Električni bicikl: Mijenja način na koji putujemo na posao, vježbamo i istražujemo okolinu! Evo kako se kreću cijene i koji odabrati

Električni bicikl

Posljednjih su godina električni bicikli ili e-bicikli stekli značajnu popularnost kao održiv i učinkovit način prijevoza. Svojom jedinstvenom mješavinom snage pedale i električne struje, električni bicikl mijenja način na koji putujemo na posao, vježbamo i istražujemo okolinu.

U nastavku provjerite mnoštvo prednosti koje nude električni bicikli i zašto su oni postali omiljeni izbor prijevoznog sredstva za pojedince diljem svijeta te gdje ih možete kupiti i po kojoj cijeni.

Električni bicikl – ekološki prijevoz

Jedna od najznačajnijih prednosti električnih bicikala je njihov pozitivan utjecaj na okoliš. Električni bicikl proizvodi nultu emisiju tijekom rada, čime pomaže u smanjenju onečišćenja zraka i borbi protiv klimatskih promjena.

Ako odaberete električni bicikl umjesto tradicionalnog vozila za putovanja na kratke i srednje udaljenosti, automatski doprinosite smanjenju emisija stakleničkih plinova i promičete čišći i zdraviji okoliš za sve.

električni bicikl
FOTO: Shutterstock

Zdravlje i kondicija

Suprotno uvriježenom mišljenju, vožnja e-bicikla nije samo lijeni način prijevoza. Dok e-bicikli pružaju električnu pomoć, ipak zahtijevaju fizički napor od vozača. Pedaliranje električnog bicikla uključuje vozačeve mišiće, čime jača vašu kardiovaskularnu kondiciju, snagu mišića i opću dobrobit.

Štoviše, e-bicikli potiču pojedince koji se inače ne bi bavili tjelesnom aktivnošću da usvoje aktivniji stil života, čime poboljšavaju svoje zdravlje i razinu kondicije.

Električni bicikl – iskustva

Uz sve veće prometne gužve u gradovima, električni bicikl mnogima omogućuje prikladnu alternativu za svakodnevno putovanje na posao.

E-bicikli omogućuju vozačima manevriranje kroz zakrčene ulice, zaobilaženje prometa i učinkovitije stizanje do odredišta.

Također eliminiraju gnjavažu oko pronalaženja parkirnih mjesta, smanjujući izgubljeno vrijeme i razinu stresa povezanu s tradicionalnim metodama putovanja na posao.

Posjedovanje i upravljanje tradicionalnim vozilom može biti skupo, s troškovima koji uključuju gorivo, osiguranje, održavanje i naknade za parkiranje i sl. Zbog toga su električni bicikli isplativija alternativa.

Iako početno ulaganje može biti veće, e-bicikli su znatno jeftiniji za održavanje i dugoročno korištenje.

Električni bicikli mogu se puniti brzo i jeftino, što ih čini ekonomski privlačnim izborom za pojedince koji žele uštedjeti novac na prijevozu.

električni bicikli
FOTO: Shutterstock

Povećana pristupačnost

E-bicikli imaju moć učiniti biciklizam dostupnim širem krugu pojedinaca. Električna pomoć koju pružaju e-bicikli uklanja mnoge prepreke koje ljude sprječavaju u vožnji biciklom, poput ograničenja fizičke spremnosti ili brdovitih terena.

Električni bicikli omogućuju starijim odraslim osobama, osobama s poteškoćama u kretanju i onima koji se oporavljaju od ozljeda da uz dodatnu podršku uživaju u prednostima vožnje bicikla.

Kraće vrijeme putovanja

E-bicikli nude prednost kraćeg vremena putovanja u usporedbi s tradicionalnim biciklima. Uz električnu pomoć, vozači mogu održavati veće brzine, prelaziti veće udaljenosti i s lakoćom svladavati zahtjevne terene.

Ova je pogodnost osobito vrijedna za pojedince koji putuju na duže udaljenosti ili se suočavaju sa strmim brdima, što im omogućuje brži i učinkovitiji dolazak do odredišta.

Zabava i užitak

Posljednje, ali ne manje važno, električne bicikle je jednostavno ugodno voziti! Kombinacija pedaliranja i električne energije stvara jedinstveno i ugodno iskustvo vožnje biciklom. Vozači mogu odlučiti hoće li uključiti električnu pomoć ili se prebaciti na potpuno ručni način rada, što znači da imaju kontrolu nad razinom napora koju žele.

E-bicikli također potiču istraživanje na otvorenom, omogućujući vozačima da bez napora otkriju nove staze, slikovite rute i skrivene dragulje u svojoj okolini.

električni bicikl - iskustva
FOTO: Shutterstock

Koji električni bicikl odabrati?

Postoji nekoliko tipova električnih bicikala, a svaki od njih ovisi o tome za što ga želite koristiti:

 • cestovni bicikli – dizajnirani za korištenje u urbanim područjima, nisu prikladni za vožnju izvan ceste, ali su lagani i laki za rukovanje te su ujedno i najjeftinija opcija
 • brdski bicikli – dizajnirani za neravan teren, puno su svestraniji i imaju bolji ovjes; nedostatak je što su teži i često skuplji
 • hibridni bicikli – hibridni bicikli prikladni su za gradske i terenske vozače; obično su lakši od brdskih bicikala, ali još uvijek prikladni za neravan teren
 • sklopivi bicikli – mnogi električni bicikli dizajnirani su za sklapanje i nošenje u vlakove/u stanove; idealni su za putovanje na posao, ali često imaju manje baterije.

Električni bicikl – cijena

Električne bicikle možete kupiti u trgovinama kao što su Decathlon i Hervis, specijaliziranim trgovinama za bicikle i biciklističku opremu te putem online trgovina diljem Europe. U nastavku provjerite kako se kreću cijene električnih bicikala:

 • KTM električni bicikl – 2.777 – 3.500 eura
 • MS Energy bicikl – 1.200 – 2.250 eura
 • Električni sklopivi bicikl E-Fold – 1.130 eura
 • Električni brdski bicikl Rockrider – 1.030 – 2.000 eura
 • Električni gradski bicikl Elops – 2.000 eura.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:
 1. Herbert, K. (2022). The Health Benefits of Electric Bikes. PeopleForBikes.
 2. Nesbo, E. (2022). How to Choose an eBike: 8 Key Features to Look For. MakeUseOf.
 3. Norman, P. 14 benefits of riding an electric bike. BikeRadar.

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu