Patite od kronične boli u donjem dijelu leđa? Ova aktivnost može itekako pomoći

Pojedinci koji pate od kronične boli u donjem dijelu leđa mogu pronaći olakšanje kroz praksu joge

Pojedinci koji pate od kronične boli u donjem dijelu leđa mogu pronaći olakšanje kroz praksu joge, čak i ako se njome bave prvenstveno kod kuće.

Rezultati studije

U maloj studiji 10 žena koje su imale kroničnu bol u donjem dijelu leđa sudjelovalo je u nizu od osam satova joge tijekom četiri tjedna, s naknadnim sesijama koje su se provodile online nakon prve osobne sesije.

Prije početka joge, sudionice su svoju bol u leđima ocijenile prosječnom ocjenom 6,8 na ljestvici od 10 stupnjeva. Međutim, nakon završetka serije od osam satova, njihova prosječna ocjena boli pala je na 3,3, kako je objavljeno u Journal of Orthopedic Research.

Dodatno, istraživači su uočili značajno povećanje aktivnosti mišića kralježnice do kraja studije, što ukazuje na potencijalne dobrobiti joge u poboljšanju mišićne funkcije i smanjenju percepcije boli među osobama s bolovima u donjem dijelu leđa.

Studija ima ograničenja

Dr. Alessandro de Sire, koautor studije sa Sveučilišta Magna Graecia u Catanzaru u Italiji, naglasio je potencijalnu ulogu joge u upravljanju kroničnom boli u leđima. Međutim, izazov je odrediti relativnu učinkovitost ove vježbe u usporedbi s drugim intervencijama.

Nadalje, isključivanje starijih odraslih osoba i pojedinaca s određenim zdravstvenim stanjima ograničava mogućnost generalizacije nalaza na šire populacije.

dr. Lauren Elson ističe brojne dobrobiti joge, a posebno stavlja naglasak na tehnike kontroliranog disanja
FOTO: Shutterstock

Ostale prednosti joge

Unatoč ovim ograničenjima, dr. Lauren Elson, stručnjakinja za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju, za Everyday Health ističe brojne dobrobiti joge, a posebno stavlja naglasak na tehnike kontroliranog disanja, koje mogu stimulirati parasimpatički živčani sustav i potaknuti reakcije opuštanja u tijelu.

Dr. Elson sugerira da pojedinci s bolovima u leđima mogu imati koristi od potencijala joge da smanji razinu boli, ublaži tjeskobu i poboljša opću dobrobit.

Međutim, savjetuje oprez za one koji imaju nelagodu pri određenim pokretima, preporučujući izbjegavanje poza koje pogoršavaju bol i traženje smjernica od kvalificiranog stručnjaka, poput fizikalnog terapeuta ili instruktora joge koji je upoznat s njihovim specifičnim stanjem.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

2 / 5   1

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu