Joga vježbe za početnike: Ne znate otkud krenuti? Uz ove jednostavne poze povećajte fleksibilnost i smanjite stres

Joga vježbe za početnike

Ako ste odlučili vježbati jogu, sigurni smo da nećete odmah isprobavati najkompleksnije poze koje zahtijevaju godine vježbanja i dobro razvijenu fleksibilnost. Joga vježbe za početnike obično se svode ponajprije na vježbe disanja, laganog istezanja i ravnoteže, a kada ih usvojite, postepeno možete krenuti dalje.

Međutim, najvažnije je da ste odredili cilj i da želite ostvariti benefite koje nudi joga. Postoji mnogo sjajnih razloga da dodate jogu svojoj rutini vježbanja:

  • poboljšava mišićni tonus
  • povećava fleksibilnost
  • poboljšava ravnotežu
  • pomaže da se opustite i smanjite stres, dijelom zahvaljujući svojem prepoznatljivom disanju pranayama.
Iako postoje brojne rasprave o tome, joga također u nekoj mjeri može pomoći i u mršavljenju.

Ako želite saznati koje su joga vježbe za mršavljenje, pročitajte članak “Joga i mršavljenje: O, da, ovo dvoje ide zajedno! Na ova dva načina joga vam može pomoći da dostignete željenu tjelesnu težinu“.

Ako želite iskoristiti prednosti joge, ali nemate želje, volje ili sredstava za upisivanje tečaja, joga za početnike kod kuće je svakako jednako korisna opcija ako odaberete odličnog instruktora na društvenim mrežama i internetu.

Joga vježbe za početnike

U nastavku provjerite najjednostavnije vježbe joge za početnike.

Joga vježbe za početnike
FOTO: Shutterstock

Sukhasana

Sjednite prekriženih nogu na prostirku za jogu s rukama na koljenima i dlanovima prema gore. Držite kralježnicu što je moguće ravnije. Zatvorite oči i udahnite.

Ova najjednostavnija početnička poza u jogi korisna je kako biste osjetili vanjsku rotaciju na nogama, a također povećava fleksibilnost leđa i može pomoći u oslobađanju od stresa.

vježbe joge za početnike
FOTO: Shutterstock

Vrksasana (Drvo)

Stanite uspravno, skupite dlanove u molitvenom položaju i podignite ih iznad glave. Ravnotežu regulirajte na desnoj nozi, zatim savijte lijevo koljeno prema lijevoj strani i pritisnite lijevo stopalo na unutarnju stranu bedra desne noge. Držite ovu pozu 30 sekundi pa nakon toga zamijenite noge i ponovite.

Ovo je odlična poza za istezanje i vježbanje ravnoteže.
joga za početnike kod kuće
FOTO: Shutterstock

Tadasana (Planina)

Ova poza možda na prvu izgleda samo kao stajanje, ali nudi zapravo puno više od toga. Stanite mirno, s otvorenim i širokim prsima i rukama uz tijelo, osjetite stopala na podu i aktivaciju mišića u nogama i leđima. Zatim analizirajte svoje držanje pred ogledalom.

Ova poza može biti izvrsna za samopouzdanje i ublažavanje tjeskobe.

Joga za početnike - 30 dana
FOTO: Shutterstock

Adho Mukha Svanasana (Pas prema dolje)

Ova poza smiruje živčani sustav, djeluje na opću fleksibilnost, dekompresira kralježnicu, tonizira ruke, oblikuje noge i jača ramena.

Stavite obje ruke na prostirku ispred sebe, s dlanovima prema dolje; ruke bi vam trebale biti malo ispred ramena. Postavite koljena na tlo direktno ispod kukova. Izdahnite dok podižete koljena od tla i podižete stražnjicu i kukove prema gore. Gornji dio bedara gurnite unazad, a pete gurnite prema podu.

Glavu držite dolje između nadlaktica i u ravnini s njima. Ako primijetite da vam se donji dio leđa pogrbljuje, pokušajte saviti koljena kako biste izdužili leđa.

joga vježbe za mršavljenje
FOTO: Shutterstock

Balasana (Poza djeteta)

Iz prethodne poze (Pas prema dolje), jednostavno savijte koljena i spustite stražnjicu na pete dok privlačite prsa prema podu preko koljena. Spustite ramena i glavu prema podu. Stavite ruke uz tijelo, s dlanovima prema dolje, ili možete poduprijeti glavu prekriživši ruke ispod čela. Dišite i opuštajte se onoliko dugo koliko vam je potrebno.

Ova poza odličan je način da napravite pauzu i opustite se tijekom vježbanja joge ili kad god se osjećate umorno ili premoreno.

Joga za početnike – 30 dana

Ako ste usvojili osnovne joga vježbe za početnike, možda ste spremni na to da jedan cijeli mjesec posvetite vježbanju joge. U tome vam mogu pomoći razni internetski tutoriali, a jedan od njih možete vidjeti na YouTube kanalu joga “majstorice” Adriene.

Tek kada usavršite jogu do te mjere da će vam možda biti dosadno vježbati samima, možete odraditi i joga vježbe za dvoje s partnerom, prijateljima ili sl.

Ovu zanimljivu vrstu joge možete vidjeti u videozapisu u nastavku.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:
  1. Clark, S. (2023). 31 Yoga Poses for Beginners. Verywell Fit.
  2. Falk, M. (2022). The Essential Yoga Poses for Beginners, According to an Instructor. Shape.
  3. Stelter, G. (2020). 5 Yoga Poses Perfect for Beginners. Healthline.

Ocijenite članak

5 / 5   1

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu