Ekološka osviještenost – 7 pravila za početnike

priroda

Svi bruje o globalnom zatopljenju, zaštiti prirode, važnosti ekološke osviještenosti, očuvanju voda, tla, zaštiti životinja i sl. Čuvati planet i biti ekološki osviješteni mogu svi. Jedino što je potrebno je uložiti malo truda. Kako bismo vam olakšali tranziciju, osmislili smo vodič od nekoliko jednostavnih koraka.

zastita-okolisa

1. Saznajte više o okolišu i ekološkom stanju Zemlje.

Informirajući ćete znati što se oko vas događa. Knjige i Internet dobra su mjesta za pronalaženje informacija, a pružaju i veliku količinu savjeta. Budite sigurni da čitate znanstvene članke i činjenice, ne one koje iznose osobno mišljenje.

ucenje

2. Promijenite svakodnevne navike.

Male stvari mogu činiti veliku razliku. Ne trebate se odreći svega što volite i na što ste naučeni. Saznajte koje proizvode možete zamijeniti onima koji zahtijevaju manje energije i resursa za proizvodnju. Ovim korakom možete smanjiti svoj otisak na okoliš, bez da smanjite kvalitetu svog života. Pročitajte Zelena glina za zube – kako napraviti prirodnu pastu za zube za inspiraciju.

3. Budite ekološki osviješteni u kupaonici:

  • Ugasite slavinu dok perete zube.
  • Češće zamijenite duge kupke brzim tuširanjem.

Razmislite koliko vode je potrebno da napunite cijelu kadu, a koliko za samo jedno tuširanje. (Omjer je otprilike 3:1). Pročitajte Kako uštedjeti vodu? – 30 savjeta.Osim što ćete čuvati okoliš, uštedjet ćete i novac! Za konkretne razloge štednje pročitajte Zaštita vode – zadaća građana Hrvatske i svijeta 

tusiranje

4. Razmišljajte o uštedi energije.

  • Ugasite svjetlo kada napuštate prostoriju, čak i kada ćete se u nju vratiti za nekoliko minuta. Ova akcija štedi energiju i fosilna goriva, koja su nezamjenjiva. Također, možete korisitit flurescentne i LED žarulje jer su energentski učinkovitije od običnih.
  • Ne trošite dodatnu energiju ako ju ne koristite i ne trebate. Ugasite radio u drugoj prostoriji, ograničite gledanje TV-a na 2 sata dnevno (maksimalno!).
  • Isključite računalo kada ga ne koristite.
  • Ugasite radijatore kada nije jako hladno. Kada je hladno, nosite dodatnu odjeću.
  • Tijekom ljeta ugasite klima uređaje u prostorijama u kojima ne boravite. Također, možete ostaviti otvorena vrata soba kako bi se hladnoća širila iz prostorije u kojoj je klima uključena.

usteda-struje

5. Razmislite prije nego bacite!

Predmete često možete ponovno iskoristiti za neku drugu namjeru. Da biste saznali kako ponovno iskoristiti predmete, smanjiti otpad koji proizvodite i kako reciklirati, pročitajte Reuse, Reduce, Recycle – kako ih primijeniti?

Ako vas zanimaju kreativni načini ponovne uporabe plastičnih vrećica kliknite na 8 kreativnih ideja za ponovnu uporabu plastičnih vrećica.

6. Posadite drvo!

Ovaj projekt može postati zanimacija za vašu cijelu obitelj. Potičite mlađe generacije na boravak u prirodi i svjesnost o prirodi.

Članak uređen:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Ekološka osviještenost – 7 pravila za početnike

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.