Vožnja bicikla – savjeti za gradsku vožnju

bicikli

Došlo je proljeće, pa ste se odlučili za vožnju biciklom kao način prijevoza. Razumijemo, pa zašto i ne biste?! Vožnja bicikla je u budžetu, ne zagađujete okoliš, izgubit ćete koji kilogram, razbuditi se na svježem zraku prije ulaska u ured i nećete tražiti parkirno mjesto. Za vas smo sastavili 10 savjeta koji će vam pomoći da vožnju učinite sigurnijom, bržom i zabavnijom.

bicikl

1. Sigurnost na prvom mjestu!

 • Prije vožnje provjerite ispravnost bicikla.
 • Poštujte prometne propise.
 • Budite uočljivi i jasni u naznakama skretanja.
 • Poštujte pravilo desne strane.
 • Upozorite pješake na svoju prisutnost.
 • Poštujte pješačku zonu.
 • Danju budite uočljivo odjeveni, noću osvijetljeni.

2. Zaključavanje bicikla

Svima nam je jasno da je krađa dijelova bicikla jednostavna i brza zarada. Nemojte se zbog nemarnosti rastati sa svojim najdražim vozilom. Koristite sigurne lokote i lance, nikada nekvalitetne i slabe. Također, nikada, ponavljamo ni-ka-da ne ostavljajte bicikl nezaključanim. Pri odabiru lokota preporučujemo mini u-lock, a za još trikova možete pročitajte članak.

3. Mentalna mapa rupa na cesti

Ne mogu se svi gradovi pohvaliti savršenim cestama, no vama ta informacija ne znači puno. Ostaju vam sve rupe u asfaltu, svi nepoželjni rasvjetni stupovi, uski pločnici i nepoželjni pješaci, ali i drugi biciklisti. Nakon samo nekoliko dana bicikliranja, dobit ćete osnovni uvid u put kojim se krećete, počnite pamtiti sve neželjene prepreke i stvorite mentalnu mapu istoga. Unaprijed izbjegnite prepreke ili pronađite kvalitetnije opcije za svoju rutu.

4. Uznojit ćete se!

Ako vozite do svoje lokacije i 10-ak minuta, uznojit ćete se. Ako vozite više od toga, stanje će biti kritičnije. Bicikliranje je fizička aktivnost – upamtite to! Najjednostavnije rješenje su dezodorans, čista majica i vlažne maramice u torbi. Najpametnije je da vožnju obavite u odjeći u kojoj nećete provesti dan. Neka vas ovaj dio ne izbezumljuje, jednostavno se treba prilagoditi i izbjeći neugodnosti.

5. Kupite bicikl.

Ako bicikl ne stoji u vašoj garaži ili na terasi, te se morate upustiti u veliku avanturu njegove kupovine, možete skoknuti ovdje te saznati sve trikove i tajne kupnje rabljenog ili novog bicikla.

6. Ispravan bicikl je dobar bicikl.

Ako bicikl posjedujete, ali nije u potpuno voznom stanju, nije potrebno izdvajati novce za njegov servis. U sklopu Zelene akcije možete svoj bicikl donijeti na popravak u dvorište Frankopanske 1, svakog četvrtka od 17:00 do 20:00 sati. Tamo će vam njihovi volonteri potpuno besplatno pomoći da svog ljubimca dovedete u red.

7. Znajte gdje se nalaze biciklističke zone.

Kako biste lakše izbjegavali neželjene pješake i automobile, bolje se prilagodili cestama i brojnim rupama na njoj, proučite područja biciklističkih zona vašega grada. Interaktivnu kartu koja prikazuje kvalitete cesta i biciklističke zone grada Zagreba možete pogledati  ovdje.

voznja-bicikla

8. Kao biciklist možete dobiti kaznu!

Da, vi ste prometalo, malo i ekološki prihvatljivo, no bez obzira dio ste prometa. Zakonski propisane kazne za biciklista su sljedeće:

 • biciklist koji se ne vozi na biciklističkoj stazi/traci ili uz desni rub kolnika kada staze nema može dobiti kaznu od 300 kn.
 • Dva ili više biciklista na kolniku dužni su se kretati jedan iza drugog, u suprotnom ih čeka kazna od 300 kn.
 • Biciklist koji koristi mobitel bez handsfree uređaja na kolniku može zaraditi kaznu od 500 kn.
 • Biciklist na cesti pod utjecajem alkohola (0,50 g/kg) ili droge– 500 kn.
 • Vozač koji pri skretanju presijeca biciklističku stazu/traku koja se pruža uzduž kolnika kojim se kreće, ako ne propusti bicikle koji se kreću po biciklističkoj stazi ili traci u istom ili suprotnom smjeru– 2000 kn.
 • Parkiranje vozila na biciklističkoj traci/stazi– 300 kn (možete pozvati pauka).
 • Vozač bicikla koji se kreće kolnikom na javnoj cesti izvan naselja dužan je noću i danju u slučaju smanjene vidljivosti biti označen reflektirajućim prslukom ili reflektirajućom biciklističkom odjećom – 300 kn.

9. Ostanite hidratizirani.

Kad god izlazite, ponesite bocu vodu sa sobom. Postavite ju na ramu bicikla, u košaricu ili u torbu. Ne zaboravite – vožnja bicikla je fizička aktivnost uz koju ćete potrošiti dodatnu količinu tekućine tijela. Važno je da prilikom aktivnosti i viših temperatura pijete dovoljno tekućine.

10. Kamo idete?

Ako odlazite u vožnju sami, recite svojim bližnjima kamo idete i kada da vas očekuju nazad.

Članak uređen:

Ocijenite članak

5 / 5   2

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Vožnja bicikla – savjeti za gradsku vožnju

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

 • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
 • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
 • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.