Vožnja bicikla – savjeti za gradsku vožnju

Vožnja bicikla

Vrijeme je lijepo i toplo, pa ste se odlučili za vožnju biciklom kao način prijevoza. Razumijemo, pa zašto i ne biste?! Vožnja bicikla je u budžetu, ne zagađujete okoliš, izgubit ćete koji kilogram, razbuditi se na svježem zraku prije ulaska u ured i nećete tražiti parkirno mjesto.

Za vas smo sastavili 10 savjeta koji će vam pomoći da vožnju učinite sigurnijom, bržom i zabavnijom.

1. Sigurnost na prvom mjestu!

Ovaj se savjet odnosi na vašu sigurnost i sigurnost sviju oko vas.

 • Prije vožnje provjerite ispravnost bicikla.
 • Poštujte prometne propise.
 • Budite uočljivi i jasni u naznakama skretanja.
 • Poštujte pravilo desne strane.
 • Upozorite pješake na svoju prisutnost.
 • Poštujte pješačku zonu.
 • Danju budite uočljivo odjeveni, noću osvijetljeni.

2. Zaključavanje bicikla

Svima nam je jasno da je krađa dijelova bicikla jednostavna i brza zarada. Nemojte se zbog nemarnosti rastati sa svojim najdražim vozilom.

Koristite sigurne lokote i lance, nikada nekvalitetne i slabe. Također, nikada ne ostavljajte bicikl nezaključanim. Pri odabiru lokota preporučujemo mini u-lock.

Više detalja saznajte u videu:

3. Mentalna mapa rupa na cesti

Ne mogu se svi gradovi pohvaliti savršenim cestama, no vama ta informacija ne znači puno. Ostaju vam sve rupe u asfaltu, svi nepoželjni rasvjetni stupovi, uski pločnici i nepoželjni pješaci, ali i drugi biciklisti.

Nakon samo nekoliko dana bicikliranja, dobit ćete osnovni uvid u put kojim se krećete, počnite pamtiti sve neželjene prepreke i stvorite mentalnu mapu istih. Unaprijed izbjegnite prepreke ili pronađite kvalitetnije opcije za svoju rutu.

4. Uznojit ćete se!

Ako vozite do svoje lokacije i 10-ak minuta, uznojit ćete se. Ako vozite više od toga, stanje će biti kritičnije. Bicikliranje je fizička aktivnost – upamtite to!

Najjednostavnije rješenje su dezodorans, čista majica i vlažne maramice u torbi. Najpametnije je da vožnju obavite u odjeći u kojoj nećete provesti dan. Neka vas ovaj dio ne izbezumljuje, jednostavno se treba prilagoditi i izbjeći neugodnosti.

Vožnja biciklom
FOTO: Shutterstock

5. Kupite bicikl.

Ako bicikl ne stoji u vašoj garaži ili na terasi, te se morate upustiti u veliku avanturu njegove kupovine, saznajte sve trikove i tajne kupnje rabljenog ili novog bicikla.

Pri odabiru bicikla za gradsku vožnju važno je obratiti pozornost na uspravno sjedenje, visoko postavljen volan, široko sjedalo, blatobrane koji će vas štititi u slučaju lošeg vremena, kao i velike kotače s tankim gumama. 

6. Ispravan bicikl je dobar bicikl.

Ako bicikl posjedujete, ali nije u potpuno voznom stanju, nije potrebno izdvajati novac za njegov servis.

U sklopu Zelene akcije možete svoj bicikl donijeti na popravak u dvorište Frankopanske 1, svakog četvrtka od 17 do 20 sati. Tamo će vam njihovi volonteri potpuno besplatno pomoći da svog ljubimca dovedete u red.

Vožnja bicikla zdravlje
FOTO: Shutterstock

7. Znajte gdje se nalaze biciklističke zone.

Kako biste lakše izbjegavali neželjene pješake i automobile, bolje se prilagodili cestama i brojnim rupama na njoj, proučite područja biciklističkih zona vašeg grada.

8. Kao biciklist možete dobiti kaznu!

Da, vi ste prometalo, malo i ekološki prihvatljivo, no, bez obzira na to, dio ste prometa. Zakonski propisane kazne za biciklista su sljedeće:

 • biciklist koji se ne vozi na biciklističkoj stazi/traci ili uz desni rub kolnika kada staze nema može dobiti kaznu od 300 kn
 • dva ili više biciklista na kolniku dužna su se kretati jedan iza drugog, u suprotnom ih čeka kazna od 300 kn
 • biciklist koji koristi mobitel bez handsfree uređaja na kolniku može zaraditi kaznu od 500 kn
 • biciklist na cesti pod utjecajem alkohola (0,50 g/kg) ili droge – 500 kn
 • vozač koji pri skretanju presijeca biciklističku stazu/traku koja se pruža uzduž kolnika kojim se kreće, ako ne propusti bicikle koji se kreću po biciklističkoj stazi ili traci u istom ili suprotnom smjeru – 2.000 kn
 • parkiranje vozila na biciklističkoj traci/stazi – 300 kn (možete pozvati pauka)
 • vozač bicikla koji se kreće kolnikom na javnoj cesti izvan naselja dužan je noću i danju u slučaju smanjene vidljivosti biti označen reflektirajućim prslukom ili reflektirajućom biciklističkom odjećom – 300 kn.
Vožnja bicikla svaki dan
FOTO: Shutterstock

9. Ostanite hidratizirani.

Kad god izlazite, ponesite bocu vode sa sobom. Postavite je na ramu bicikla, u košaricu ili u torbu.

Ne zaboravite – vožnja bicikla je fizička aktivnost uz koju ćete potrošiti dodatnu količinu tekućine tijela. Važno je da prilikom aktivnosti i viših temperatura pijete dovoljno tekućine.

10. Kamo idete?

Ako odlazite u vožnju sami, recite svojim bližnjima kamo idete i kada da vas očekuju nazad.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

5 / 5   2

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu