na kralježnicu. U težim slučajevima jedina opcija preostaje kirurški zahvat.

Osteoartritis i osteoporoza

Degenerativne bolesti kostiju koje se češće javljaju u starijoj populaciji i žena u menopauzi. Uzrokuju patološke promjene kralježaka, smanjuju prostor između dva kralješka te vrše pritisak na izlazeće živce ili na samu kralježničnu moždinu – spinalna stenoza.

Terapija je konzervativna – smanjenje tjelesne težine ukoliko je osoba pretila, korištenje određenih ortopedskih pomagala koja služe smanjenju pritiska na zglobove između kralježaka, fizikalna terapija; i farmakološka – ibuprofen, kortikosteroidne injekcije i bisfosfonati za osteoporozu.

Preporučaju se i dodaci prehrani od kalcija te vitamina D.

Ankilozantni spondilitis

Bolest vezivnog tkiva nepoznatog uzroka koju karakteriziraju ukočenost i bol koja je jača noću i ujutro, a popušta nakon razgibavanja. Može biti udružena sa spazmima mišića pa oboljele osobe budu pogrbljene ili suprotno, potpuno uspravne, krute i ukočene.

Gubitak tjelesne težine i umor često prate bolest kao i ponavljane blage infekcije oka.

Lijeka nema, ali liječenje je usmjereno na ublažavanje i usporavanje progresije bolesti fizikalnom terapijom, ibuprofenom, indometacinom, kortikosteroidima.

Fraktura kralješka

Obično nastala kao posljedica osteoporoze i degeneracije kralješka, ali isto moguće nakon traumatske nezgode ili manjeg pada.

Terapija može biti tek simptomatska s ortopedskim pomagalima ili kirurška.

Tumor

Kralježnica je češće sjelo koštanih tumora bilo primarnih (izvorno nastalih na kralježnici) ili metastatskih. Bol je simptom većine pacijenata, uz slabost i osjećaj kvržice na kralježnici (tek 16%). Pogoršava se prilikom kretnji i noću.

Liječenje je kirurško, kemoterapija i zračenje, ovisno o stadiju bolesti.

Bubrežni kamenci

Bubrežni kamenci mogu uzrokovati bol u donjem dijelu leđa koja se pojasasto širi niz mokraćne kanale prema donjem dijelu trbuha.

Terapija je simptomatska, konzumiranje dovoljno tekućine kako bi se kamen što prije izmokrio te analgetska za smanjenje boli.

Bolovi u donjem dijelu leđa s desne strane

Kada se bol pojavi samo s jedne strane često se radi o istegnuću mišića i nepravilnom držanju. Rjeđe, takva bol upozorava na moguću bolest unutarnjih organa poput:

Bol ne mora značiti da se baš na tom mjestu nešto događa, već se bol može širiti s nekog drugog područja.

Bolovi u donjem dijelu leđa nakon spavanja

Najčešće zbog nepravilne pozicije prilikom spavanja zbog istegnuća i pritiska vršenog na donje leđne mišiće. Zatim, loš madrac može uzrokovati bolna leđa.

Trudnoća je sljedeći mogući uzrok, doduše u kasnijim mjesecima trudnoće, od petog mjeseca pa nadalje. Bol se olakšava pravilnim istezanjem.

Već spomenute degeneracije i hernijacije diska mogu dati jače simptome boli nakon spavanja.

Konačno, fibromialgija je kronična bolest koja osim jutarnje boli uzrokuje umor, pojačanu osjetljivost, trnce u različitim dijelovima tijela te glavobolju. Liječenje je simptomatsko – analgetici, protuupalni lijekovi fizikalna terapija.

Zaključno

Mnogi su mogući uzroci boli u donjem dijelu leđa te iako u većini slučajeva potpuno bezopasni i prolaze sami od sebe, ako potraju dulje vremena, potrebno je javiti se svom liječniku koji će vjerojatno prvo slati pacijenta na rendgensko snimanje kralježnice, a potom i daljnje pretrage kako bi se utvrdila dijagnoza.

Članak objavljen:

Izvori:

 1. Jones LD, Pandit H, Lavy C. Back pain in the elderly: A review. Maturitas (2014)
 2. Delitto A, George SZ, Van Dillen L, et al. Low back painJ Orthop Sports Phys Ther. 2012;42(4):A1–A57.
 3. Will JS, Bury DC, Miller JA. Mechanical Low Back Pain. Am Fam Physician. 2018;98(7):421-428.
 4. Back pain. Mayo Clinic.

Ocijenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu