Medicinski odobrava

Marta Dugonjić, dr. med.

MSCT koronarografija kompjutoriziranom tomografijom – kako i zašto se izvodi, cijena

MSCT (višeslojna kompjutorizirana tomografija) je neinvazivna dijagnostička pretraga koja daje anatomski prikaz presjeka raznih područja ljudskog tijela uz značajno smanjenu izloženost zračenju. Najbolje služi pregledu koštanih dijelova tijela, ali MSCT dijagnostičkom metodom mogu se pregledati svi organi uključujući:

 • dijagnostiku temporalnih kostiju lubanje,
 • snimanje vratne, torakalne i lumbalne kralježnice,
 • dijagnostiku vrata,
 • koštane strukture i zglobove,
 • snimanje glave (analizu mozga i vaskularne strukture),
 • analizu krvnih žila vrata.

Ovaj pregled sve je značajniji u dijagnostici koronarne bolesti srca (KBS) koja je vodeći uzrok smrti u razvijenim zemljama. U više od polovice bolesnika prvi simptom ove bolesti je srčani udar (infarkt miokarda) koji nerijetko rezultira smrću. Zato je važno redovitim pregledima na vrijeme otkriti razvijanje ove bolesti.

Kada se izvodi MSCT koronarografija?

Pretraga se obavlja kod:

 • sumnje na kardiovaskularnu aterosklerotsku bolest,
 • anomalije krvnih žila srca,
 • evaluacije kardiomiopatije (oboljenja srčanog mišića),
 • elektrofizioloških ispitivanja (prije ili poslije),
 • boli u prsima pacijenata s intermedijarnim rizikom,
 • nejasnog rezultata ergometrije ili drugog “stres” testa,
 • nakon transplantacije srca.

Pregled se izvodi na MSCT uređajima posebno dizajniranim za oslikavanje srca. Ti uređaji omogućavaju vjeran prikaz koronarnih arterija i stijenki krvnih žila kako bi se vidjelo na kojim su mjestima sužene ili začepljene, ali i omogućavaju analizu naslaga na stijenkama krvnih žila.

Iako i ova metoda uključuje ionizirajuće, rendgensko zračenje, doze zračenja su niže u odnosu na starije metode kao što je, primjerice, invazivna koronarografija. Također, MSCT koronarografija ugodnija je za pacijente jer nema uvođenja katetera u krvne žile i srce i nije potrebna hospitalizacija.

MSCT koronarografija – postupak

MSCT koronarografija se izvodi u ambulanti i traje 10-tak minuta. Prije početka snimanja, pacijent će intravenozno primiti sredstvo na bazi joda koje služi kao kontrast kako bi uređaj mogao snimiti strukturu krvnih žila.

msct-koronarografija

Uređaj uvlači pacijenta u ležećem položaju u središte za kompjutoriziranu tomografiju. Pacijent mora biti miran tijekom pretrage kako bi kvaliteta slike bila što bolja. Samo snimanje traje nekoliko minuta, a ukupan pregled do sat vremena.

Za vrijeme snimanja morate pratiti upute koje vam daje radiološko medicinsko osoblje. Ovisno o slučaju, medicinsko osoblje može zatražiti da zaustavite disanje na kratko.

MSCT koronarografija – priprema

Na dan pretrage treba doći natašte. Dan prije pretrage ne smiju se konzumirati alkoholna i gazirana pića, ali treba piti puno tekućine, barem dvije litre vode ili čaja. Ako je potrebno, može se popiti neko sredstvo za smirenje uz pažljivo čitanje uputstava. Također je obavezno popiti terapiju ako ju je prepisao kardiolog.

Na pretragu je potrebno donijeti svu medicinsku dokumentaciju, koja uključuje povijest bolesti, nalaze specijalista kardiologa, nalaz ergometrije, nalaze 24-satnog holtera, ultrazvuk srca te nalaze ureje i kreatinina.

Važno je obavijestiti liječnika ako postoji alergija na intravensko jodno kontrastno sredstvo koje se prima prije snimanja.

Nakon snimanja

Nakon snimanja ostat ćete 10-tak minuta u bolnici ili poliklinici na promatranju kako bi se vidjelo imate li alergijske reakcije na kontrastno sredstvo. Nalaz je u pravilu gotov nakon 24 sata, u nekim slučajevima i duže, nakon 3 – 5 dana.

MSCT koronarografija – cijena

Pretraga je besplatna za pacijente s dopunskim osiguranjem preko uputnice HZZO-a, a pacijenti bez dopunskog osiguranja platit će pretragu 408 kuna.

U privatnim klinikama cijena MSCT koronarografije kreće se od 3000 do 3600 kuna.

Članak objavljen:

Saznajte više o zdravlju srca i kardiovaskularnog sustava u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

4 / 5   8

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: msct koronarografija, msct, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu