Stručno odobrava

,

Protruzija (hernijacija) diska – uzroci, simptomi, liječenje

protruzija diska

Jedna od najčešćih bolesti kralježnice u svijetu, kao posljedica stila života koji je izrazito štetan za kralježnicu (puno sjedenja i stajanja uz nedovoljno vježbanje leđnih mišića) je hernijacija ili protruzija diska.

Pod nazivom “protruzija diska” krije se cijeli raspon stanja i bolesti kojima je zajedničko obilježje činjenica da ih uzrokuju degenerativne promjene na intervertebralnim diskovima.

Intervertebralni diskovi su vezivni diskovi ispunjeni tekućinom koji su smješteni između kralježaka. Zadaća im je pokretljivost kralježnice te sprječavanje oštećenja kralježnice i spinalnih živaca koji prolaze između dva susjedna kralješka. Oni odvajaju tijela kralježaka te predstavljaju pravi amortizirajući jastučić na kojem diskovi rasterećuju pritiske na kralježnicu, prisutne pri različitim kretnjama.

Uz naziv “protruzija diska” često se koristi i izraz “hernijacija diska”.

Anatomija kralježnice

Kralježnica se sastoji od 33 – 34 kralješka, od kojih su neki srasli u križnu i trtičnu kost. Dijeli se na vratni, torakalni i slabinski dio na koji se nastavljaju križna i trtična kost. 

Između kralježaka (slobodnih koštanih segmenata) se nalaze intervertebralne ploče ili diskovi. Diskovi su građeni od vezivnog omotača u obliku fibroznog prstena i tekuće unutrašnjosti (ili pulpe) te svojim ‘želatinoznim’ sastavom omogućuju pokretljivost kralježnice.

Tijekom dana se povećava opterećenje na kralježnicu pa se tekućina iz središta diskova “iscijedi” kroz tetivni prsten koji ju omotava. To je ujedno i razlog zbog kojeg smo prije spavanja par centimetara niži nego ujutro.

Kralježnica je kompleksna anatomska cjelina, stoga promjene u bilo kojem od navedenih dijelova može dovesti do posljedične protruzije diska.

protruzija diska

Uzroci protruzije diska

Prilikom protruzije diska dolazi do ispupčenja oslabljenog dijela fibroznog prstena i dijela tekućine u središtu diska (pulpe). Time se smanjuje volumen diska (smanjuje se razmak između dva kralješka) što dovodi do kompresije na spinalni živac.

Najčešći uzroci su:

 • starenje – starenjem dolazi do slabljenja mišićnog i vezivnog tkiva koje podupire kralježnicu – degenerativni procesi;
 • ozljeda – različite vrste sportskih ili trzajnih ozljeda, dizanje velikog tereta…;
 • smanjena tjelesna aktivnost – ima dvije posljedice: slabljenje leđnih mišića i povećanje tjelesne mase – oboje predstavlja rizične faktore za protruziju diska;
 • pušenje;
 • malnutricija (poremećaj nutritivnog statusa);
 • genska predispozicija.

Protruzija diska – simptomi

Simptomi djelomično variraju ovisno o lokalizaciji protruzije (može biti u bilo kojem dijelu kralježnice; od vratnog do slabinskog dijela).

Simptomi su:

 • bol i ukočenost – bol može biti jako intenzivna i ovisno o lokalizaciji, može imati žarište u vratnom, prsnom ili slabinskom dijelu.
 • bol u udovima – također je poprilično česta. Išijas ili lumboishialgija je stanje često povezano s protruzijom diska.
 • ograničenost pokreta kralježnice i mišićna slabost u području leđa ili slabost u donjim udovima.
 • poteškoće s kontroliranjem mokrenja i stolice – ako je hernija diska velika i smještena u središtu kralježnice može zahvatiti živce koji kontroliraju funkciju crijeva i mokraćnog mjehura.

Protruzija diska – liječenje

Prilikom liječenja se prvo pokušava s neinvazivnim metodama:

 • fizikalna terapija – vježbe i električna stimulacija,
 • lijekovi protiv bolova (analgetici).

Fizikalna terapija ima za cilj jačanje leđnih mišića i stabilizaciju kralježnice.

Vrlo mali broj osoba s dijagnozom hernije diska na samom kraju mora pristupiti operativnom liječenju. Liječnik operaciju diska može preporučiti kada uobičajeni tretmani liječenja nisu uspjeli ublažiti simptome ni nakon 6 tjedana.

U mnogim slučajevima, uklanja se samo izbočeni dio diska. Rijetko treba ukloniti cijeli disk. Ponekad se može predložiti ugradnja umjetnog diska.

Samopomoć kod protruzije diska

vjezbanje

Ne treba čekati protruziju diska da biste vodili brigu o svojoj kralježnici.

Pravilna prehrana, odmor i redovito vježbanje mogu držati kralježnicu zdravom dugi niz godina.

Preporučuje se redoviti i dostatan odmor te spavanje na anatomskim jastucima i madracima te nošenje ortopedskih pomagala poput uložaka za stopala.

Plivanje je jedna od najboljih tjelesnih aktivnosti za kralježnicu, a šanse od ozljeda su minimalne zbog vodenog medija koji štiti tijelo.

Članak objavljen:

Saznajte više o vježbanju u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

4.13 / 5   15

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: protruzija diska, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu