Medicinski odobrava

Marta Dugonjić, dr. med.

Holter EKG – kako izgleda, kako se pripremiti, cijena

holter-ekg

Holter EKG je 24-satno kontinuirano praćenje i bilježenje aktivnosti srca za vrijeme uobičajenih dnevnih aktivnosti. Postupak je u potpunosti bezbolan.

Kada se izvodi Holter EKG?

Pomoću Holtera prate se promjene u zdravlju srca nakon srčanog udara ili pri promjeni lijekova za srce. Vaš liječnik mogao bi vam preporučiti ovu pretragu ako imate izražene neke od navedenih zdravstvenih problema:

  • nejasna bol u prsima,
  • osjećaj preskakanja ili lupanja srca,
  • gušenje,
  • umaranje,
  • pritisak u prsima,
  • gubitak svijesti,
  • omaglica i zanošenje,
  • osjećaj nadutosti ili nelagode u želucu te
  • kratak dah ili nedostatak zraka.

Sve to mogu biti znakovi različitih bolesti srca i poremećaja srčanog ritma (tahikardija, bradikardija, aritmije). Holter EKG ovdje može biti od neizmjerne dijagnostičke vrijednosti zbog specifičnosti da jednostavno bilježi mnogobrojne parametre električne aktivnosti srca.

Isto tako, tijekom 24 sata moguće je zabilježiti poremećaje koji se javljaju rjeđe, u dužim vremenskim razmacima, no treba ima na umu da također ne mora “uhvatiti” neki poremećaj aktivnosti srca u tih 24 sata te je ponekad pretragu potrebno ponoviti ako simptomi perzistiraju.

holter-recording

Kako izgleda Holter EKG?

holter-ekg

Holter uređaj ili monitor je malena elektronska naprava koja radi na baterije. Nosi se za pojasom ili na remenu preko ramena, a široka odjeća može skriti sve njegove dijelove. Povezan je s kožom prsišta pomoću najmanje tri, a najčešće više metalnih elektroda. One se na kožu pričvršćuju ljepljivim gelom. Memorijska kartica uređaja digitalno pamti sve promjene u radu vašeg srca.

Važno je držati monitor uz sebe cijelo vrijeme trajanja pretrage kako bi mjerenje bilo što preciznije. Liječnik vam je dužan pokazati kako ponovno pričvrstiti elektrode u slučaju da se odlijepe tijekom 24 sata. Za vrijeme nošenja Holtera pacijent nastavlja sa svojim uobičajenim tjelesnim aktivnostima, poslovima i (ne)zdravim navikama.

U dogovoru s liječnikom, osoba može pojačati svoje svakodnevne aktivnosti kako bi se zabilježili mogući poremećaji srčanog ritma koji se inače pojavljuju u sličnim okolnostima. Osim toga, važno je voditi dnevnik tih aktivnosti i mogućih simptoma. Većina Holter monitora ima i posebno dugme koje pacijent može pritisnuti kada osjeća neku smetnju. Tada u zapisu ostaje poseban znak koji upozorava liječnika na to zbivanje.

Kako se pripremiti za Holter EKG?

Na postavljanje samoga uređaja dođite u dvodijelnoj odjevnoj kombinaciji jer ćete gornji dio morati skinuti neposredno prije. Žene mogu ostati u grudnjaku.

Otuširajte se prije pretrage jer za vrijeme trajanja 24-satne pretrage to nećete smjeti. Holter je osjetljiv elektronski uređaj te treba izbjegavati tuširanje, plivanjekupanje taj dan.

Također, nemojte nanositi nikakve losione niti kreme na kožu, posebno ne na kožu prsa gdje se postavljaju elektrode. Radi boljeg kontakta elektroda i smanjenja smetnji, nekim bolesnicima savjetovat će se da obriju to područje.

S obzirom na osjetljivost uređaja, za vrijeme pretrage izbjegavajte električne pokrivače, područja pod visokim naponom, magnete i detektore metala.

Rizici

Nošenje Holter uređaja samo po sebi ne nosi nikakav rizik. Međutim, neki pacijenti mogu imati alergijsku reakciju na ljepljivi gel kojim se elektrode pričvršćuju na tijelo. Također, iznimno je važno ne smočiti uređaj.

Holter EKG – cijena

Na ovu pretragu u bolnicama se čeka oko mjesec dana. Cijena pretrage kod privatnika kreće se od 350 do 400 kn.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

3.77 / 5   13

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: Holter, holter ekg, holter srca, holter ekg cijena, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu