Valjak za vježbanje ili foam roller: Odličan alat za samomasažu, ali ga trebate koristiti s oprezom! Evo koje su mu prednosti i gdje ga kupiti

Valjak za vježbanje ili foam roller

Valjak za vježbanje ili foam roller je alat za samomasažu, odnosno samomiofascijalno otpuštanje (SMR) koji se koristi za otpuštanje napetosti i povećanje pokretljivosti vaših mišića, fascija i drugog vezivnog tkiva koje okružuje zglob.

Valjak za vježbanje može biti šupalj ili čvrst i obično je izrađen od guste pjene ili neke vrste krute plastike prekrivene pjenom ili gumom. Foam roller može biti gladak ili teksturiran s raznim izbočinama.

Valjak za vježbanje
FOTO: Shutterstock

Valjak za vježbanje – prednosti

Česta je zabluda da trebate koristiti valjak za vježbanje samo ako intenzivno vježbate. Foam roller može biti koristan alat za sve one koji dan provode sjedeći za računalom ili, s druge strane, provode cijeli dan na nogama.

Valjak za vježbanje može pomoći na sljedeće načine:

 • smanjuje bol i upalu mišića – korištenje valjka pomaže u sprječavanju adhezije mišića (slijepljenosti između kože i potkožnog tkiva) i poboljšava cirkulaciju krvi bogate kisikom u iscrpljene mišiće nakon vježbanja; na taj način može smanjiti upalu i bol u i oko mišića i zglobova
 • povećava raspon pokreta – korištenje valjka za vježbanje signalizira parasimpatičkom živčanom sustavu da opusti mišiće i tetive koje masirate; kako se ta tkiva opuštaju, vlakna se pomiču iz zgrčenog stanja u izduženo stanje; to može povećati opseg pokreta oko zgloba koji mišići kontroliraju i time poboljšati pokretljivost
 • povećava dotok krvi u mišiće – budući da krv prenosi kisik, glukozu i druge hranjive tvari, a mišići i vezivno tkivo trebaju se kontrahirati i popraviti, povećanje protoka krvi poboljšava isporuku vitalnih hranjivih tvari i može maksimizirati funkciju i oporavak
 • djeluje opuštajuće – masaža foam rollerom potiče osjećaj opuštenosti, napetosti i oslobađanja od stresa te poboljšanje općeg raspoloženja.

Valjak za vježbanje ili foam roller – kako ga pravilno koristiti?

Ako još do sada niste koristili foam roller, možda će vam u početku biti bolno ako su vam mišići zgrčeni. Kako biste to ublažili, slijedite ove savjete:

 • počnite s laganim pritiskom na mišić i povećavajte ga kako se navikavate na masažu
 • kako biste prilagodili pritisak, smanjite tjelesnu težinu koju stavljate na valjak; na primjer, ako masirate list noge, rukama poduprite tijelo i skinite dio tjelesne težine s valjka
 • polako masirajte osjetljiva područja 10 sekundi za početak, a zatim masirajte 30 – 60 sekundi odjednom.

Također, izbjegavajte i ove pogreške kod masaže foam rollerom:

 • prebrzo “valjanje”
 • korištenje valjka za vježbanje svaki dan
 • masaža samo jedne mišićne skupine
 • loše držanje tijela tijekom istezanja i masiranja
 • nepravilno disanje i zadržavanje daha tijekom masaže.

U nastavku pogledajte video koji prikazuje nekoliko vježbi s foam rollerom.

Vrste valjka za vježbanje

Postoje različite vrste valjaka za vježbanje s različitim prednostima:

 • glatki spužvasti valjak za vježbanje – manje su intenzivni od teksturiranih valjaka i pružaju ravnomjeran pritisak
 • tvrdi valjci s teksturom – izbočine na valjcima s teksturom pružaju koncentrirani pritisak za preciznije i agresivnije obrađivanje čvorova i uskih mjesta na tkivima; teksturirani pjenasti valjci obično su skuplji od glatkih
 • vibrirajući valjci za vježbanje – noviji na tržištu, vibrirajući pjenasti valjci kombiniraju vibrirajuće učinke masažnog pištolja s učincima valjka za vježbanje za poboljšanje cirkulacije, opuštanje mišića i terapeutski oporavak.
Većina teretana obično je opremljena raznim vrstama foam rollera tako da možete isprobati koji vam najbolje odgovaraju prije nego što kupite vlastiti.
Foam roller
FOTO: Shutterstock

Valjak za vježbanje – gdje kupiti?

Valjak za vježbanje ili foam roller možete kupiti u trgovinama sa sportskom i fitness opremom (poslovnicama i internetskim trgovinama) kao što su GymBeam, Decathlon, Polleo Sport i sl.

Foam roller – cijena

U nastavku provjerite kako se kreću cijene valjaka za vježbanje:

 • Valjak za vježbanje Fitness Roller Black – GymBeam – 13,50 eura
 • Decathlon glatki valjak za masažu – 10,49 eura
 • Theragun Wave Roller (vibrirajući valjak) – 159,90 eura.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:
 1. Should You Try Foam Rolling? (2023). Cleveland Clinic.
 2. VanDoren, C. (2023). 6 benefits of foam rolling and why it hurts so good. The Manual.
 3. Chertoff, J. (2019). What Are the Benefits of Foam Rolling? Healthline.

Ocijenite članak

5 / 5   1

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu