Prirodni dezodorans – recept za sigurnu zaštitu od neugodnih mirisa

prirodni-dezodorans-recept

Mnogi se danas okreću prirodnim dezodoransima zbog velikog broja štetnih kemikalija koje se nalaze u komercijalnim dezodoransima. Istraživanja su povezala korištenje dezodoransa na bazi aluminija s veoma negativnim posljedicama po naše zdravlje te vam u nastavku donosimo recept za izradu potpuno sigurnog prirodnog dezodoransa koji će vas zaštiti od neugodnih mirisa, bez štetnih posljedica.

Prirodni dezodoransi više nisu nepoznanica, a najčešće se izrađuju na bazi sode bikarbone, magnezija ili cinka zbog njihovih dezodorirajućih svojstava. Umjesto da sprječavaju znojenje, prirodni dezodoransi dopuštaju koži da izbaci toksine iz organizma, no sprječavaju nastanak bakterija koje potom uzrokuju neugodne mirise.

Važno je imati na umu da znoj prirodno nema neugodan miris, a znojenje je prijeko potrebna funkcija organizma da se ohladi. Za razliku od komercijalnih dezodoransa, bilo u spreju, sticku ili roll on pakiranju, uz prirodne dezodoranse podupirete zdravlje organizma i dopuštate tijelu da izluči štetne tvari koje se u suprotnom zadržavaju i potpomažu bolestima.

U sljedećem receptu napravit ćete prirodni dezodorans na bazi sode bikarbone, biljnih ulja i maslaca koji će uz dezodorirajuće svojstvo i njegovati osjetljivu kožu pazuha. Ovaj dezodorans je također financijski mnogo isplativiji jer će vam trajati i do nekoliko mjeseci.

Izrada prirodnog dezodoransa

Izrada je poprilično jednostavna, a proces se svodi na zagrijavanje i topljenje maslaca na niskoj temperaturi, kako biste potom s njima povezali sastojke u prahu poput sode bikarbone i aru praha. 

Za osjetljiviju kožu možete u pola smanjiti količinu sode bikarbone, a preporučuje se nanošenje dezodoransa na mokru kožu pazuha kako biste spriječili trenje, a sastojci se bolje upili.

dezodorans-recept

Potrebno je:

 • 2 žlice (30 ml) kakao ili shea maslaca
 • 2 žlice (30 ml) kokosovog ulja
 • 2 žličice (10 ml) bademovog ulja
 • 1 žličica ulja (5 ml) koštica marelice (ili također bademovog)
 • 2 žlice (30 g) pčelinjeg voska
 • 2 žlice (30 g) sode bikarbone
 • 1 žlica (15 g) aru praha
 • 1 žlica (15 g) zelene ili bijele gline
 • 30-50 kapi eteričnih ulja po izboru (izbjegavajte citruse)

Aru prah služi kako bi povezao i zgusnuo sastojke dezodoransa, dok će glina pomoći pri detoksikaciji. Ukoliko ste prije prelaska na prirodne dezodoranse koristili komercijalne dezodoranse, velika je mogućnost da vam prirodni nisu isprva djelovali. To je uobičajeno, a glina će vam stoga pomoći detoksicirati kožu pazuha i ukloniti ostatke štetnih kemikalija.

Izrada

 1. Kakao maslac, kokosovo ulje i pčelinji vosak stavite u keramičku ili staklenu zdjelu uronjenu u vodu (u loncu) kako biste stvorili “dvostruko kuhalo” i otopite sastojke na laganoj vatri
 2. U otopljenu smjesu zatim dodajte ulja, aru prah i sodu bikarbonu te miješajući povežite sve sastojke. 
 3. Kada vam se smjesa čini dovoljno homogena, uklonite je s vatre, dodajte eterična ulja po želji za miris (preporučljivo et. ulje slatke naranče, lavande, čajevca, mente i sl.)
 4. Dezodorans prelijte u posudice (sveukupno ćete dobiti 120 ml smjese), možete ga pohraniti u jednoj velikoj ili nekoliko manjih posudica.

Dezodorans nanosite na mokru kožu pazuha kako biste spriječili iritacije. Kožu jednostavno smočite prstima, a zatim malu količinu dezodoransa razmažite na pazuh, koncentrirajući se na dio koji se najviše “preklapa”.

Sastojke za izradu ovog dezodoransa možete kupiti u specijaliziranim prodavaonicama zdrave hrane i prirodne kozmetike, te prodavaonicama sastojaka za izradu prirodne kozmetike.

Članak objavljen:

Saznajte više o njezi i zaštiti kože:

Ocijenite članak

3.60 / 5   5

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu