Medicinski odobrava

Marta Dugonjić, dr. med.

Lordoza – uzroci, simptomi i liječenje

bol u donjem dijelu leđa

Lordoza je, uz skoliozu i kifozu, najčešća deformacija kralježnice. Pogađa lumbosakralni dio, tj. donji dio leđa (slabinski dio, fizikalna lordoza) i dovodi do pojačane konkavne (prema naprijed) zakrivljenosti kralježnice. Može zahvatiti i vratni dio.

Često je prati i prekomjerno izbočenje kralježnice unatrag (kifoza). Pritom izaziva velik pritisak na kralježnicu, a samim time i bol.

Uzroci lordoze

Lordozu najčešće uzrokuju:

 • posturalne deformacije (deformacije stava tijela),
 • ravna stopala,
 • starenje,
 • traume,
 • profesionalno naprezanje,
 • opuštena, slaba trbušna muskulatura,
 • težak trbuh kao posljedica pretilosti ili trudnoće,
 • osteoporoza,
 • pretjerana kifoza,
 • kontraktura kukova,
 • discitis (poremećaj diskova između pršljenova kralježnice),
 • spondilolisteza (jedan pršljen klizi naprijed ili nazad u odnosu na sljedeći pršljen),
 • ahondroplazija (patuljasti rast).
ralika između normalnog i ravnog stopala

Potrebno je razlikovati lordotično držanje od lordoze. Naime, lordotično držanje je poremećaj stava tijela, a lordoza je jedna od njegovih karakteristika.

Vrste lordoze

S obzirom na vrijeme nastanka, lordoze mogu biti urođene ili stečene. S druge strane, ovisno o mjestu koje pogađaju, dijele se na dvije vrste:

 • lumbalna lordoza – pojačana zakrivljenost prema naprijed u donjem dijelu leđa (lumbalno područje), često se pojavljuje u djetinjstvu bez poznatog razloga, nastaje kod kronične križobolje, išijasa i ankilozantnog spondilitisa,
 • vratna lordoza – fizikalna lordoza vratne kralježnice, razvija se u prvoj godini života, normalna pojava koja ima nekoliko funkcionalnih uloga, problem je ispravljena lordoza vrata, kod osoba s karakterističnim profesionalnim naprezanjem.

Izravnana/ispravljena fizikalna lordoza vrata

Kako bi se prilagodio srcu i plućima, torakalni je dio kralježnice zakrivljen u suprotnom smjeru. Zbog uravnoteženog položaja u odnosu na ramena, pokretljivosti vrata i maksimalnog vidnog polja, važno je da vratna krivina bude unazad.

Normalna (fizikalna) lordoza ima krivinu od 30 do 40 stupnjeva. Bol u vratu javlja se kod krivine koja je manja od 20 stupnjeva, a oni s potpuno izravnanom fizikalnom lordozom vrata, tj. s gubitkom fizikalne lordoze, 18 su puta skloniji bolu i ukočenosti u vratu. Reducirana fizikalna lordoza uzrok je starenja, traume ili profesionalnog naprezanja.

vratna lordoza

Lordoza – simptomi

Važno je obratiti se liječniku ako se pojave sljedeći simptomi:

lordoza kralježnice

Osobe s lordozom najčešće imaju vidljiv luk u donjem dijelu leđa te izbočen trbuh i stražnjicu.

Dijagnoza lordoze

Postojanost lordoze najlakše se može utvrditi tako da se osoba sagne naprijed i ako se fizikalna lordoza ispravlja, sve je u redu. S druge strane, ako krivina ostane, treba se obratiti liječniku.

U okviru kliničke dijagnostike, lordoza se otkriva rendgenskim snimanjem, skeniranjem kostiju, magnetskom rezonancijom (MR), kompjuterskom tomografijom i krvnim pretragama.

Lordoza – komplikacije

Lordoza može se pojačati kod starijih i pretilih osoba te osteoporoze.

Neliječena lordoza uzrokuje probleme s kralježnicom, kukovima, nogama i unutrašnjim organima. Izravnana lordoza vrata može poremetiti protok krvi u mozgu i rezultirati vrtoglavicom, glavoboljom, konfuzijom, zujanjem u ušima itd.

Lordoza – liječenje

Svako dijagnosticiranje deformacije zahtijeva brzi početak terapije, a ovisno o simptomima i težini stanja, opcije liječenja lordoze su sljedeće:

 • lijekovi za smanjivanje boli i otečenosti,
 • ležanje na trbuhu s jastukom postavljenim ispod trbuha i ležanje na leđima dok su noge zgrčene u koljenima i povučene prema trbuhu,
 • fizikalna terapija – npr. elektroterapija,
 • joga – pravilno istezanje bez agresivnih vježbi koje dodatno opterećuju kralježnicu,
 • mršavljenje,
 • proteza – kod djece jer su još u razvoju,
 • operacija – u težim slučajevima.
položaj joge

Vježbe za lordozu

Nužno je vježbe prilagoditi bolesniku ovisno o njegovoj dobi i težini lordoze. Što se tiče lumbalne lordoze, u prvom su planu jačanje abdominalnih (trbušnih) mišića u sjedećem i ležećem položaju, korekcija donjih kralježaka, relaksacija i rasterećenje mišića u donjem dijelu leđa.

Pritom se moraju mijenjati početni položaji kako bi se spriječilo povećanje krivine. Također, treba poraditi i na stavu tijela pri sjedenju i stajanju. Povoljno djeluju aktivna i pasivna istezanja leđa, npr. na švedskim ljestvama.

posebne vježbe

Kod vratne lordoze pozornost treba obratiti na jačanje vratne muskulature i unaprjeđenje položaja. Korisno je polagano savijati glavu naprijed i nazad te okretati glavu i vrat bočno 5 – 6 puta dnevno.

Od velike su važnosti i svakodnevne osobne vježbe s kojima bolesnik mora biti uporan. Vježbe koje se mogu raditi kod kuće možete pogledati u sljedećem video materijalu:

Lordoza – savjeti za povećanje kvalitete života

Učenje disanja dijafragmom može pridonijeti kvaliteti života s lordozom. Usto, treba izbjegavati pokrete koje pogoduju lordozi kao što su dizanje utega, sportska gimnastika, veslanje, hrvanje itd. Čučnjeve je važno izvoditi pravilno.

Treba osvijestiti stav tijela, što manje sjediti, a za vrijeme sjedenja ispraviti kralježnicu i podvući zdjelicu. Nikako ne bi trebalo držati noge u prekriženom položaju, a poželjno je izbjegavanje visokih potpetica jer one ljuljaju zdjelicu naprijed-natrag.

Preporučuju se i terapija jahanjem zbog poticanja mišića na rad te plivanje, posebno leđnom tehnikom.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

3.57 / 5   28

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: lordoza, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu