Uštedite struju putem 3 jednostavna koraka

usteda-struje

Ušteda električne energije ima dvostruki efekt. Vama kroz vrijeme štedi novac, a Zemlji štedi dane – smanjuje efekte globalnog zatopljenja. Pogledajte svoj dom ili ured, sve prostorije u kojima boravite mogu se jednostavno modificirati i postati energetski učinkovitije. Ponekad je dovoljan samo klik prekidača ili promjena žarulje. Saznajte koliko je jednostavno u nastavku.

elektricna-energija-usteda

Koristite prirodno svjetlo!

Bilo da vrijeme provodite u kući ili na poslu, prihvaćanjem prirodnog svjetla kao svog izvora svjetlosti, uštedjet ćete. Osim toga, dokazano je kako prirodno svjetlo povećava razinu sreće! Dakle, nema razloga zbog kojeg ne biste stisnuli taj prekidač.

  • Organizirajte svoj prostor tako da je radni stol ili mjesto na kojem ste najčešće u blizini prozora.
  • Kupite zavjese nježnih nijansi. Omogućit će vam privatnost, ali i potrebno svjetlo.

prirodno-svjetlo-u-prostoru

Promijenite žarulje!

Zamjenom uobičajenih žarulja sa žarnom niti za kompaktne fluorescentne (CFL) ili LED žarulje uštedjet ćete mnogo električne energije. Žarulje sa žarnom niti ispuštaju 98% svoje energije kroz toplinu, dok su CFL i LED žarulje energetski učinkovitije i vremenski dugotrajnije.

CFL žarulje bile su prva alternativa žaruljama sa žarnom niti, a koriste samo ¼ energije u odnosu na uobičajene. Sadrže živu i zato moraju biti pravilno zbrinute nakon što izgore.

LED žarulje novije su na tržištu. Skuplje su od CFL žarulja, ali su dugotrajnije i ne sadrže živu. LED žarulje možete kupiti povoljnije za vrijeme akcija u prodavaonicama. Posjetite specijalizirane prodavaonice, ili provjerite nudi li ih vaš supermarket.

tipovi-zarulja

Gasite svjetla!

Ovo je najjednostavniji i najjeftiniji način uštede električne energije. Kada izlazite iz prostorije ugasite svjetlo. Činite to svaki put sa svakim rasvjetnim tijelom i uskoro ćete stvoriti lijepu naviku, koja čuva planet i vaš novčanik.

Ako želite biti još učinkovitiji, noću koristite svijeće. Pomalo neobična ideja može biti navika jednom tjedno. Osim uštede energije, stvorit ćete romantičnu, ugodnu i umirujuću atmosferu u vašem domu. Budite oprezni ako koristite svijeće u blizini djece i prije nego isprobate ovu tehniku, provjerite znaju li svi ukućani baratati svijećom!

gasenje-svjetla

Još besplatnih načina za uštedu struje:

  • Isključite veću rasvjetu i upalite lampe. Kada radite za stolom ili prilikom obavljanja nekog hobija, stolne lampe pružit će vam dovoljno svjetla za rad.
  • Isključite sve aparate koje ne koristite.
  • Ako se zimi grijete na struju, smanjite temperaturu na termostatu za samo 2 stupnja.
  • Smanjite toplinu u kuhinji. Ljeti izbjegavajte korištenje pećnice. Isprobajte sa salatama, smoothiejima ili roštiljajte. Smanjit ćete toplinu u vašem domu i uštedjeti energiju, koju biste inače potrošili na klimu.

stolna-lampa

  • Smanjite količinu pranja veša. Pričekajte da se skupi dovoljno veša i mašinu za rublje punite jednom tjedno. Ako je potrebno činite to češće, ali smanjite trenutan broj pranja.
  • Perite rublje u hladnoj vodi.
  • Ne koristite sušilicu za rublje. Umjesto toga, objesite odjeću da se osuši na zraku.
  • Budite efikasni sa svojim hladnjakom. Držite hladnjak i zamrzivač na idealnim temperaturama. Za hladnjak to iznosi između 2°C i 3°C, a za zamrzivač -18°C.
Članak objavljen:

Ocijenite članak

5 / 5   3

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu